Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен д-р Васислав Петров

...
Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен д-р Васислав Петров
Коментари Харесай

Шефът на болницата с вързаните бебета: Лична атака, нищо особено

Изпълнителният шеф на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “-Сливен доктор Васислав Петров дефинира като персонална офанзива против него информация, показана на брифинг от доцент Васил Пандов - шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето в оставка Асена Сербезова, оповестиха лечебното заведение. Скандалът гръмна през февруари тази година след сигнал на родители. Проверка бе назначена първо вътре в болничното заведение, по-късно - и от Министерство на здравеопазването.

„ Смятам, че офанзивата е персонално против мен. Болницата стои добре. Приемам го по този начин, тъй като като ръководител на Сдружението на регионалните лечебни заведения съм казвал своето мнение неведнъж пред Министерството на здравеопазването, пред НЗОК и Здравната комисия в Народно събрание, че това, което се прокарва като политика по отношение на регионалните лечебни заведения, ще докара до внезапно утежняване на тяхното финансово положение до края на годината “, сподели доктор Петров.

Той отхвърли обвиняванията за нарушавания в областта на публичните поръчки като несъстоятелни и е безапелационен, че през последните четири години не са установени нередности от проверяващите органи във връзка с извършени публични поръчки и документите по тях.

Няма издадени актове нито на изпълнителния шеф, нито на длъжностни лица от болничното заведение. Преди повече от четири години е открито нарушаване от АДФИ за задържане на гаранция повече от 30 дни, за което шефът е платил санкция от 100 лв..

По отношение на обвиняванията за невзети ограничения при откритите случаи на фиксиране на деца в Педиатричното поделение доктор Петров съобщи:

„ След този случай беше осъществена инспекция от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ и Държавната организация за протекция на детето. Бяха дадени рекомендации какво в допълнение можем да включим към Правилника за вътрешния ред на болничното заведение, с цел да се регламентира ясно за какво, по кое време, по какъв начин и за какъв брой време може да бъде закрепено дете при венозна инфузия.

Направихме корекции на всички документи. Изготвихме напълно нов устав, в който в детайли описахме всичко това и не виждам за какво бивам упрекнат, че в нашите правилници това го има.

Трябва да го има в правилника на всяка болница, тъй като тези случи са за деца, които са без майки и е рисково да бъдат оставени сами с включена венозна инфузия. Бяха наложени дисциплинарни санкции на цялата промяна, която е била на работа, на началника на отделението и старшата здравна сестра за несбъднат надзор.

Сега се вършат ежеседмични инспекции от зам.-директора по медицинските действия и основната здравна сестра, както и ежедневни инспекции от старшата сестра и началника на отделението. Считам, че сме подхванали всички ограничения, с цел да се приключи тази процедура “, сподели доктор Петров.

Припомняме, че на 1 юли здравните управляващи оповестиха пред медиите шокиращи детайлности по случая с връзваните бебета.

Доц. Пандов изясни, че инспекцията на Изпълнителна организация " Медицински контрол " в МБАЛ-Сливен е открила, че във вътрешния устав на болничното заведение е одобрено децата да се връзват и това е в нарушаване със съответните медицински стандарти.

Той сподели, че след на направена втора инспекция от " Медицински контрол " 3 месеца по-късно - инспекторите още веднъж установяват, деца, които са връзвани по същия метод. Доц. Пандов акцентира, че става дума за нечовешко отношение, изтезаване на новородени деца в българско лечебно заведение.

И добави, че т.е. в Сливен имаме сложни нарушавания - както в Закона за публичните поръчки, по този начин и на медицинските стандарти и изясни, че изпълнителният шеф на лечебното заведение носи цялостна отговорност за организацията отговорност за протичащото се.

Припомняме още, че казусът е от февруари. Тогава се появи информация в медиите, че невръстни бебета, признати в детското поделение на болничното заведение, са връзвани за леглата си.

А майка на един от дребните пациенти показа, че децата били държани по този начин дълго време. Освен това част от личния състав не проявявал положително отношение към лекуващите се.

Междувременно беше назначена вътрешна инспекция в лечебното заведение, а управлението изрази в позиция своето надълбоко оскърбление от тиражирани в общественото пространство изказвания и внушения във връзка с Детското поделение, които уронват престижа на болничното заведение, където работят експерти, отдадени на своите пациенти.

Последва инспекция и от Държавната организация за протекция на детето се самосезира и назначи инспекция в регионалната болница. Проверяващите от Главна дирекция „ Контрол по правата на детето “ към ДАЗД трябваше да инспектират лечебното заведение и при определяне на нарушавания по отношение на съблюдаване правата на детето, да издадат актове по реда на Закона за протекция на детето, както и от прокуратурата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР