Изолацията по време на пандемия „написа“ една история за 16-годишни

...
Изолацията по време на пандемия „написа“ една история за 16-годишни
Коментари Харесай

Пандемията роди история за Ромео и Жулиета от Столипиново

Изолацията по време на пандемия „ написа “ една история за 16-годишни Ромео и Жулиета от „ Столипиново “. А четвъртокласници претвориха същинската преживелица в театрално зрелище, с цел да слагат с него въпроса за ранните бракове в махалата.

Кварталната покруса оживя пред обикновен фон от бяла палатка и огледало в цялостен растеж в Образователния център в двора на НУ „ Кирил Нектариев “. С фланелки на синьо и бяло райе децата описаха претърпяното от техни връстници с лека усмивка на белосаните като за пантомима лица – с изрисувано алено сърце на скулата на основната героиня.



Премиерата на „ Ромео и Жулиета от кв. „ 100 липиНово “ е кулминационна точка на плана „ Извънредно огледало “ и е направена по метода Форум спектакъл на Аугусто Боал. Избрахме го, тъй като децата описват персонална история, в която се крие техен проблем, а след това я трансформираме в театрално прекарване и полемика по какъв начин той да бъде решен, споделя режисьорката Лилия Секова.



В шерването при започване на работата преди 6 месеца девойки се оплакали, че ги товарят от дребни да чистят по 9 стаи. Споменавали за битови проблеми, вълнували се от Тик Ток. Докато едно момче разказало за случилото се с негов другар, когато пандемията затвори децата вкъщи. Той си чатил с момиче през телефона. А щом занятията били възобновени, се уговорили за среща в учебно заведение. Семейството на девойката обаче разбрало и последвал скандал, че е посрамена съгласно разбиранията на общността. Фамилията небрежно уговорила женитба с друго момче, което счела за по-подходящо.



Днес същинската Жулиета от тази история към този момент има дете.

А на финала на представлението, което споделя за нея, по шекспировски героите Роналдо и Роза изпиха наужким по една шепа аспирин, с цел да не бъдат разграничени в любовта си.

Най-трудното беше да се научат репликите, споделя Атанаска, която играе Роза. На Емил, който влиза в ролята на Роналдо, пък най-интересни му били скоропоговорките, с които актьорите се упражняват преди зрелище.



Тя в този момент е в 4. Б, обича математиката и желае да учи още доста. Семейството й обаче е решило да отпътува за Германия. Атанаска се зарича, че там отново ще върви на учебно заведение. Мечтата й е да бъде гимнастичка, само че родителите не я пускат на тренировки поради заболяване на сърцето.

След първите стъпки в театъра като Ромео от " Столипиново " Емил от 4. В пък желае да стане бръснар в махалата.

За техни връстници обаче деството свършва навръх тази възраст - някои фамилии задомяват девойките още в 5. клас.

Двамата са измежду малцината от първичната група, които останали до края в плана. Той се реализира от Сдружение „ Обединени експерти за стабилно развиване “ и е финансиран от Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Социално ангажирани изкуства “. Организаторите авансово се подготвили с ромски посредник, без да знаят, че в „ Столипиново “ в действителност се приказва турски. Така езиковата преграда се простряла сред двете страни още на старта и останала труднопреодолима чак до края.



Емил се впечатлил от споделения от друго момче роман и написал историята за Ромео и Жулиета от „ Столипиново “. Той обаче не видя премиерата, тъй като към този момент е в чужбина. Режисьорката Лилия Секова трансформирала текста в сценичен сюжет и подготовките почнали – с игри, актьорски извършения, етюди, занимания по танци и пластика, работа с хореограф и дори йога в Младежкия център на Гребната база. И с огромната цел театърът да се трансформира в средство за обществено свързване.

Децата се срещнали с актьорите Иванка Шекерова, Стефан Лозанов, Донка Кьосева. През цялото време дружно с артистите работил и обществен психолог – с цел да оказва прочувствена поддръжка и да управлява процесите по време на разискванията, изключително по сложни тематики като принуждение, изолираност, беззащитност.

Оказало се доста комплицирано децата даже да бъдат изведени от махалата, тъй като родителите не ги пускали. С други общуването било невероятно, тъй като не схващат български. Трети четели театралния текст, само че не можели да си го преведат. Не знаеха даже думата надзирател, спомня си режисьорката. В последна сметка всички научили репликите наизуст, само че до премиерата към момента се налагало да им превеждат някои от тях. Колкото повече вниквали в смисъла, толкоз повече растяло разстройването. И два дни преди спектакъла следващите двама се отказали, като останали едвам четирима артисти.



„ Роза, какво правиш ти тука с телефона, нали учите на компютъра… “, ревна Златка в ролята на майката на основната героиня. Грабна й телефона по време на чатенето и го изключи. А след това се развилня, сварила дъщеря си в учебния двор с момче, пък сякаш тръгнала с приятелките за час по физическо: „ Какво ще вършим в този момент, посрами семейството… “ Макар да докарва напълно тъкмо наричанията на дамите от махалата, Златка няма упоритости за бъдеще на сцената. Повече я влече да стане митничарка, тъй като там е парата.

Калинка и Ангелина пък изиграха приятелките на столипиновската Жулиета. А едно момче от Лондон в последния миг пое ролята на шефа и татко на дребния Ромео. Кристо от 12 година живее в Англия, където тази година приключва учебно заведение. Баща му е тамошен, а майка му българка. Хванал се да помогне с преместването на атрибут в просветителния център и му предложили да замести отказало се момче в спектакъла, който стартира с учебен звънец и свърши с двама натровени от обич на пода.



Към тукашния турския акцент на децата от „ Столипиново “ Кристо прибави и своя британски. Ако би трябвало да съпостави живота си тук и там, отвън родината му има по-стриктни правила и хората повече ги съблюдават. Бащата на Кристо написа сюжети за тамошно тв шоу, само че момчето няма упоритости в шоубизнеса. Дало си е година отмора след дипломирането в учебно заведение, а след това ще учи астрофизика.



А какво научиха от това шарено зрелище сред Шекспир, Столипиново и Лондон участниците и публиката? След финалните аплаузи последва тежко безмълвие в залата вместо предстоящата полемика. „ Съгласни ли сте с ранните бракове? – попита водещата Донка Кьосева. – Оставате безмълвни... Ето ви тематика – да си помислите, когато си пиете кафето. Защото в 21. век сходно държание на родители е неприемливо “.



Снимки: Франк Воща
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР