Изобщо не разглеждаме алтернатива на Шенген. Това, което обсъждаме, е

...
Изобщо не разглеждаме алтернатива на Шенген. Това, което обсъждаме, е
Коментари Харесай

Премиерът Денков в Букурещ: Не разглеждаме алтернатива на Шенген

Изобщо не преглеждаме опция на Шенген. Това, което обсъждаме, е по какъв начин да си свършим по най-хубавия метод както вътрешните, по този начин и външнополитическите задания, с цел да можем да убедим другите, че ние би трябвало да бъдем част от Шенген.

Това съобщи в Букурещ българският министър председател Николай Денков в отговор на въпрос дали е допустимо да бъде основан мини Шенген и граничният надзор сред двете прилежащи страни да отпадне. 


На конференция за българските медии в румънската столица, незабавно след формалната си среща с румънския министър председател Марчел Чолаку, Денков сподели още, че е реалистично България да се причисли към Шенген през октомври тази година.

" Единственият проблем е, че не всичко зависи от нашите две страни. Това, което и румънското управление, и нашето държавно управление прави, е да успее да извърши безусловно всички условия, които са били поставяни по друг метод - дали към законодателството или защита на границите, с цел да сме сигурни, че всяка рецензия оттук насетне ще бъде неоснователна ", разяснява българският министър-председател. 

По думите му оттук насетне е належащо България да успее да убеди Народните събрания, парламентите на Нидерландия и Австрия.

" Трябва да успеем да изпълним една ефикасна информационна акция, с цел да убедим другите две страни, които сега имат някакви запаси, че за тях е потребно да бъдем вътре в Шенген. Това е малко по-трудна, само че допустима задача ", акцентира Денков пред българските публицисти.

Българският министър председател Николай Денков е на еднодневно посещаване в Румъния. В Букурещ той разговаря с румънския си колега Марчел Чолаку.

Двамата министър председатели бяха безапелационни, че ще лобират за присъединението на България и Румъния към Шенген  възможно най-скоро.

" Положихме спомагателни старания за постигането на тази цел ", акцентира Марчел Чолаку и благодари на испанското председателство за отворената поддръжка за присъединение към пространството без граници. 

" Изпълнили сме всички критерии от страна на Европейския съюз. И по тази причина не е инцидентно, че имаме позитивно решение на Европейска комисия и Екологичен потенциал. Просто би трябвало да довършим процеса и би трябвало да го довършим дружно в полемика и на политическо, и на експертно равнище с тези страни, които имат към момента някакви запаси ", сподели на собствен ред Николай Денков. 

Двамата министър председатели са разискали още и възможните източници на финансиране на втори мост над река Дунав при Русе и Гюргево .

" От години обсъждаме втори мост при Русе-Гюргево, защото това е извънредно значимо направление, което непосредствено свързва България със столицата (на Румъния) Букурещ. Това направление доби ново значение със започването на войната в Украйна от страна на Русия, защото то е част от логистичното направление за подготовка на защитата на източния фланг на НАТО ", сподели след срещата по време на общо изказване за медиите Николай Денков. 

Той осведоми публицистите, че с румънския му сътрудник са коментирали и по-бързото стартиране на фериботната връзка Русе-Гюргево, с цел да се отпуши трафикът по икономическа линия и да подкрепи туризма. 

София и Букурещ са създали съответни проекти за деяние сред министерства на вътрешните работи, гранична полиция, както и на политическо равнище, стана ясно от думите на Денков.

" Драги Николай, и двамата сме министър председатели от скоро. Не знам по какъв начин е при теб, само че аз напряко влязох в огъня. Не се окайвам. Знам, че огънят калява индивида ", обърна се на финала към българския си сътрудник румънският министър председател Марчел Чолаку. Той благодари на Денков, че е избрал да направи първото си задгранично посещаване точно в Румъния, откакто е встъпил в длъжността министър-председател. 

Европейският парламент утвърди преди два дни с огромно болшинство нов апел за приемане на България и Румъния в Шенген. Това е следващият път, в който евродепутатите упорстват Съветът на Европейски Съюз да реализира единогласие, откакто готовността на двете страни бе регистрирана още през 2011 година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР