Изпълнителният директор на Rio Tinto Жан-Себастиан Жак Минният гигант Rio

...
Изпълнителният директор на Rio Tinto Жан-Себастиан Жак Минният гигант Rio
Коментари Харесай

Печалбата на Rio Tinto достигна 8-годишен връх

Изпълнителният шеф на Rio Tinto Жан-Себастиан Жак

Минният колос Rio Tinto регистрира най-високата си облага за последните 8 години, оповестява Financial Times. Основната причина за това е покачването в цената на желязната руда на световно равнище. Същевременно обаче при представянето на резултатите си англо-австралийската група предизвести, че чака епидемията от ковид да засегне бизнеса й в кратковременен проект.

" Следващите шест месеца се чака да бъдат предизвикателни - допустимо е да усетим някои неподходящи краткосрочни въздействия. Сигурни сме обаче, че преодоляването на вируса е приоритет за китайското държавно управление, наред с възобновяването на икономическата интензивност и ограничение на въздействието върху веригата на доставки ", разяснява основният изпълнителен шеф на компанията Жан-Себастиан Жак. Rio Tinto е един от най-големите производители на желязна руда в света, като транспортира стотици милиони тонове от суровината, която се употребява при изработката на стомана, към заводи в Китай.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Добро показване

През миналата година минният колос е нараснал облагата си с 18% до 10.3 милиарда $. Резултатът е в сходство с упованията на анализаторите, като в същото време маркира и най-хубавото показване на групата от 2011 година насам. През 2019 година приходите на компанията се усилват от 40.5 милиарда $ през миналата година до 43.1 милиарда $. Rio Tinto ще изплати на вложителите рекорден дял от 2.31 $ акция, откакто миналата година изплати 1.80 $ на акция.

Англо-австралийската група съобщи, че междинната цена на желязната руда е скочила с 37% до 85.9 $ за звук през предходната година. Това е подкрепило представянето на нейното поделение, което регистрира 48% нарастване на облагата до 9.64 милиарда $. Същевременно другите съществени бизнеси на Rio не се показаха добре през миналата година. Печалбите от интервенциите за произвеждане на алуминий спаднаха с 56% до 599 млн. $, а тези на подразделението за мед и диаманти се намалиха с 47% до 554 млн. $.

Заплахата от вируса

Компаниите, добиващи желязна руда, бяха облагодетелствани от високите цени на основната за производството на стомана суровина, откакто предходната година доставките в Бразилия бяха прекратени за малко, а китайското търсене се ускори. Въпреки това обаче са налице опасения, че цените ще потънат тази година поради икономическото влияние на ковид. " Има очевидни краткотрайни последствия върху търсенето, защото типичното възобновяване на китайската икономическа интензивност след китайската Нова година е извънредно постепенно ", разяснява анализаторът от Jefferies Кристофър Ла Фемина.

Рискът вирусът да засегне търсенето отвън Китай също нараства, защото бяха наложени ограничавания за бизнес пътувания до Италия и други райони. Въпреки че цените на желязната руда и други метали са извънредно устойчиви даже на фона на скорошната уязвимост на фондовите пазари, Rio Tinto отбелязва, че вирусът евентуално ще повлияе на търсенето през първото тримесечие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР