Изостря се напрежението между Съединените щати и Турция. Вашингтон призова

...
Изостря се напрежението между Съединените щати и Турция. Вашингтон призова
Коментари Харесай

САЩ недоволни от Анкара, Ердоган: Какво правите още в Афганистан

Изостря се напрежението сред Съединените щати и Турция.

Вашингтон прикани Анкара към въздържаност, откакто турски военни елементи навлязоха в Северозападна Сирия. Цел на интервенцията в региона на град Африн е кюрдската милиция "Сили за отбрана на народа ".

Сухопътната интервенция за пречистване на региона на Африн от бойците на сирийските Сили за отбрана на народа и ПКК, считани от Турция за терористични групировки, стартира през вчерашния ден сутринта в 11 часа локално време. В събота Турция нанесе въздушни удари по позиции на кюрдите. Съединени американски щати обаче поддържат СЗН в битката им против "Ислямска страна " в Сирия. Различни източници оповестяват за повече от 10 цивилни жертви по време на турските въздушни удари. От Анкара обаче акцентират, че всички жертви са терористи.

Турската войска прочиства Африн от кюрдските бойци

Турция назова почналата по въздух и земя военна интервенция Маслинова клонка. Н аселеният най-вече с кюрди регион на град Африн е в Северна Сирия.

„ Каква е нашата цел? Имаме ли 3 и половина милиона сирийски братя в страната ни? Имаме. Целта ни е да ги върнем назад в родината им”, сподели турският президент Реджеп Ердоган.

Той съобщи още, че турските сили ще разбият кюрдските милиции, като посочи, че те не могат да разчитат на поддръжката на Вашингтон.

„ Знайте добре - не можете да предизвиквате Турция с празни думи отдалеко, като казвате, че Съединените щати стоят зад вас”, добави той.

Анкара счита групировката за терористична. Тя обаче е значима част от подкрепяната от Съединените щати коалиция против „ Ислямска държава”. От дълго време насам Турция се опълчва на съдействието сред Вашингтон и Сили за отбрана на народа, които Анкара счита за сирийски клон на Кюрдската работническа партия. Заедно с турските част в интервенцията вземат участие 25 000 сирийски бунтовници.

Турция се притеснява, че кюрдите могат да основат самостоятелна страна на южната й граница. Властите в Анкара подчертаха, че цел на интервенцията е установяването на 30-километрова буферна зона по границата си в тази част на Сирия.

Кюрдските елементи обаче отвърнаха и ракетен обстрел против турския град Рейханлъ

лиши живота на един човек, а десетки бяха ранени. Сирийският президент Башар Асад осъди остро турската интервенция и я назова поддръжка за терористи.

В Сирия 2018 година стартира кърваво и без късмет за неотдавнашен мир

"Ислямска страна " се възражда за нов живот

„ Някои критици се пробват да внушат,

че тази интервенция е ориентирана против кюрдите. Ние нямаме проблем с кюрдския народ и не става въпрос за кюрдския кулоар. Целта ни е да унищожаваме коридора на тероризма. Днес героите от нашите сили за сигурност извършват едно от най-мащабните провокации в историята на територията на страната ни и отвън границите й. Ние нямаме искания и няма да посегнем на земята на никоя страна, споделям това на целия свят “, уточни Ердоган. Той изрази убеденост, че откакто терористите бъдат премахнати, най-голямата признателност ще пристигна от братята кюрди, араби и туркмени в Африн. Според него интервенцията ще завърши скоро откакто реализира задачите си по този начин, както приключи и „ Щит на Ефрат “.

Ердоган: Абсолютна власт в Сирия

„ Много е забавно предизвестието на Америка да внимаваме със периодите и дейностите ни там да не се проточат дълго във времето. Ами тогава и аз запитвам Съединени американски щати: за какво още сте в Афганистан и по кое време ще се изтеглите оттова? Преди ние да дойдем на власт, вие влязохте в Ирак, не завършиха ли периодите ви и за какво сте още там? “, риторично разяснява президентът. Той означи, че интервенцията в Африн е съгласувана с Москва и за нея е осведомена интернационалната коалиция, управлявана от Съединени американски щати, и още един път акцентира, че Анкара почита целостта на всички страни и няма териториални искания към други страни.

Подкрепа за „ Маслинова клонка “

изрази външният министър на Англия Борис Джонсън, който през днешния ден в Туитър написа, че Турция има право да подсигурява сигурността на своите граници. „ Англия деликатно следи хода на интервенцията „ Маслинова клонка “, задачите на Лондон и Анкара в Сирия съответстват. А те са ориентирани към събаряне на напрежението и към политически развой, който ще докара до оставката на Башар Асад “, написа Джонсън.

Пред публицисти в Москва прессекретарят на президента Дмитрий Песков

също съобщи, че Кремъл следи развиването на интервенцията в Африн, представители на Русия са в засилени контакти в управляващите в Турция, както и с режима в Сирия. На първо място Москва счита запазването на териториалната целокупност на Сирия за главен принцип, акцентира Песков. Външният министър на Русия Сергей Лавров уточни, че Съединени американски щати интензивно насърчават сепаратистките настройки в Сирия, игнорирайки районните промени и дефинира това като „ или цялостно недоумение, или умишлена провокация “. „ Само тези сили, които поддържат запазването на суверенитета и териториалната целокупност на Сирия, са длъжни да вземат участие в политическото урегулиране в тази страна. Колкото до ролята на кюрдите в политическия развой, тя би трябвало да бъде обезпечена, само че на обща платформа, която приема, че всички сирийски сили са длъжни да почитат суверенитета и териториалната целокупност на Сирия. На тази база кюрдите би трябвало да бъдат включени в листата на участниците в Конгреса за националния разговор в Сирия, плануван за идната седмица в Сочи “, съобщи на конференция Лавров.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР