Изострянето на проблема с домашното насилие в България е причината

...
Изострянето на проблема с домашното насилие в България е причината
Коментари Харесай

ДБ внесе законопроект с нови мерки срещу домашното насилие

Изострянето на казуса с домашното принуждение в България е повода “Демократична България ” да внесе в деловодството на Народното събрание на промени в Закона за отбрана от домашното принуждение.

Той бе създаден от екипа на правосъдния министър Надежда Йорданова и бе импортиран в предходния парламент, само че не стигна време за разискването му в комисии и пленарна зала. Като съвносител от ПГ на Демократична България Йорданова се надява в 48-ото Народно събрание законът да бъде изменен.

За реализиране главната цел за решение на казуса с изострянето на домашното принуждение в законопроекта се вкарват нови ограничения за отбрана от домашното принуждение:

– възбрана насилникът да  контактува под каквато и да е форма, в това число по телефон и имейл, с пострадалия;

– възбрана насилникът да придобива и носи оръжие за избран срок;

 – насилникът наложително да посещава профилирани стратегии за превъзмогване на експанзията и справяне с гнева;

 – ориентиране на потърпевшите към профилирани услуги за отбрана, помощ и поддръжка или стратегии за възстановяване;

– ориентиране на потърпевшите деца за прилагане на профилирани услуги за отбрана, помощ и поддръжка на деца, жертви или очевидци на принуждение.

Към кръга от хора, които могат да потърсят отбрана по реда на закона, се прибавят тези, потърпевши от домашно принуждение, осъществено от гледачки и гледачи, родственици по права или по съребрена линия до четвърта степен, съпрузи или някогашни съпрузи на родителя.

Предвижда се безвъзмездна правна помощ за най-уязвимите – деца, пандизчии, тежко заболели, хора на напреднала възраст..

Законопроектът се основава и на детайлно проучване на публичното мнение, поръчано от правосъдното министерство по времето на министър Йорданова и осъществено от организация “Маркет линкс ”. Според изследването, една трета от интервюираните заявяват, че са осведомени със случаи на домашно принуждение в техния непосреден обществен кръг. Докато предстоящо жителите на София и на огромните градове са по-чувствителни по тематиката, доста повече участници в изследването от селата заявяват, че са осведомени със случаи на домашно принуждение в техния обществен кръг. 95 % от българите считат, че от отбрана от домашно принуждение би трябвало да се употребяват всички лица, в това число малолетните и хората с увреждания. За близо 60% от интервюираните настоящият закон не извършва главните си функционалности за отбрана и предварителна защита на потърпевшите и на лицата в риск.

По последни данни от Министерство на вътрешните работи се следи нарастване на броя на сигналите за домашно принуждение на незабавен телефон 112. През 2019 година 22 591 български жители са подали сигнал за домашно принуждение, през 2020 година те са към този момент 27 433, а през 2021 година – 27 557. Голяма част от тях след това не се поддържат под боязън от възмездие, надлежно вторична виктимизация.

По данни на националната гореща телефонна линия за потърпевши от принуждение, предоставяна от „ Асоциация Анимус “, през 2019 година са подадени 2486 сигнала, през 2020 година – 2403, а през 2021 година – 2289. Само за януари и февруари 2022 година подалите сигнал за домашно принуждение на националната гореща телефонна линия са общо 388.

Според данните на Министерство на вътрешните работи пораства броят на издадени заповеди за отбрана, като в множеството случаи с една заповед за отбрана се пазят правата на две, три или повече лица. Така през 2020 година общият брой на издадените заповеди за отбрана е 3057, а през 2021 година този брой нараства на 3244.

Нараства и броят на издадените заповеди за незабавна отбрана, като през 2021 година броят им е 2290, което значи растеж на случаите, в които е налице директна, непосредствена или следваща заплаха за живота или здравето на потърпевшото лице с близо 10%.

Расте и броят на потърпевшите мъже, като за 2019 година те са 384, през 2020 година – 349, а през 2021 година – 380.

Запазва се високият растеж на случаите с потърпевши дами. През 2019 година – 2820, през 2020  – 2567, през 2021 година – 2816. През 2021 една жена и един мъж са убити при домашно принуждение, като е имало и три опита за ликвидиране – на жена и на двама мъже.

Особено обезпокоително е нарастването на броя на потърпевши деца. За 2019 г.  потърпевшите от домашно принуждение деца са 825, за 2020 година – 898, а за 2021 година – 935.

2983 мъже и 309 дами са записаните причинители на домашно принуждение през предходната година.

От тази статистика се вижда съществено съображение за разширение и възстановяване на законодателните ограничения против домашното принуждение. Втората причина за  нуждата от законодателни промени са рекомендациите към България по контролни и мониторингови механизми по конвенции на Организация на обединените нации. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР