Изпълняващата длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева съобщи, че

...
Изпълняващата длъжността председател на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева съобщи, че
Коментари Харесай

Прокуратурата ще проверява договорка на отстранения шеф на Сметната палата

Изпълняващата длъжността ръководител на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева заяви, че е подаден сигнал към прокуратурата, за " смущаваща " сделка за постройката на палатата.

Тя се базира на документи, открити в правната дирекция, съгласно които някогашният ръководител Цветан Цветков е подписал съглашение, което буди подозрение, че е неизгодно за институцията.

По този метод Сметната палата е ощетена с към 3 млн. лева, сподели Горица Грънчарова.

Тя заяви и за забавени 57 одитни отчета, за които обаче не упреква някогашният ръководител Цветан Цветков, а неналичието на по-добра организация на работата. 16 от тези отчети са прекъснати заради изгубена новост, сподели Горица Грънчарова.

Има решение на Министерския съвет, с което се дават нужните пари на Сметната палата, с цел да изплати компенсации на съсобствениците на постройката на институцията. Това сподели Цветан Цветков пред Българска телеграфна агенция във връзка изнесената информация.

Сградата на Сметната палата е издигната върху парцел, чиито притежатели са емигрирали в Съединените щати през петдесетте години на предишния век. След 10 ноември 1989 година по силата на Закона за реституцията притежателите претендирали да им се изплатят компенсации, само че откакто страната отказала да го направи, те завели каузи, които се проточили 20 години.

" Съдът постанови, че тези жители имат право на съсобственост на постройката към 6%, само че те имаха искания да им дадем тази благосъстоятелност физически. Само че дано си представим в една обществена постройка да настаним други хора. И тогава постигнахме съглашение с тях, че ще им изплатим каузи ", сподели Цветков.

По думите му това е " законова, а не смущаваща конвенция ". Той посочи, че сключването на съглашението е в съгласие с Министерския съвет, Министерството на финансите и Министерството на районното развиване и благоустройството.

" Това са едни голословни изказвания ", сподели още Цветков.

Той беше през януари,след като мандатът му беше изминал. В края на юни Конституционния съд разгласи.

Цветков се опита да се върне на работното си място предходната седмица, откакто решението на съда беше обнародвано в Държавен вестник. поради заповед на заместник-председателката на институцията Горица Грънчарова – Кожарева, която извършва длъжността ръководител до избора на нов.

Тогава президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за решението, с което се удължава срокът за предложение на претенденти за началник на Сметната палата и се удължават пълномощията на краткотрайно изпълняващата длъжността. Според президента то опонира на предходното решение на Конституционния съд, с което той анулира уволнението на Цветан Цветков.

Засега претендентите за поста са двама - издигнатия от ГЕРБ някогашен ръководител на Народното събрание Димитър Главчев и Нина Стоименова , издигната от " Възраждане ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР