Износът на руски газ за държавите от Югоизточна Европа е

...
Износът на руски газ за държавите от Югоизточна Европа е
Коментари Харесай

Доставките на руски газ за Югоизточна Европа са се свили с една четвърт през 2019-а

Износът на съветски газ за страните от Югоизточна Европа е намалял с над една четвърт през първата половина на 2019 година при повече доставки на на ниска цена полутечен газ (LNG) и на суровина от Азербайджан, оповестява Reuters.

Експортът за Турция, която е най-големият пазар за Русия в района, са се свили с 36% спрямо първото шестмесечие на 2018 година. Междувременно този за Гърция и България е намалял със надлежно 12,7% и 17,4%, демонстрират публични данни на съветският енергиен водач " Газпром ".

Резултатите за интервала сред януари и юни сочат, че износът на компанията за общо за района е паднал с 27 на 100 до 14,2 милиарда кубични метра от 19,5 милиарда кубични метра за същия интервал на миналата година.

" Ниските цени на втечнения природен газ форсират наклонността за понижаване на зависимостта от съветски газ ", споделя ръководителят на Greek Energy Forum Алекс Лагакос.

През първата половина на годината Турция е внесла 8,1 милиарда кубични тона суровина от " Газпром " при равнище от 12,7 милиарда кубични тона за миналата. Вносът от Иран се резервира без особена смяна, само че този от Азербайджан се е нараснал с 43%.

Гърция от своя страна е внесла 1,5 милиарда кубични тона от " Газпром " за първото шестмесечие на 2019 година при ниво от 1,7 милиарда кубични тона за миналата. В същото време южната ни съседка регистрира 156% растеж на импорта на полутечен газ.

Заедно с това делът на съветския колос на гръцкия пазар се е свил до 50% от 60% за последната година. В същото време делът на LNG е повишен до 40% от 30% за същия интервал на 2018 година.

Що се отнася до България, за последните шест месеца страната получи две доставки на полутечен газ от Съединени американски щати през Гърция. Също по този начин беше подписано съглашение за импорт от Азербайджан още веднъж през южната ни съседка.

Очакванията са то да подсигурява до 30% от потреблението на синьо горидо до 2020 година с вноса на 1 милиард кубични тона на година от Азербайджан. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР