Изпълняващият длъжността външен министър Израел Кац трябва да се извини

...
Изпълняващият длъжността външен министър Израел Кац трябва да се извини
Коментари Харесай

САЩ настоява: Израел трябва да се извини на Полша

Изпълняващият длъжността външен министър Израел Кац би трябвало да се извини на Полша за мненията си. Това настоя посланикът на Съединени американски щати в Полша Джорджет Мосбахер, разяснявайки дипломатическия скандал сред двете страни.

" Просто усетих, че двама мощни съдружници като Израел и Полша, несъмнено, те са мощни съдружници на Съединени американски щати, не трябва да употребяват такава изразителност. Ние сме прекомерно значими един за различен, с цел да не уредим тези неща ", разяснява Мосбахер пред публицисти.
 Еврейските водачи в Полша жигосаха антисемитски коментар на израелски министър
Еврейските водачи в Полша жигосаха антисемитски коментар на израелски министър

Еврейските водачи в Полша оповестиха, че са афектирани от изявлението на Израел Кац

Веднага откакто беше назначен за и. д. външен министър, Израел Кац посочи пред израелска медия: " Аз съм наследник на оживели от Холокоста, в никакъв случай няма да извиним и в никакъв случай няма да забравим , а имаше доста поляци, които сътрудничиха с нацистите . "

Той продължи, като цитира някогашния израелски министър председател Ицхак Шамир, акцентирайки: " Шамир съобщи, че всеки поляк e закърмван с антисемитизъм с майчиното си мляко . Никой няма да ни споделя по какъв начин да показваме нашата позиция и по какъв начин да почитаме мъртвите. "

Коментарите на Кац накараха Полша да се отдръпна от срещата на Вишеградската четворка, която трябваше да се организира в Йерусалим в понеделник и вторник. Вместо това водачите на останалите три страни от Вишеград - Унгария, Чехия и Словакия - организираха двустранни срещи с израелския министър председател Бенямин Нетаняху.
 Дипломатически скандал сред Израел и Полша за Холокоста
Дипломатически скандал сред Израел и Полша за Холокоста

Полша анулира присъединяване си на Вишеградската четворка в Израел

Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки акцентира, че мненията на Кац са били " расистки и неприемливи " и че " това не е нещо, което може да бъде оставено без отговор ".

Еврейските водачи в Полша настояха, че са били афектирани от мненията на Кац. Лидерите излязоха с изказване в понеделник, в което акцентираха, че обвинявайки всички поляци в антисемитизъм, това не зачита хиляди поляци, почетени от израелския мемориален център за Холокоста " Яд Вашем " за подкрепяне на евреите по време на Холокоста.

Главният равин на Полша Михаел Шудрич и ръководителят на Съюза на еврейските религиозни общности Моника Кравчик обявиха, че думите на Шамир " са несправедливи още откогато бяха изречени за първи път през 1989 година "
 Спорът сред Израел и Полша анулира срещата на Вишеградската четворка
Спорът сред Израел и Полша анулира срещата на Вишеградската четворка

Вместо това ще се проведат няколко двустранни срещи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР