Изненадващото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Китай може

...
Изненадващото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Китай може
Коментари Харесай

Ким Чен-ун вдига залозите с визитата си в Китай

Изненадващото посещаване на севернокорейския водач Ким Чен-ун в Китай може да предвещава нова вълна срещи на върха към Корейския полуостров, само че и да е опит за оказване на напън на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в миг, когато договарянията им буксуват, считат анализаторите, разяснява Агенция Франс Прес.

След историческата среща на върха сред Тръмп и Ким през юни в Сингапур договарянията сред Вашингтон и Пхенян по севернокорейския нуклеарен боеприпас са в задънена улица. "Вашингтон упорства, че глобите им би трябвало да останат в действие до момента в който Корейската народнодемократична република (КНДР) не се откаже от нуклеарните си оръжия, а Пхенян желае те неотложно да бъдат облекчени. В новогодишната си тирада, която е основен миг в севернокорейския политически живот, Ким предизвести, че страната му може да няма различен избор с изключение на да тръгне по нов път в отбрана на суверенитета и полезностите си, в случай че Вашингтон не промени позицията си. С визитата си в Китай Ким желае да подсети на администрацията на Тръмп, че разполага с дипломатически и стопански благоприятни условия отвън тези, които биха му предложили Вашингтон и Сеул ", счита Хари Кадзианис от вашингтонския мозъчен концерн Център за националния интерес. "Вашингтон би трябвало да се тревожи от напъните на Пхенян, с цел да укрепи връзките си с Пекин, тъй като съвсем целият търговски продан на Северна Корея минава през Китай. Всякакво усъвършенстване на връзките с Пекин би отслабило американската тактика на оптимален напън, добави той.

"В Пекин са пристигнали американски договарящи за разискване на комерсиалната война сред двете най-големи международни стопански системи, която раздрусва пазарите и от китайска позиция няма по-удобен миг за визитата на Ким ", означи Кадзианис. "Това ясно демонстрира, че Пекин разполага със севернокорейска карта, която може да изиграе, в случай че сметне за нужно ", сподели той.

Китайските войски изиграха решаваща роля в защитата на КНДР по време на Корейската война (1950-1953 г.). Пекин продължава да е основният дипломатически и стопански покровител на Пхенян. Китай постоянно се е безпокоял от раздробяване на съседа си, което би довело до бежански поток на негова територия и вероятно разполагане на американски войски до границата му. През последните години обаче нуклеарните упоритости на КНДР го пораздразниха.

Все отново напролет на предходната година, с помощта на впечатляващото разведряване на Корейския полуостров, Ким постави завършек на шест години дипломатическа изолираност с аудиенция в Пекин, първото му посещаване в чужбина като водач на Северна Корея. Тази първа аудиенция в Китай бе последвана и от други, въпреки че китайският президент Си Цзинпин досега не е посетил Пхенян. В същия интервал се състояха три срещи на върха сред Ким и южнокорейския президент Мун Дже-ин. Пекин даде назаем на Ким самолета, с който той отиде в Сингапур. Там, пред камерите на целия свят, Ким и Тръмп подписаха неразбираем ангажимент за кардиналната денуклеаризация на Корейския полуостров, само че от този момент двете страни спорят по смисъла на наличието му.

Ким не посети Сеул преди края на предходната година, както беше загатнал Мун, само че пък порастват спекулациите за втора среща на върха сред Вашингтон и Пхенян за излизане от задънената улица. Тези дни президентът Тръмп сподели, че мястото на срещата се разисква. Злите езици показаха вяра, че се договаря и по наличието на тази среща.

Според откривателя Чон Сон-чан от Института "Седжон " в Сеул китайската аудиенция на Ким може да е знак, че той може скоро да посети южнокорейската столица или още веднъж да се срещне с Доналд Тръмп. "Миналата година Ким посети Китай преди срещите си на върха с Тръмп и Мун ", означи той.

В състава на севернокорейската делегация е Ким Йон-чхол, който е обсъждал договарянията с американския държавен секретар Майк Помпейо, което навежда на мисълта, че тематика на диалог ще бъде облекчаването на глобите. При ръководството на Мун Южна Корея стартира разговор със северната си съседка и южнокорейски анализатори считат, че китайски гаранции може да подобрят възможностите за съглашение. "Северна Корея може да се почувства застрашена, в случай че напълно се откаже от нуклеарните си стратегии ", счита експертът по КНДР Ко Ю-хван от университета "Донгук " в Сеул. "Ако обаче Пекин обещае на Пхенян да му окаже икономическа помощ и да подсигурява сигурността на режима при отвод от нуклеарните му оръжия, КНДР би се почувствала в по-голяма сигурност ", съобщи той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР