Изпълнителната власт в лицето на Бойко Борисов възприе проблемите с

...
Изпълнителната власт в лицето на Бойко Борисов възприе проблемите с
Коментари Харесай

Политолог: Властта създава усещане, че провидението произвежда институционалния живот у нас

Изпълнителната власт в лицето на Бойко Борисов възприе проблемите с Търговския указател и банкрута на „ Олимпик “ като евентуални репутационни рецесии. Това, което се случи и с Търговския указател, и със застрахователното сдружение, сигурно въздейства върху репутацията на властта, само че то е признак за по-сериозни проблеми и реакцията на тези неща следва да бъде по-смислено задълбочена. Това разяснява политологът Страхил Делийски пред БНР.

Според него ръководещите са изиграли тези рецесии "комуникационно, пиарски, а не политическо-държавнически ". Той напомни имитация на премиера за провидението, той означи: "Ако имаме шанс, Търговският указател ще проработи. Сякаш тук става въпрос за превалявания от дъжд и градушки, а не става въпрос за нещо, което е напълно в софтуерния надзор на страната. Това чувство, че надали не провидението е това, което създава всекидневния институционален живот в България, а не работата, която е нещо рационално – това е залегнало като че ли в мисленето на господин Борисов, един подобен чудноват предразсъдък ".

Политологът е на мнение, че сме в забавна обстановка, в която не си даваме добре сметка, че има два пътя към политическата смяна – единият е формален, институционален: през механизмите на парламентарната народна власт, а другият е обвързван с напън изпод, от улицата:

"Самата концепция, че, видите ли, няма смисъл да упражняваме инструментите на демокрацията, каквито са предварителните избори, каквито са вотовете на съмнение, тъй като било ясно какво ще се случи – това схващане нанася толкоз тежки рани върху демократичната политическа просвета, които мъчно могат да бъдат излекувани. Идеята, че няма смисъл политическата смяна по институционален път, тъй като няма политическа опция, това е митологична скица, логическа структура. Да се потвърди нейната годност е извънредно мъчно, само че пък тя работи като някаква самоочевидна истина ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР