Изпълнителният директор на Tiger Technology Александър Лефтеров е най-новият български

...
Изпълнителният директор на Tiger Technology Александър Лефтеров е най-новият български
Коментари Харесай

Тигърът има нужда от пространство

Изпълнителният шеф на Tiger Technology Александър Лефтеров е най-новият български член на международната мрежа от бизнесмени Endeavor

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Български бизнесмен стана част от интернационалната мрежа на Endeavor

Александър Лефтеров е създател на софтуерната компания за предпазване на файлове Tiger Technology
5 юли 2018
Христо Илиев: 300 млн. евро са началото. Ще станем два-три пъти по-големи

Основателят и максимален акционер в AG Capital в диалог с " Капитал " за новия капиталов фонд Lion`s Head
18 май 2018 През прозореца на Александър Лефтеров, изпълнителен шеф и създател на Tiger Technology, назидателно гледа Ленин. Офисът на компанията в София е тъкмо зад Музея на социализма и това е едно от първите неща, които се виждат от офиса му. Но те от дълго време не вършат усещане на Лефтеров. Той е ангажиран, тъй като приготвя огромно разгръщане на софтуерната си компания.

Tiger Technology, работеща през сдружението " Тайгър технолоджи ", е софтуерна компания, която най-общо казано, се занимава със предпазване на данни. " Години наред ние създаваме решения, свързани с потреблението на огромни дискови масиви посредством споделен достъп в области, за които има потребност от високи скорости ", изяснява Лефтеров. Продуктите на компанията са известни най-много в медийната промишленост, където се употребяват от малките екрани, кино студиа и други, въпреки да имат клиенти и отвън тези области. Впечатляващият лист на клиенти включва Disney, Universal, MTV, Sky, NASA, BNP Paribas и даже Пентагона.

На въпроса за какво даже американски държавни колоси избират българска софтуерна компания отговорът на Лефтеров е елементарен: " Всички тези огромни имена са ни станали клиенти, тъй като в дадени моменти сме били единствената компания в света, която взема решение съответен проблем. "

Последният артикул на компанията Tiger Bridge свързва местни дискови пространства с облачните услуги. Така поражда и постоянно срещаната неточност, че Tiger Technology създава облачни услуги, а не спомагателен съставен елемент към тях. " Ние не предлагаме облачни услуги. Ние сме основали технология, която разрешава тези услуги да се употребяват по-широко, като даваме решение на казуса по какъв начин да се свърже локалната инфраструктура към облачната такава ", изяснява Лефтеров.

Свързана история

Историята на Tiger Technology е значително историята на Лефтеров. Той е от тези хора, които постоянно назовават серийни бизнесмени. Tiger Technology е учредена през 2005 година, само че нейната история на процедура стартира доста по-рано – със основаването на компанията " Атиа " през 1997 година Тогава Лефтеров и неговите сътрудници работят по няколко плана. Един от тях вкарва " Атиа " в медийния бранш. Българска национална телевизия афишира търг за софтуерно решение, в което липсва един съставен елемент – по какъв начин няколко редактори да работят по едно и също време върху еднакъв план. Оказва се, че подобен програмен продукт не съществува на никое място по света. " Тогава леко наивно взехме решение, че ще го създадем. Вместо 2-3 месеца ни взе 2-3 години, само че го направихме и през 2000 година продуктът бе платен от AutoDesk, когато компанията беше четвъртата по величина софтуерна компания в света ", споделя Лефтеров.

Впоследствие, след пукането на дотком балона, AutoDesk се разделя с отдела, в който е и продуктът на " Атиа ", само че той е платен от Sony и там до ден сегашен " Атиа " е измежду уважаваните сътрудници на японския колос. Връзките в медийния бранш обаче довеждат до основаването на Tiger Technology. " Самата компания бе записана в Швейцария, тъй като през тези години, преди влизането ни в Европейския съюз, бизнес се правеше мъчно. Не можеше да се вършат банкови преводи без утвърждението на Българска народна банка и даже самият имидж на България тогава беше недобър ", споделя Лефтеров.

Първоначално компанията е основана към решение, касаещо мрежите за бърз споделен достъп на данни, които са настоящи по това време. " Инфраструктурата беше лимитирана, а бизнесите, които имаха потребност от обработка на огромни данни, имаха потребност от по-висока скорост. Имаше пазарна дупка и нашият първи артикул покриваше част от тези проблеми. Тогавашният артикул ни разреши да си създадем име. Ние към момента го поддържаме, въпреки той да не е толкоз настоящ ", споделя Лефтеров.

Компанията се финансира с персонални средства на Лефтеров, главно от предходните му предприемачески планове. Всъщност макар триумфа си Tiger Technology в никакъв случай не е имала външни вложители. Лефтеров е главен акционер в сдружението, като съосновател на компанията е американецът Робърт Кеске, чийто дял по-късно е изплатен от Лефтеров. Миноритарни дялове в компанията имат чиновници на компанията, както и две относително по-големи участия на американците Дейвид Полък и Бернар Ламборел.

За 2017 година " Тайгър технолоджи " има доходи 3.3 млн. лева и загуба 128 хиляди лева " Атиа ", на която Лефтеров също е изпълнителен шеф, въпреки да признава, че не се занимава с ежедневната оперативна работа в компанията, има доходи от малко над 1 млн. лева

В търсене на уголемение

В началото на юли Лефтеров бе разгласен за 21-ия български член на интернационалната мрежа за бизнесмени Endeavor. Като част от Endeavor той ще има достъп до мрежата от контакти, партньорства и стратегии на организацията, които могат да оказват помощ както в привличането на нови клиенти, по този начин и в набирането на финансиране. Именно това е и концепцията на Лефтеров – откакто компанията прекарва първите си 13 години недокосната от външни вложители, в този момент Tiger Technology търси разгръщане.

Първоначалната сметка на Лефтеров демонстрира, че компанията може да събере към 2 млн. $, които да бъдат вложени в канал за продажби в Съединени американски щати. " Това беше консервативната оценка. Сега наподобява, че тази сума ще бъде по-голяма ", споделя той. Последните индикации за Tiger Technology са, че пазарът е по-голям и технологията на компанията е по-добре позиционирана, в сравнение с самата тя е предполагала.

Последният артикул на компанията, който свързва локални мрежи за предпазване с облачните услуги на колос като Microsoft, IBM, HP и Amazon, ясно демонстрира капацитета на Tiger Technology. Лефтеров и сътрудниците му даже са поканени на годишната софтуерна конференция Microsoft Inspire. " Имаме достъп до някои големи планове, само че в такива случаи нямаме доста надзор, това зависи от огромните компании. Някои от тях са по-гъвкави и бързи, други не са. "

Лефтеров споделя, че участието в Endeavor не е трансформирало бизнеса на ежедневно равнище, само че то е част от проекта за разгръщане, тъй като посредством организацията Tiger Technology ще има достъп до значими контакти. Според него обаче най-трудната част е минала. " Най-важната стъпка беше самия артикул, а него към този момент го имаме. Надяваме се, че до края на годината ще минем на идващото равнище ", приключва той.
Какво е най-голямото предизвикателство пред компанията през днешния ден?

Александър Лефтеров: Целият ни проект е огромно предизвикателство. Пазарът е по-голям, проблемите са настоящи, има мощна конкуренция в този бранш. За нас ще е мъчно да заемем един добър пазарен дял без финансиране. Kогато една компания се опита да излезе отвън България, не просто да продава, само че да оперира, разноските скачат и е нужно външно финансиране.

Какви са характерните проблеми и решения, които Tiger Technology покрива?

Ние разширяваме функционалностите на облака. Не се конкурираме с доставчиците на облачните услуги, ами ги допълваме. Например към днешна дата в региона на видеонаблюдението има голямо количество данни, които стават от ден на ден. Освен това времето, в което данните би трябвало да се съхраняват, става все по-голямо. Данните порастват толкоз, че към този момент е невероятно да се съхраняват локално. Облакът е комфортно решение, само че множеството технологии не работят с облаци. Ние вършим този мост, като свързваме локалните технологии за предпазване с облака. Това отваря още повече бизнес за облачните услуги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР