Изпълнителният отдел на Европейската комисия заяви, че при анализа на

...
Изпълнителният отдел на Европейската комисия заяви, че при анализа на
Коментари Харесай

ЕК: За Хамас не са пренасочвани евросредства, помощта за Палестина остава

Изпълнителният отдел на Европейската комисия съобщи, че при разбора на програмата за развиване на палестинците не са открити доказателства за средства, пренасочени към Хамас и че тя ще продължи неотложно.

" Прегледът не откри никакви признаци, че средства на Европейски Съюз са били директно или индиректно от изгода за терористичната организация Хамас ", съобщи изпълнителният заместник-председател на Комисията Валдис Домбровскис.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разясни, че прегледът е бил нужен след нападението на Хамас против Израел на 7 октомври, осведоми Reuters.

" Този обзор удостовери, че съществуващите защитни ограничения са ефикасни. В момента се работи по дизайна на бъдещата ни поддръжка за палестинците предвид на изменящата и към момента разрастваща се обстановка ", сподели тя.

Разследването, което не разглеждаше незабавната филантропична помощ, имаше за цел също по този начин да откри дали парите са били употребявани за подбудителство на ненавист или антисемитизъм.

Европейски Съюз, в който членуват 27 страни, е най-големият снабдител на помощ за палестинците в света. Почти 1,2 милиарда евро (1,3 милиарда долара) са заделени за интервала 2021-2024 година

Този развой не задържа никакви заплащания, защото за 2023 година към момента не са заделени средства за развиване. Представители на Европейски Съюз обявиха, че е обикновено такива пари да се отпускат към края на всяка година.

До 75 млн. евро, предопределени за създаване на инфраструктура, не могат да бъдат употребявани заради боевете в Газа.

Част от тези пари - 25 млн. евро, към този момент са превърнати във фонд за незабавна помощ, откакто плановете са били изоставени заради разрушенията.

Комисията съобщи, че е проверила над 100 плана на обща стойност към 331 млн. евро.

88% от договорите в интерес на палестинците са били утвърдени, само че са нужни детайлности от някои неправителствени организации и техните сътрудници за метода, по който са обработени останалите 12%, добави Reuters.

Анализ на ABC News твърди че, страните от Европейски Съюз са разграничени в метода си към Израел и Палестина, само че войната в Газа затвърди тези разлики.

Някои страни едностранно стопираха помощта поради нападението, при което Хамас умъртви 1200 души в Израел и плени към 240.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР