Изпълнителната агенция (ИА) Главна инспекция по труда“ (ГИТ) се включва

...
Изпълнителната агенция (ИА) Главна инспекция по труда“ (ГИТ) се включва
Коментари Харесай

Инспекцията по труда и НАП ще проверяват за заплати в плик по морските курорти

Изпълнителната организация (ИА) „ Главна ревизия по труда “ (ГИТ) се включва в обичайна акция на Националната организацията за приходите (НАП) за предварителна защита на недекларирания труд в морските курорти, оповестиха от пресцентъра на инспекцията. Освен за работа без трудов контракт взаимните екипи ще наблюдават и дали работещите се обезпечават върху действителната си заплата, или получават част от възнаграждението си в плик.

От ГИТ припомнят на служащите и чиновниците, че писменият трудов контракт, регистриран в Национална агенция за приходите, пази в най-пълна степен трудовите и осигурителните им права. В случай че те бъдат обезпечавани върху по-нисък от действителния приход и върху по-малко часове от действително полаганите, те биха получавали по-ниски компенсации в интервалите, когато останат без приходи. Има риск и въобще да нямат право на обезщетение, а в бъдеще – и на пенсия, поради недостигащ застрахователен стаж.

Работниците могат да обмислен загубите си благодарение на калкулатор, като вкарат заплатата, на която се обезпечават, и тази, която действително получават. Чрез личен идентификационен код на Национална агенция за приходите могат да ревизират дали трудовият им контракт е регистриран, както и върху какъв приход се обезпечават. ИА ГИТ към този момент стартира и своя акция за предварителна защита на недекларирания труд във всичките му форми в сезонни обекти, които са разпознати като високорискови.

Вчера от Национална агенция за приходите оповестиха началото на инспекциите по морските курорти. През летните месеци на предходната година фискалните инспектори откриха над 780 нарушавания на данъчното и осигурителното законодателство, като огромна част от тях са свързани с укриване на налози и осигурителни вноски, подсетиха от организацията. Над 300 млн. лева годишно е вредата за бюджета от „ заплата в плик “.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР