Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова

...
Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова
Коментари Харесай

Вечерни новини: НАП ще обжалва глобата от 5 млн. лв., бизнес климатът се влошава

Изпълнителният шеф на Националната организация за приходите (НАП) Галя Димитрова

© Надежда Чипева Сутринта на последния августовски четвъртък стартира с новината за петмилионната санкция за Национална агенция за приходите след хакерската офанзива. Последва я тази за повдигнати обвинявания на задържаните през вчерашния ден петима чиновници на Областната дирекция по сигурност на храните (ОДБХ) в Бургас, като съмнението е за искане и приемане на подкупи.

В София номинираната за ръководител на еврокомисията Урсула фон дер Лайен се срещна с Бойко Борисов. Целта - да се обсъдят целите на съюза и претендентите за комисари, само че срещата не създаде вести в тази част. Борисов и гостенката му дадоха изказвания за медиите преди, а не след срещата им. Фон дер Лайен съобщи, че е в България, с цел да " слуша деликатно " Борисов и целите на държавното управление.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На фокус през днешния ден още веднъж е Италия, която към този момент избегна изборите, откакто досегашният министър председател Джузепе Конте получи публично зелена светлина да сформира ново държавно управление с нов съдружен сътрудник. Новината евентуално се посреща с вяра от формалните лица в Брюксел, чийто разговор с Италия през последните три месеца беше мощно усложнен.

Национална агенция за приходите беше санкционирана с 5.1 млн. лева, само че ще апелира

Ситуацията в резюме: В четвъртък Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) наложи на Националната организация за приходите (НАП) санкция в размер на 5.1 млн. лева поради приключването на персонални данни на милиони българи. От приходната организация обявиха, че ще апелират пред съда глобата. Освен това Национална агенция за приходите обмисля да предяви иск против причинителите на хакерската офанзива. Само ден по-рано комисията разгласи, че постанова първа солена санкция по GDPR. Тя е в размер на 1 млн. лева и е за Банка ДСК за изтекла доста детайлна информация на 33.5 хиляди клиенти.По закон глобата може да доближи 20 млн. лева , само че е регистрирано " виновното " държание на приходната администрация, стана ясно от думите на Венцислав Караджов, който е ръководител на КЗЛДДори и съдът да остави санкцията на Национална агенция за приходите в цялостния й размер, това няма да се отрази нито на заплатите на работещите в организацията, нито ще разклати бюджета й, стана ясно от изявление на финансовия министър Владислав Горанов преди дни. Парите ще постъпят по сметка на КЗЛД, която пък няма право да си усили с тях разноските, тъй че от позиция на бюджета на страната интервенцията се нетира. Или както е известният изказ - ще се реалокират от единия джоб в другия . Защо е значимо това: От размера на двете наложени санкции от комисията - едната на държавна институция, а другата на частна банка, стана ясно, че нарушаването на GDPR регламента може да има скъпи последици . И в случай че до момента някой оператор на персонални данни е считал, че може да подходи по-лежерно към съхранението им, ще би трябвало да премисли тази тактика.

Естествено тази санкция няма да понижи нехайството на държавната администрация. Ударът за Национална агенция за приходите е по-скоро по линия на изгубеното доверие и накърнения имидж.

ТРИ Пожарна охрана ТРИ
Трите вести от България и света през днешния ден, които си заслужава да се знаят, в три фрази

Бизнес климатът през август се свива във всички браншове

Първият симптом, че фирмите се приготвят за рецесия, е реалност: общият индикатор на бизнес климата в страната понижава с 3.1 пункта през август по отношение на юли . Статистиката улавя намаляване във всички следени браншове - индустрия, строителство, търговия на дребно и услуги. И до момента в който до неотдавна неналичието на фрагменти беше главното терзание на бизнеса, в този момент на напред във времето излиза несигурната икономическа среда .

Италия ще има ново държавно управление без присъединяване на крайната десница

Италианският президент Серджо Матарела даде мандат на " Движение " Пет звезди " и Демократическата партия да основат ново държавно управление. Така завършва рецесията , подбудена от решението на крайнодясната " Лига " да напусне обединението си с " Пет звезди " с вяра да получи по-голямо предимство в Народното събрание при възможни предварителни избори. Рисковият ход на водача на крайната десница Матео Салвини не се оправда и новият кабинет, ръководен от премиера Джузепе Конте, се чака да получи поддръжка в Народното събрание .

До 24 септември ще са ясни всички претенденти за кметове в страната

Не по-късно от 11 септември партиите и обединенията би трябвало да подадат в ЦИК документите си за присъединяване в локалните избори на 27 октомври, планува хронограмата на изборния орган. Крайният период за регистрацията на претендентите за кметове и листите за общински съветници е 24 септември. Ден по-късно ЦИК би трябвало да дефинира с чоп поредността на номерата на партиите и обединенията, с които претендентите на съответната политическа мощ ще вземат участие в интегралната бюлетина.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Всички тези хора, които надават писък и скърцат със зъби, знаят, че има два метода да се направи това, което те желаят. Единият е да бъде заменено държавното управление, а другият - да бъде изменен законът. Ако те нямат куража да създадат едното от тези две неща, тогава ние ще напуснем Европейски Съюз на 31 октомври в сходство с резултата от референдума ".

Джейкъб Рийс-Мог, водач на Камарата на общините, пред BBC

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Евроскептици може за пръв път да победят в две провинции в Германия

Германия може да преживее политическо земетресение в края на седмицата, когато се обрисува крайната десница да стане водеща политическа мощ след изборите в две провинции. В последните дни на предизборната акция за неделния избор в Бранденбург и Саксония допитванията сочат, че антиимигрантската " Алтернатива за Германия " (AfD) ще укрепи неотдавнашния си политически прогрес след скок в поддръжката за нея в тези две източногермански провинции.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

12-часова работна седмица на хоризонта поради технологиите

Джак Ма и Илън Мъск

[Reuters]
Милиардерът Джак Ма, който до момента се застъпваше за продължителната работа в Китай, разгласи, че хората би трябвало да могат да работят единствено 12 часа седмично , употребявайки преимуществата на изкуствения разсъдък. " Хората могат да работят единствено три дни в седмицата по четири часа на ден благодарение на софтуерния напредък ", съобщи съоснователят на Alibaba Group по време на Световната конференция за изкуствен интелект в Шанхай. Той беседва на сцената с основния изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск, чиято компания в този момент построява мегазавод в града.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР