Изпълнителната агенция Медицински надзор“, наричана в сектора разговорно медицинската ДАНС,

...
Изпълнителната агенция Медицински надзор“, наричана в сектора разговорно медицинската ДАНС,
Коментари Харесай

Медицинската ДАНС удари „Майчин дом“, какво ракри?

Изпълнителната организация „ Медицински контрол “, наричана в бранша разговорно здравната ДАНС, е орган към министъра на опазването на здравето, който издава разрешителни за работа на всички лекари и лечебни заведения, управлява качеството на медицинските услуги, следи за медицински неточности, провежда трансплантациите и дава отговор на сигналите на жители за проблеми в лечебните заведения и при лекарите, за непозволено поискани суми, надменно отношение от страна на медиците и други

Агенцията е извънредно значима, тъй като инспекторите й могат да открият всички неточности в ръководството на лечебни заведения, които могат да застрашат пациентите и да се отразят неподходящо върху личния състав, написа „ Капитал “.

Именно по тази причина отстраняването на някой от нейните инспектори, които по щат са 52 за цяла България, е събитие в бранша.

Последният подобен случай е след назначените три инспекции в „ Майчин дом “, след които се наложило отчетите за протичащото се в болничното заведение да бъдат променяни три пъти от управлението на ИАМН, а основният проверяващ контрольор – доктор Васко Кацаров, да бъде уволнен. Той свързва уволнението си само с инспекцията в „ Майчин дом “.

Хронология на инспекциите

След митинга на част от екипа на „ Майчин дом “ за метода на разпределение на заплатите и възнагражденията и уволнението на краткотрайно изпълняващата служба завеждащ анестезиологията и реанимацията доктор Елена Георгиева, здравният министър проф. Христо Хинков участва на доклад в болничното заведение и приканва екипа да му посочат едно нарушаване, поради което да в профил шефа (повече четете в петъчния брой на „ Капитал “). Отделно от това синдикатът „ Защита “ бомбардира министъра със сигнали за нарушавания в болничното заведение. Здравният министър, който твърди, че спорът е единствено междуличностен, взема решение, че би трябвало да назначи инспекции в „ Майчин дом “. Те стартират при започване на месец юли.

Какъв тъкмо е резултатът от инспекциите е записано в констативните протоколи от тях и в отчетите до министъра, които „ Капитал “ изиска по реда на Закона за достъп до социална информация.

В редакцията, обаче, се получи информация, че ИАМН е открила несъответствия на част от изводите, които не са инкорпорирани в констативния протокол и с молба за опрощение изпълнителният шеф на ИАМН проф. доктор Росен Коларов е изпратил финален отчет от осъществените инспекции до Министерство на здравеопазването. Веднага по-късно проверяващият „ Майчин дом “ е уволнен. Версиите на неговите сътрудници са, че или е маскирал разкрития в проверяната болница или пък е бил прекомерно недопечен с проверяваното лечебно заведение.

Директор отчет написа, по три пъти пренаписва

Проверяващият доктор Васко Кацаров е гинеколог от повече от 38 години, бил е шеф на няколко лечебни заведения, познава огромна част от гилдията и е бил чиновник в Министерството на здравеопазването. Доскорошният контрольор си закрил кабинета, в който преглежда, с цел да отговори на поканата от ИАМН да стане държавен чиновник преди две години.

Въпреки че ревизира случай на умряла родилка, Кацаров се заема с инспекцията на „ Майчин дом “ почтително и предава констативните протоколи в период. Той изрично отхвърля да разяснява каквото и да било от инспекциите в „ Майчин дом “ като се базира на служебната загадка.

Разказва, обаче, пътя на документите нататък.

С документите се заема заместник-директорът на организацията Фидел Косев (бивш народен представител от БСП). Той е назначен в организацията, още когато тя беше организация за медицински одит и се управляваше от проф. доктор Златица Петрова. Самата проф. Петрова беше на няколко пъти освобождавана и връщана по времето на ГЕРБ в организацията. Сега е на цивилен контракт там.

Проф. Петрова пък е рецензент на огромната докторска дисертация на сегашния шеф „ Майчин дом “ проф. Иван Костов, предпазена в Медицинския университет – Варна, а също и на проф. Росен Коларов, сегашният шеф на ИАМН, също станал професор в МУ – Варна. Според източник на „ Капитал “, поискал анонимност, проф. Петрова също е взела отношение по писането на отчетите за „ Майчин дом “ и уволнението на инспектора.

Косев изисква документи от инспекцията, редактира отчета и написва собствен вид, който точно предава в Министерството на здравеопазването. Какво е пишело в първичния текст на проверяващия – доктор Кацаров – не е ясно. Следва среща сред шефа на организацията проф. Коларов, заместникът му Косев и здравния министър и трети отчет, подписан от шефа проф. Коларов.

По принцип заместник-директорът няма право да подписва отчета до министъра, в случай че категорично не е акредитиран със заповед и към този момент има такова анулирано наказателно разпореждане, подписано от Фидел Косев, което стана обществено известно.

„ Докладите до министъра не са дискутирани с мен. Създаването на друг отчет е право на управлението. Така са решили, това са написали. Аз не зная на каква база. Сигурно на база на документите, които имаме “, споделя лекар Кацаров.

След третия отчет, предаден в министерството, следва ненадейно освобождение на проверяващия. Д-р Кацаров е уволнен по Закона за държавния чиновник по члена, който планува това да се случи, когато служителят се пенсионира.

„ Дойдох на работа и ми връчиха заповедта. Но аз бях пенсионер и когато ме назначаваха. Тук поражда различен въпрос. В организацията работят не по-малко от още 10 пенсионери, хората са незадоволително като цяло. Бях сюрпризиран, тъй като познавам управлението и те ме познават. Беше обикновено да се разделим като хората и да ми кажат, че би трябвало да си отида, само че подобен диалог нямаше “, споделя доктор Кацаров. Той добавя, че на него са възлагали най-тежките случаи в акушерството и гинекологията – умряли родилки и бебета.

Той не вижда друга причина за освобождението си, с изключение на инспекцията на „ Майчин дом “.

„ Направихме съответната инспекция. Написахме си съответния констативен протокол, в цялата си работа съм бил безусловно справедлив, неутрален и съм се позовавал единствено на обстоятелствата, които сме получили като документи “, споделя доктор Кацаров. Той още един път добавя, че е право на управлението да си дават отговор както желаят.

„ Ние, инспекторите, отговаряме от името на изпълнителния шеф, той го утвърждава, в случай че не го утвърди няма да го пуснем. То е записано и в нашия устав. Но можеха да ме викнат и да кажат – завършваме с теб, имаш друго мнение от нашето “, споделя доктор Кацаров. Той добавя, че ще продължи да работи в администрацията или като гинеколог, само че няма да си записва личен частен кабинет, тъй като регистрацията ще би трябвало да мине през Фидел Косев и проф. Коларов и те могат да му откажат.

Какво е проверявала организацията

На въпросите на „ Капитал “ от Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ дадоха отговор, че се срещат с управлението на министерството оперативно и по отношение на настоящата работа и пълномощията им.

Те изясняват, че проверяващ екип от трима инспектори на ИАМН е направил три инспекции на СБАЛАГ „ Майчин дом “. Две от инспекциите са по сигнали, изпратени на ИАМН посредством Министерството на здравеопазването (МЗ). Третата инспекция е планова – конструкция, устройство, активност и организация на здравната помощ в сходство с условията на Закона за лечебните заведения, Закона за здравето и подзаконовите нормативни актове по тяхното използване, и е била включена в шестмесечния проект за инспекции на ИАМН, оповестен на уеб страницата на организацията. Трите инспекции са завършили с три констативни протокола.

„ Към Министерството на здравеопазването се изпращат писма с резултатите от инспекциите, като към тях нормално се ползват констативните протоколи от плановите инспекции по конструкция, устройство, активност и организация на лечебно заведение (ЛЗ). В съответния случай до Министерство на здравеопазването са изпратени две писма. Поради определяне на пропуски и несъответствия с констатациите от трите констативни протокола в написаното първо писмо, е изпратено второ. Към първото писмо е прибавен констативен протокол от плановата инспекция “, споделят от ИАМН.

От организацията изясняват, че писмата с отговори до Министерство на здравеопазването, жалбоподатели и други институции се изготвят в съгласувателен режим (подпис на изготвил писмото, автограф на съгласуващ по йерархията ръководител/и) и се подписват от шефа или заместващия го със заповед заместник-изпълнителен шеф.

Ръководството на „ Медицински контрол “ твърди, че повода за освобождението на проверяващия доктор Васко Кацаров е, че е придобил и упражнил правото си на пенсия и не означават от кои от констатациите му не са удовлетворени.

Констатациите от осъществените инспекции се съдържат в констативните протоколи, които ще получите по ЗДОИ, споделят от организацията.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР