Износът на Газпром за Европа през тази година е спаднал

...
Коментари Харесай

Ограничения на доставките от Русия изострят натиска върху европейския газов пазар

Износът на " Газпром " за Европа през тази година е понижен с почти една пета от равнищата преди пандемията, макар че налице е внезапно възобновяване на търсенето и понижение на запасите. Дисбалансът оказа помощ на цените да се изстрелят до най-високите равнища от 13 години, като усили енергийните разноски за семействата и бизнеса. Това настояват мениджъри и анализатори пред Financial Times.

Повишаването на цените идва в интервал на нестабилни връзки сред Русия и Запада. Миналата сряда Русия съобщи, че е стреляла предупредително по английски унищожител край крайбрежията на Кримския полуостров, изказвания, които Англия отхвърля. В същото време Германия и Франция се пробваха предходната седмица да охладят напрежението с Русия, предлагайки нов проект на Европейски Съюз за по-тясно съдействие с Москва. Той обаче не беше признат на срещата на водачите на Европейски Съюз по-късно.

Мениджъри и и анализатори в енергийната промишленост обявиха, че до момента в който " Газпром " извършва дълготрайните си договорни отговорности, нежеланието му да усили доставките за Европа посредством по-непосредствени ограничения като спот продажби оказва напън върху пазара.

" Газпром " просто се пробва да усили облагите си в миг, когато спот цените са високи, запасите на газ са ниски и търсенето на LNG в Азия е мощно ", сподели един изпълнителен шеф на немска енергийна компания. " Те просто са опортюнисти. "
Стратегията на " Газпром "
" Газпром " разгласи в изказване, че " доставя газ тъкмо в сходство с настояванията на потребителите ". Източници на Financial Times от промишлеността считат, че ходовете на колоса може би имат за цел да притиснат държавните управления на Европейски Съюз да одобрят спорния водопровод " Северен поток 2 ", свързващ Германия и Русия.

" Газпром " на процедура споделя на Европейски Съюз: " дайте ни формалното си единодушие за " Северен поток 2 " и ще ви изпратим целия нужен газ ", декларира Том Марзек-Мансер, водещ европейски анализатор на природния газ в ICIS. " Ако ли не, няма да го създадем. Няма да изпращаме спомагателен газ през Украйна, а вие видяхте какво значи това за цените на едро на затегнатия световен пазар [на полутечен естествен газ] ", добави той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР