Износът на Япония се е покачил с 4,3 на сто

...
Износът на Япония се е покачил с 4,3 на сто
Коментари Харесай

Износът на Япония расте, а вносът намалява през септември

Износът на Япония се е покачил с 4,3 на 100 през септември по отношение на същия месец година по-рано. Доставките на транспортни средства, машини и електроника от страната са се нараснали, до момента в който вносът на нефт и газ внезапно е понижен, което е довело до остатък в интернационалната търговия на Япония за първи път от три месеца, оповестиха Киодо и Асошиейтед прес, цитирайки държавни данни.

Японският експорт е възлизал на 9,2 трилиона йени (61 милиарда долара) предишния месец, а вносът е намалял с 16,3 на 100 на годишна база и се прави оценка на 10,9 трилиона йени (72 милиарда долара), сочат първични митнически данни, оповестени през днешния ден. Така Страната на изгряващото слънце записва търговски остатък от 62,4 трилиона йени (410 милиарда долара), за първи път от юни.

Ръстът на износа е най-значим от март и надмина упованията на анализаторите. Данните демонстрират засилена интензивност в индустриалния бранш на Япония макар неувереното световно търсене.

Икономисти показаха, че спадът на вноса се дължи най-вече на базови резултати от миналата година.

Междувременно през първото полугодие на финансовата 2023 година, приключващо в края на септември, японският експорт е повишен едвам с 1,4 на 100, отнесено към същия интервал на 2022 година, до рекордните 50,2 трилиона йени (330 милиарда долара), до момента в който комерсиалният недостиг се е свил със 75,1 на 100 до 2,7 трилиона йени (18 $ долара).

Износът на японски коли е достигнал рекордно високи равнище, подсилен от мощното търсене в Съединени американски щати, защото дефицитът на чипове означи възстановяване на обстановката.

Японският експорт за Съединените щати е повишен с 10,6 на 100 до рекордните 10,08 трилиона йени (67,3 милиарда долара) през първите шест месеца на годината на годишна база, а вносът е понижен с 6 на 100 до 5,59 трилиона йени (37,3 милиарда долара), което е изпратило японската търговията със Съединени американски щати до остатък от 4,49 трилиона йени (почти 30 милиарда долара).

Дефицитът при търговията на Япония с Европейския съюз е намаляла на половина по отношение на същите месеци на предходната година - до 401,44 милиарда йени (2,68 милиарда долара).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР