Изпълнението на европейските проекти за строителството е прад провял, защото

...
Изпълнението на европейските проекти за строителството е прад провял, защото
Коментари Харесай

Европроектите за строителство пред провал, цените няма да се индексират


Изпълнението на европейските планове за строителството е прад провял, тъй като няма да има индексация на цените. Това стана ясно, откакто Народното събрание не съумя да одобри промени в Закона с публичните поръчки (ЗОП) на първо четене в четвъртък, с които се позволяваше казуса.

Законопроектът за промени в Закон за обществените поръчки беше импортиран от депутатите от " Продължаваме промяната ".

Предложено беше в договорите за социална поръчка да има уговорка за индексацията им. Освен това цената на към този момент подписани контракти да могат да се индексират, в случай че има значително нарастване на цените на съществени артикули и материали. Индексацията трябваше да става по методика, която се гласоподава от Министерския съвет. Тя предвиждаше таван от увеличение на цената по контракта до 15%.

С тези промени в Закон за обществените поръчки трябваше да бъдат размразени стотици планове, които се осъществят с европейски, държавни и общински средства. По част от тях работата е спряна, а по други компаниите сами се отхвърлят от осъществяването на договорите, поради внезапния скок на материалите
през последната година.

Гласуването на законопроекта мина без проблеми в районната комисия в Народното събрание, само че гласуването му в пленарна зала на първо четене съответства с разпада на ръководещата коалиция и отдръпването на Има Такъв Народ.

Така законопроектът събра единствено 96 гласа " за ", 69 - " срещу ", а 32-ма се въздържаха и не съумя да мине на първо четене в Народното събрание.

Инхаус поръчките остават

Народното събрание отхвърли и другият законопроект за промени в Закон за обществените поръчки, импортиран от депутати от Движение за права и свободи отпред с водача им Мустафа Карадайъ.

Той предвиждаше унищожаване на опциите за подписване на рамкови съглашения за възлагане и " инхаус " процедурите. Така, съгласно Движение за права и свободи, ще се отстранен всички благоприятни условия за заобикаляне на процедурите за възлагане на публични поръчки и за основаване на корупционни практики.

Законопроектът на Движение за права и свободи получи поддръжката единствено на 27 депутати, срещу гласоподаваха 62-ма, а 54 се въздържаха и не мина на първо четене.

КСБ: Държавата убива строителния отрасъл

Междувременно Камарата на строителите в България (КСБ) излезе със мнение по случая, в което декларира, че " страната убива строителния отрасъл ".

Липсата на индексация на договорите с обществени възложители слага под въпрос съществуването на целия бранш - дребни, междинни и огромни компании, като вписаните в Централния професионален указател на строителя компании над 6000, се споделя в позицията на КСБ.

В четвъртък не мина и актуализацията на бюджета през парламентарната комисия по финанси. Така стана ясно, че и пари за индексация на договорите за строителство няма.

" Вече няма смисъл да водим диалози, нито да убеждаваме за нуждата от актуализиране на договорите. Бяхме уверени от властта, че осъзнава сериозността на казуса и ще предприеме нужните дейности да го позволи. Но бяхме излъгани. Държавата съзнателно погубва цялостен бранш, който до неотдавна произвеждаше 10% от Брутният вътрешен продукт и който дава работа на 200 000 души ", се споделя в позицията на КСБ.

Строителният бранш включва построяването на пътища, жп инфраструктура, жилищни и публични здания, пречиствателни станции, замяна на водопроводни и канализационни мрежи, повишение на енергийната успеваемост на остарелия жилищен фонд и голям брой други действия.

Проекти за милиарди във всички сфери с обществени възложители няма да бъдат изпълнени и отговорност за това не могат да поемат изпълнителите, се споделя в известието на КСБ.

" КСБ постоянно е поддържала позиция да стои настрана от политическите интриги, само че не можем да замълчим, когато от най-високо равнище ни назовават мафия. Не можем да замълчим в името на нашите чиновници, които с горделивост се назовават строители. Всичко, което е построено в страната, е плод на общия ни труд и не може да получаваме сходно отношение ", се споделя още в позицията на КСБ.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР