Изпълнил съм задълженията си по Конституция, дал съм своите предложения

...
Изпълнил съм задълженията си по Конституция, дал съм своите предложения
Коментари Харесай

Главчев с призив към президента да спази Конституция

„ Изпълнил съм отговорностите си по Конституция, дал съм своите оферти за издаване на декрет. Сега на ход е президентът Радев, приканвам го и той да си извърши отговорностите по Конституция “. Това езаявилпремиерът Димитър Главчев пред медии в Брюксел във връзка препоръчаните от него смени в състава на служебния кабинет, оповестиха от държавната пресслужба.

„ Предложенията са напълно мои “, е декларирал министър-председателят, наблягайки, че президентът е осведомен и с двете оферти за промени. Главчев обърнал внимание, че оповестението на предлагането му за промяна на външния министър се е забавило точно, тъй като е изчаквал връзка с президента. Така че диалозите по смяната в състава на кабинета действително се случвали много преди пристигналия апел от партийно заседание.

„ На което и да е партийно заседание, който и да се изкаже, не би ми оказал никакво въздействие “, безапелационен е бил в изказването си министър-председателят.

Главчев засяга изказването на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, който преди дни даде поръчка, че ще смъкна доверието от служебния кабинет, в случай че външния министър Стефан Димитров не бъде заменен. Няколко часа по-късно Главчев изиска промяната му със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. По-късно Главчев изиска и получи и оставката на земеделския министър Кирил Вътев. А президентът Румен Радев през днешния ден на собствен ред съобщи, че незабавното осъществяване на разпоредби от партийните централи разрушава доверието в изборите. На въпроса дали ще подпише указите за промяната на двама министри - на външните работи и на земеделието, Радев не отговори, само че акцентира, че желае да разиска претекстовете на служебния министър председател Димитър Главчев.

„ Очаквам президентът да направи своята стъпка по Конституция, тъй като както споделих на първото съвещание на Министерския съвет - България не може да бъде в режим на изчакване “, е декларирал Главчев в Брюксел.

Министър-председателят е подчертал върху късото време, оставащо до изборите на 9 юни и сериозната роля на Министерството на външните работи по тяхната организация.

„ Нямам доверие на двамата министри, които съм предложил за промяна, защото не могат да работят на оборотите, които аз желая. Искам непрекъсната връзка и бързи решения. Това се отнася за всички министри “, посочилпремиерът Димитър Главчев и добави, че няма време за изчакване.

Министър-председателят е изразил подготвеност да продължи връзката си с президента Радев по всевъзможни въпроси, които се отнасят до положителното бъдеще на българските жители. Главчев е припомнил също по този начин уговорката, който е поел при приемането на мандата като длъжностен министър-председател – да не разреши България да се отклони от европейския път на развиване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР