Износът на Китай се е понижил с по-бавен темп през

...
Износът на Китай се е понижил с по-бавен темп през
Коментари Харесай

Тенденцията за спад в износа на Китай се забавя през август

Износът на Китай се е намалил с по-бавен ритъм през август, макар че втората най-голяма стопанска система в света е останала под напън поради по-слабото търсене, както на локалния пазар, по този начин и в чужбина, съобщи Асошиейтед прес, осведоми Българска телеграфна агенция.

Износът през осмия месец на годината е намалял с 8,8 на 100 по отношение на същия интервал на 2022 година и е бил на обща стойност 284,87 милиарда $, се показва в митническите данни. Темпът на спад е бил по-бавен по отношение на регистрираните 14,5 на 100 през предишния месец.

Вносът се е свил със 7,3 на 100 по отношение на миналата година до 216,51 $, само че е под планувания спад от 9 на 100.

Търговският остатък на Китай се е намалил с 13,2 на 100 до 68,36 милиарда $ и по-малък от регистрираните 80,6 милиарда $ през юли.

Китайските водачи започнаха през последните месеци редица политически ограничения в поддръжка на стопанската система, откакто постапандемичното възобновяване претърпя крах по-рано от предстоящото.

Китайските банки смекчиха разпоредбите за разпределяне на заеми и понижиха лихвите по ипотечните заеми за хората, които си купуват жилище за първи път, като вкараха някои данъчни облекчения за дребния бизнес. 

Властите обаче към момента не са оповестили широкомащабни разноски за стимулиране на стопанската система или понижаване на налозите.

Търсенето на китайски артикули за експорт се намали, откакто Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати и централните банки в Европа и Азия започнаха да подвигат лихвите предходната година, с цел да овладеят инфлацията, която доближи рекордни максимуми.

Износът за Съединени американски щати е намалял със 17,4 на 100 по отношение на миналата година до 45,03 милиарда $, а вносът на американски артикули се е свил с 4,9 на 100 до 11,98 милиарда $.

Китайският импорт от Русия, главно нефт и газ, е повишен с 13,3 на 100 по отношение на миналата година до 11,52 милиарда $.

Китайските покупки на съветска сила са се нараснали, което е помогнало да се компенсират изгубените приходи от западните наказания, наложени на Кремъл поради нашествието в Украйна.

Износът за Европейски Съюз е намалял с 10,5 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година до 41,29 милиарда $, до момента в който вносът на европейски артикули се е намалил с 2,5 на 100 до 24,56 милиарда $. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР