Изнесените от българската прокуратура данни за пране на руски пари

...
Изнесените от българската прокуратура данни за пране на руски пари
Коментари Харесай

BIRD: Публични данни подлагат на съмнение твърденията на прокуратурата за Nexo

Изнесените от българската прокуратура данни за пране на съветски пари и финансиране на тероризъм през Нексо /Nexo/ не намират удостоверение в обществено известните санкционни описи,. Тези описи съдържат адресите на съответни сметки в разнообразни криптовалути, към които и от които е неразрешено да се вършат преводи. Проверката на изданието открива, че в нито един от тях няма преводи от или към Nexo след оповестяването на глобите.
Руската връзка? 
Най-напред прокуратурата заяви за незаконна активност обвързвана с съветската криптоборса Гарантекс /GARANTEX EUROPE OU/, на която са наложени наказания на 5 април 2022, NEXO е получила 23 транзакции незабавно след налагането на глобите, твърди родното обвиняване.

Санкциите против GARANTEX EUROPE OU са забележими на уеб страницата на US Treasury:

Санкционирани са три портфейла в разнообразни криптовалути:
XBT /Bitcoin/: 3Lpoy53K625zVeE47ZasiG5jGkAxJ27kh1ETH /Ethereum/: 0x7FF9cFad3877F21d41Da833E2F775dB0569eE3D9USDT /Tether/: 3E6ZCKRrsdPc35chA9Eftp1h3DLW18NFNV
Вижда се, че след датата на включването на Гарантекс в санкционния лист, 5 април 2022, транзакции от и към трите портфейла посочени от OFAC няма. Не единствено от Nexo, а въобще няма.

Изключение прави една изходяща транзакция от глобения Ethereum адрес 0x7FF9cFad3877F21d41Da833E2F775dB0569eE3D9. Тя е от 28 май 2022 към адрес, който се свързва с групата Finiko, а не с Nexo. Тази транзакция е на стойност към 45 $.
Терористичната активност
На конференцията след обиските в Nexo, прокурорите оповестиха превъзбудено, че са засечени и транзакции на разположение от палестинската терористична организация „ Хамас “ – Махмуд Мохамед Махмуд Айеш. Сигналът за тях пристигнал от израелските служби.

Действително, израелските служби глобяват адреси на обвързваното с Хамас лице на 30 юни 2021 година както е видно от новините и от
.

Посочени са девет адреса на криптовалути, свързани с Айеш, оповестени обществено на 1 юли 2021 година От тях пет адреса са на криптовалути поддържани от Nexo: Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, Litecoin и Tether. За тези пет адреса също не се виждат транзакции след датата на оповестяването им от израелските правоохранителни органи:


Изключение прави Dogecoin адреса, на който са получени след оповестяването на глобите. Това е с равноценност под 1 $.

Не е ясно дали тези 15 dogecoin са постъпили от портфейл, благосъстоятелност на Nexo, само че да се приказва за финансиране на тероризъм с такава сума е мощно пресилено.

Преди тези адреси да бъдат обществено оповестени в санкционни описи от Съединени американски щати и Израел не се е знаело чии са те и, че са свързани с противозаконна активност. Ето за какво, даже да е имало транзакции от и към тях от адреси на Nexo, изказванията на обвиняването, че има нарушавания на наказания с предумисъл, или по несъобразителност, елементарно ще бъдат оборени в съда.

Вчера БЪРД изпрати питане до пресофиса на прокуратурата за кои тъкмо глобени криптоадреси става дума в изказванията за финансиране на тероризъм и пране на съветски пари. Отговор не се получи до публицистичното привършване на публикацията. Но по този начин или другояче няма по какъв начин Nexo да бъде държана виновна за преводи към необявени в санкционни описи адреси, в случай че такива съществуват и прокуратурата знае, че са свързани с руснаците или с Хамас.
Пазарна операция?
Ако Nexo е правила противозаконна активност, тя е по-скоро обвързвана с манипулиране на криптопазара. Това излиза наяве от изминал имейл на някогашния съучастник в компанията Георги Шулев. Достоверността на този документ, оповестен в уеб страницата Afera.bg, е била доказана от Бърд, написа изданието. 


В текста, изпратен от Шулев на част от екипа на Nexo, има изказвания, че компанията стои зад уеб страницата на Zeus Capital, който разгласява очернящ разбор за плана Chainlink. Според Шулев неговите съдружници Коста, Антони и Калин по този метод са направили пазарна операция и корист с активи на клиенти. Прокуратурата обаче не беше словоохотлива по тази тематика, която вълнува от дълго време криптообщността.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР