Изпълнителният директор на НАП Румен СпецовРумен Спецов е специалист в

...
Изпълнителният директор на НАП Румен СпецовРумен Спецов е специалист в
Коментари Харесай

Румен Спецов: Ще съберем данъците от всички завишени продажби


Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов  Румен Спецов Румен Спецов е експерт в региона на данъчната политика и законодателство. Експерт в разбора даде обширно интервю пред вестник " 24 часа " за събираемостта на налозите, рецесията с горивата, цената на олиото и в кой бранш на стопанската система ни има приръст на приходите.

- Национална агенция за приходите стартира инспекция на производителите и търговците на храни, както и за цените на горивата. Имате ли към този момент първи резултати и какво демонстрират те, господин Спецов?

- Искам първо да отговоря за горивата - инспекциите там не са от няколко дни. В този бранш има изчерпателен мониторинг от 14 май 2021 година, когато оглавих Национална агенция за приходите. Имаме действителна визия какви количества се търгуват, дружно с Агенция " Митници "  извършваме постоянен надзор на всички данъчни хранилища.

- Но при започване на март имаше изключителна обстановка с горивата и опашки пред бензиностанциите. Това на какво се дължеше?

- Събраната от нас информация демонстрира, че на 2 март, когато се сътвори суматоха с горивата, е имало удвоени продажби по отношение на нормалните. Пласираните количества бензин, дизел и пропан-бутан са почти 24 млн. литра. Резултатите от инспекцията ни изрично демонстрират, че усложнения с доставките на горива тогава не е имало, няма и сега. Това ме кара да считам, че тематиката с доставките е била преекспонирана при започване на месеца и евентуално е имало опит за спекулации, които обаче бяха в границите на не повече от едно денонощие.

- Категорично сте открили, че не е имало никакъв риск за доставките?

- Да, не е имало подобен риск. Данните, които събрахме и продължаваме да събираме, демонстрират, че няма и наклонност за нарушение на доставките и естественото доставяне с горива.

- Вицепремиерът Асен Василев уточни две компании като причина за суматохата. Имало ли е неточно държание от тяхна страна?

- Не мога да разясня тяхното комерсиално държание, това се ревизира от Комисията за защита на конкуренцията. Нашата цел бе да съберем информация за доставките. Една от посочените компании е снабдител на няколко от огромните вериги бензиностанции. Рязкото повишение на цените на 2 март на обектите на въпросната компания е било епизодично. Защо са го създали, би трябвало да се разбере от инспекцията на Комисия за защита на конкуренцията. Иска ми се да имам вяра, че всичко е станало на пазарен принцип и е вследствие на опит да се употребява обстановката на пазара. А задачата на Национална агенция за приходите е да събере налозите върху приходите от повишените продажби.

- Какво демонстрират инспекциите при производителите и търговците на храни?

- Проверките на Национална агенция за приходите започнаха от олиото поради създалото се напрежение на пазара. Още на 12 март стартирахме с тях във всички производители на олио, с цел да установим дали има произвеждане отвън регламентираното работно време, има ли нелоялни практики, които целят да се заобиколи данъчното законодателство при продажбите посредством неиздаване на съответните документи, на каква цена са направени продажбите към търговците. Инспекторите на Национална агенция за приходите и до ден сегашен са в маслопреработващите предприятия, инспекциите ще продължат и отсега нататък. Записват се дневните създадени количества, къде си пласират, кой е купувачът, на каква цена. Така можем да проследим цялата верига и да създадем прецизен разбор, който да откри дали това, което се случи в една комерсиална верига, е било планувано, или е било случайно. Имахме и диалози със самата верига, с цел да ни бъде предоставена информация по кое време е било закупено количеството олио, предлагано по време на промоцията на 12 март, на каква цена е купено и допустимо ли е да се продава на посочената цена. Проверката към момента продължава.

- Има ли проблем с доставките, може ли да се приказва за дефицит?

- Категорично мога да кажа, че такива проблеми няма. Има покачване на цената, само че олио има задоволително и не съществуват опасения, че доставките ще бъдат прекратени.

- Има ли учредения за повишаване на олиото, откакто слънчогледът доближи и над 2000 лв. на звук на борсата?

- Да, има такива котировки на борсата, само че слънчогледът, който се употребява за произвеждане, не е ожънат преди седмица. Използва се годишна продукция от предходната година, когато цената е била доста по-ниска, а в себестойността на производството на олио са включени и съпътстващите тогава разноски. Вероятно единствена незнайна големина е цената на енергоносителите. Но веднага като една комерсиална верига пусна олиото на цена от 3 лв., значи може да се одобри, че тя е действителна. Не имам вяра търговецът да е продавал на загуба.

- Имате ли опасения, че може да бъде основана суматоха и по отношение на други храни?

- За страдание, до нас доближава информация, че е допустимо да има опити за напрежение и по отношение на продажбите на захар, брашно и яйца. Но и за тези артикули сме почнали инспекции, под наблюдаване са всички производители, търговци и вносители. Искам да предупредя участниците на пазара да не се пробват да основават суматоха, тъй като нашият контрол няма да спре. С наближаването на Великден се чака и нараснало търсене на яйца. Искаме още занапред да създадем мониторинг какви количества и на какви цени се оферират, с цел да се пресекат опитите за спекулации и да успокоим терзанията на потребителите.

- Производители и търговци на зърно се оплакват, че се стопира износът. Така ли е в действителност?

- Нашите инспекции демонстрираха, че в България има в пъти повече зърно от вътрешното ползване. И тук нашата цел е да съберем информация за точните количества, за цените, на които се търгуват, къде се изнася, кой прави покупко-продажбите. Няма обаче ограничаване на износа, само че няма да допуснем безотговорно изнасяне на зърно, тъй като нашите наблюдения демонстрират, че от близо 10 дни има засилен експорт. Държавата би трябвало да подсигурява нужното зърно за вътрешно ползване, а поради войната в Украйна задачата е да се подсигурят количества, които да стигнат до прибиране на реколтата 2023 година, вземайки поради даже най-лошия сюжет - тя да пропадне тази година.

- Ако се открият нелоялни практики, по какъв начин страната може да реагира? Все отново няма закон за спекулата, по който да се постановат наказания.

- Ролята на Национална агенция за приходите е да събере информация за покупко-продажбите, цените, на които се правят, къде се осъществят. За да съберем по-късно дължимите налози за тези покупко-продажби. Не пречим на търговията или износа. Но търговците и производителите би трябвало да са наясно - имаме информацията и няма да допуснем някой да не си заплати налозите от нарасналите обороти, пробвайки се изкуствено да завиши разноските си. Ако има опити за заобикаляне на облагането, процедурата е ясна - ще се вършат проверки за 5 години обратно, отговорност ще се търси от притежателите на фирмите като физически лица.

- Как върви събираемостта на налозите в тази усложнена конюнктура?

- Дотук нямаме терзания за събираемостта и постъпленията в бюджета, даже индикаторите са по-добри спрямо предходната година. Мога да дам един образец - единствено в дирекция " Големи данъкоплатци " за февруари имаме заявен Данък добавена стойност с над 200 млн. повече от същия месец на 2021 година, а общата сума е съвсем 800 млн. лв..

- Какво демонстрират наблюденията ви, кои браншове на стопанската система се оправят добре в сегашната обстановка?

- Търговията, изключително тази с хранителни артикули, има огромен приръст на приходите.

- Има ли дисциплиниране на бизнеса или са, се появили нови опити за заобикаляне на данъчното облагане?

- Преди експлоадирането на войната несъмнено имаше дисциплиниране на бизнеса и опитите за неплащането на налози бяха сведени до най-малко. Вероятно поради военните дейности някои разчитат на това, че страната ще охлаби контрола. Искам да им кажа, че е тъкмо противоположното - ще засилим контрола и инспекциите, следим всички браншове. И да подчертая - няма никакви предпоставки да се твърди, че може да има недостиг на артикули, изключително хранителни. И всички опити за основаване на напрежение мога да дефинира като спекулации.

- Уреден ли е към този момент въпросът с заплащането на корпоративен налог от " Лукойл "  в България?

- Начинът на работа на компанията в България е доста по-изчистен. Нефтът, който се доставя на рафинерията в Бургас, се преработва на ишлеме. Горивата се връщат на компанията, която е доставила нефта. Така че образуването на облага е транспарантно и в края на тази година ще се види действителното заплащане на корпоративен налог. Промяната на метода на работа на компанията ни дава опция за доста по-добър надзор на целия развой - от производството до реализирането на горивата по бензиностанциите.

- Възможно ли е задържането на цените на горивата от рафинерията в Бургас, какъвто апел насочи вицепремиерът Асен Василев, без да се стига до изкуствено занижени котировки?

- Ако компанията премине към преработката главно на нефт вид " Уралс ", който е доста по-евтин от сорта " Брент ", се надявам да има по-ниски цени на горивата. Не мога да кажа по кое време ще се случи това, само че мисля, че и " Лукойл " осъзнават своята роля в сходен вид обществена политика.

CV:

- Завършил е Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов със специалности " Икономика и търговия "  и " Вътрешен финансов надзор "

- Има магистърска степен от Академията на Министерството на вътрешните работи със компетентност " Защита на националната сигурност "

- В интервала 2009-2015 година работи в Централното ръководство на Национална агенция за приходите

- От 2001 до 2006 година е в структурата на Национална агенция за приходите в Добрич

- От 14 май 2021 година е назначен за изпълнителен шеф на приходната агенция
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР