Изображение znamena.comС напрежение стартираха президентските избори в Гвинея. Те са

...
Изображение znamena.comС напрежение стартираха президентските избори в Гвинея. Те са
Коментари Харесай

Президентските избори в Гвинея стартираха с напрежение

Изображение znamena.com

С напрежение стартираха президентските избори в Гвинея. Те са обсъждани като тест за народна власт, защото сегашният президент Алфа Конде търси противоречив трети мандат. Изборите идват след месеци на политически безредици и смъртоносни митинги против Конде, написа Булнюз. 

Напрегната атмосфера е подбудена и от неидентифицирани офанзиви против две армейски бази в югозападната част на страната предишния четвъртък. 5,3 милиона гласоподаватели, включени в описите на 448 изборни секции, ще би трябвало да изберат един от 12 претенденти за президент. Сред тях е актуалният държавен глава Алфа Конде, който към този момент два пъти е печелил президентските избори, през 2010 и 2015 година. Той е номиниран от ръководещата партия „ Обединение на гвинейския народ “ (RPG). Новата конституция на страната, утвърдена на референдум, извършен през март, отвори пътя на президента към трети президентски мандат. Предишната конституция ограничаваше правото на президента до два мандата. На собствен ред опозицията съобщи, че актуалното предпочитание на Конде да бъде определен за трети мандат " е скандално ". Основният конкурент на Конде на изборите е водачът на опозицията Селу Далейн Диало, някогашен министър председател на страната. Те към този момент се състезаваха два пъти на президентски избори, а Алфа Конде завоюва и двата пъти. В навечерието на гласуването Диало упрекна актуалното държавно управление, че желае да фалшифицира резултатите от изборите, като управлява изборните описи.  " Алфа Конде желае да фалшифицира изборите, само че ние няма да приемем това ", акцентира опозиционният претендент. Поддръжниците на Конде означават, че Брутният вътрешен продукт на Гвинея се е удвоил по време на неговото десетгодишно ръководство и че добивната промишленост е отчела постоянен и бърз напредък. В същото време опитите на опозицията предишното лято да провокира необятно протестно придвижване против управляващите в страната, се провалиха. Първите предварителни резултати от гласуването ще бъдат оповестени в средата на седмицата. Ако никой от претендентите не успее да завоюва 50% плюс един глас, тогава ще се организира втори тур на 24 ноември. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР