Износът на зърно в момента е негласно забранен, въпреки липсата

...
Износът на зърно в момента е негласно забранен, въпреки липсата
Коментари Харесай

Износът на зърно в момента е негласно забранен

Износът на зърно сега е мълчешком неразрешен, макар неналичието на публична заповед. В момента има два кораба със зърно, които не са допускани да излязат от пристанищата във Варна и в Балчик, изясни за “Труд " ръководителят на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НЗП).

Ако сходна заповед за прекъсване на износа на зърно от страната бъде подписана, както се приказва също импровизирано - за 3 години напред, това би означавало банкрут на зърнопроизводителите, безапелационен е Костадинов. 

И добави, че все още разноските нарастват - както за произвеждане, по този начин и за предпазване. В същото време цената на вътрешния пазар е по-ниска от тази на интернационалните, а търсенето по-слабо. Има и към този момент подписани контракти, за които българските производители ще търпят неустойки, ако не могат да ги изпълнят поради блокиран експорт. Затова и сходна забранителна заповед безусловно ще смачка бизнеса, изясни Костадинов.

И добави, че от НЗП приготвят декларация до премиера и отраслови министри, в която да изразят несъгласието си с сходни дейности, които опонират и на един от главните на Европейски Съюз за гарантиране на свободно придвижване на хора, артикули и капитали.

Никой от експертите не посмя да предвижда какъв брой ще нарастне хлябът.

“Ясно е, че там където вървят танкове, трактори не орат ", мнения Костадинов. И добави, че всички разноски за произвеждане на зърно се покачват в пъти. Торовете да вземем за пример от 400 лв. за звук са поскъпнали до 1680 лв. за звук, горивата и енергоносителите в пъти, консумативи, семена и други разноски също, изясни Костадинов. И добави, че към 30-40 на 100 от цената на хляба се образува от цената на зърното, чието произвеждане е все по-скъпо.

“Няма по какъв начин все още да се направи прогноза за това дали и с какъв брой ще нарастне хлябът ", изясни и Марияна Кукушева, ръководител на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. На свободния пазар има правила и цената зависи от тях, посочи Кукушева.

Цените на зърното не порастват единствено поради военните дейности, изясни Костадинов. И добави, че при непоклатимост след 1-2 месеца, създаденото зърно все още ще е непродаваемо на цени на и над себестойност и ще докара до загуби за бизнеса.

Добрата вест съгласно специалистите обаче е съществуването на задоволително зърно в родните запаси, което да стигне за идващите 2-2,5 години. Към момента страната ни има ресурси от към 3 милиона тона, при изискване, че до новата годишна продукция са нужни към 400-500 хиляди тона, изясни Костадинов. И добави, че тази консумация няма да се усили доста поради бежанците от Украйна, още повече, че през лятото явно няма да посрещнем няколко милиона туристи. Хляб у нас ще има, безапелационна бе и Кукушева.

Бизнесът е обезпокоен, а разноските на зърнари и хлебопроизводители порастват лавинообразно.

Бизнесът е извънредно обезпокоен поради протичащото се. Разходите порастват лавинообразно, изясни ръководителят на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Тя добави, че лавината е можела да бъде спряна при положение, че е депутатите бяха приели да се понижи Данък добавена стойност за главните храни, измежду които и хляба на 9 на 100. Това обаче не се случи при приемане на бюджета, изясни Кукушева.

Несигурността и непредсказуемостта пораждат суматоха, тя от своя страна инфлация. Но в този миг никой не може да направи прогноза за това дали и по какъв начин ще порастват цените. Не бива да се позволява даже една дума повече, вместо това се опитваме да оцелеем, работейки всеки ден като пчелички, изясни тя. За страдание няма чуваемост по отношение на позициите на бизнеса и предлаганите от бранша рационални решения, основани на дълготраен опит, уточни Кукушева. Бизнесът оцелява ден за ден, добави тя.

Междувременно цената на пшеницата в Европа доближи връх за всички времена, като през последния ден нарастна с 8 на 100 до при цени от 367,75 евро за звук. В Съединени американски щати цената и също е с 14-годишен връх.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР