"Изпълнителната власт и политиците не трябва да се бъркат професионално

...
"Изпълнителната власт и политиците не трябва да се бъркат професионално
Коментари Харесай

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат вкъщи убежденията



"Изпълнителната власт и политиците не би трябвало да се бъркат професионално и кадрово в управлението на БНР. Не може и избрани неправителствени организации и партийно пристрастни групички в радиото да считат, че то им е частна благосъстоятелност и могат да си вършат каквото си желаят с държавните средства, които получават от бюджета на всички данъкоплатци. " Това съобщи в изявление за предаването "Неделя 150 " по стратегия "Хоризонт " на Българското национално радио вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов.

За него обаче въпросът не може да бъде представян и единствено като "свобода на словото и някой, който й протяга ръка ". Според вицепремиера "никой не може и не би трябвало да си мисли, че под хубавата тога на свободата на словото може да прави каквото си желае, защитавайки избрани хрумвания ".

Кризата в БНР стартира на 12 септември, когато журналистът Силвия Великова беше свалена от ефир. Тя беше върната часове по-късно, а на 13 септември излъчването на стратегия "Хоризонт " беше спряно за близо 5 часа. Последва инспекция на прокуратурата по случая, защото по закон БНР е част от стратегическите обекти и действия от голяма важност за националната сигурност. В момента ориста на Светослав Костов на поста общоприет шеф на БНР е под въпрос, а в петък Съюзът на българските публицисти изиска неговата оставка.

Той сподели, че би одобрил съответен механизъм, съгласно който журналистическата колегия да има по-големи пълномощия. "Но против изискването радиото да не се трансформира в частна благосъстоятелност на група неправителствени организации с неправилни разбирания за света и човешкото развиване. Аз толкоз плювни по тематики като гей парадите и ромите не съм чул, в сравнение с от ваши сътрудници в радиото ", изясни Каракачанов.

"Работата на публицистите е не да вършат оценки, а да предават обстоятелствата такива, каквито са, и да не вземат политическа страна и да ми глаголстват по тематики, които дали ги схващат или не ги схващат, това си е тяхна работа. Да си имат убежденията, да си ги държат у дома ", сподели още той.

Според Каракачанов излаз обстановката в БНР би трябвало да намерят журналистическата колегия и Съвет за електронни медии. А от този случай може да се породи същински спор за публицистиката и нейното положение в България.

Кризата в БНР стартира на 12 септември, когато журналистката Силвия Великова беше свалена от ефир.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР