Износът на етерични масла от България се забавя значително през

...
Износът на етерични масла от България се забавя значително през
Коментари Харесай

Пазарът на етерични масла в България отбелязва спад през 2023 г.

Износът на етерични масла от България се забавя доста през първата половина на 2023 година Пазарът на масла, разнообразни от цитрусовите и ментовите, предстоящо се сви през 2022 година и продължава низходящата си наклонност и през 2023 година Това сочат данни от последното проучване на " ИнтелиАгро " по отношение на производството на етеричномаслени култури и масла през 2023 година Причините са както свръхпроизводство и презапасяване, по този начин и високата потребителска инфлация в Европа и Съединени американски щати.

Секторът регистрира като опасност и идните промени в европейската регулаторна рамка (CLP, REACH). Благодарение на напъните, които България постави в Брюксел, опасността към този момент е избегната, само че опцията за отрицателен процес остава и се отсрочва във времето.

Секторът на розовото масло усъвършенства доста финансовата си позиция. По-високите цени на интернационалния пазар по отношение на интервала 2018-2021 година дават опция за повишение на изкупните цени на розовия цвят в страната и стимулира стопаните да подобрят грижите за насажденията. Тези признаци дават съображение за известно стабилизиране и усъвършенстване в сектора. Причина може да се търси и в релативно по-слабото произвеждане в България, както и в проблемите, които срещат производителите в Турция. Остава обаче казусът с работната ръка и конкуренцията за нея, което се явява главен ограничителен фактор за производството на цвят в бъдеще.

От сектора не престават да упорстват за промени в Закона за розата и сигнализират, че контролът остава занижен. Наблюдава се съществено разминаване в данните на Министерство на земеделието и храните, което приказва за съществени пропуски в по този начин настоящия Закон за розата, осведоми Българска телеграфна агенция.

Секторът на лавандуловото масло обаче се сблъсква със съществени провокации, като понижено търсене и низходящи трендове в износа. За първото полугодие на 2023 година износът е с 40 % надолу в размер при по-ниски цени по отношение на 2022 година Площите понижават с 45 хиляди дка за година. Очакванията са тази наклонност да се задържи и през 2024 година Търсенето на вътрешния пазар понижава фрапантно и доста от обичайните изкупвачи са свили в пъти модифицираните размери лавандулов цвят. Там, където покупко-продажби въпреки всичко са подписани, изкупната цена на лавандуловия цвят не покрива разноските на земеделските производители и отливът от бранша се чака да продължи.

Високите ресурси от неосъществена продукция оказват отрицателно въздействие и върху пазара на нишови масла. Големият взрив от интервала 2016-2019 година (2-5 пъти над нормалните площи) е последван от срив в производството при множеството нишови медицински и ароматни култури, като лайка, маточина, хизоп и други. Този срив продължава да се следи и през 2023 година  

Очакванията са процесът на излизане на производители от бранша на етеричномаслените култури да продължи и през 2024 година, до момента в който площите се стабилизират на здравословни равнища. Подобни процеси ще се следят и при преработвателните мощности, които са прекалено много при актуалните пазарни действителности.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР