Изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев обяви, че компанията

...
Изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев обяви, че компанията
Коментари Харесай

Национална лотария сезира ЕК за планирания държавен монопол в хазарта

Изпълнителният шеф на "Национална лотария " Димитър Ганев разгласи, че компанията е сезирала Европейската комисия във връзка концепцията на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. Ганев се надява въпросът да стигне и до Конституционния съд.

Миналата седмица група депутати отпред със зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов внесоха промени в закона, съгласно които се не разрешава осъществяването на лотарийни игри от частни компании.

От частната
лотария чакат поддръжка от Световната лотарийна асоциация и от Европейската лотарийна асоциация.

"От това, което споделя Симеонов, единственото, което разбирам, е, че той няма никакви знания за нашия бизнес. Не е задължен да ги има, само че непознаването на Конституцията към този момент е неприятно. Нейните правила са за независимост на търговията, на бизнеса, на частната самодейност и възбрана на монополите ", съобщи Димитър Ганев пред NOVA телевизия.

По думите му в Конституцията категорично написа къде страната може да прави монопол, само че
хазартът не е една от тези области. "Това, което даде Симеонов като образец, е Австрийската лотария. Нейният притежател обаче е частна компания. Такава е обстановката и в Англия, Италия, Гърция, Турция и други ", означи още изпълнителният шеф на "Национална лотария ".

Ганев посочи, че преди една година компанията е спечелила концесията в Молдова, където има безспорен държавен монопол – страната оперира, само че посредством "Национална
лотария ", която е концесионер и за 15 години управлява билети, спортни залози и числови игри.

В петък стана ясно, че държавното управление може да поддържа концепциите на Симеонов. "Ако сегашният пазарен дял на сходен вид
хазарт, приказваме за лотариите, ще концентрира върху държавното сдружение, би трябвало в пъти да се усилят постъпленията. Българският състезателен тотализатор с изключение на налозите, които заплаща към страната, финансира с значителен % от постъпленията си българския спорт с прехвърляния към Министерство на младежта и спорта “, изясни финансовият министър Владислав Горанов.

Той означи също по този начин, че по-голямата част от европейския опит е сходен. "Опитът, който сега изследваме, с цел да си изградим дефинитивно позиция демонстрира, че в много страни е открит този вид игри цялостен държавен монопол. Не виждам спънка това дружество, което и сега провежда
лотарии, да може да развие потенциала си. То има и много териториални звена. Знаем Българският състезателен тотализатор провежда цифрови игри,има териториални поделения, доста пунктове. Не виждам спънка той да може да предложи сходно покритие на този тип игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта разходът за едни, е доход за други ", сподели още министърът.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разгласи в коридорите на Народното събрание, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Красен Кралев поддържат законопроекта за
хазарта. Лидерът на НФСБ разчита и на поддръжка от Българска социалистическа партия, тъй като преди две години Корнелия Нинова декларирала, че ще гласоподава за предходния му законопроект.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР