Изненадващо с положителен механичен прираст се оказа най-малката община в

...
Изненадващо с положителен механичен прираст се оказа най-малката община в
Коментари Харесай

Изселници от Турция сътвориха демографско чудо в община...

Изненадващо с позитивен машинален приръст се оказа най-малката община в региона - Маджарово. Според данните на Национален статистически институт единствено за м.г. тук са се заселили 401 души, а общината са напуснали едвам 70. Така дребната община се оказа с увеличено население на фона на трайната наклонност за обезлюдяване в района, написа Марица Хасково.

Причината е в завърналите се изселници от Турция. Много от тях като се пенсионират, избират да изкарат старините си тук. Някои възвръщат изоставените си къщи, други строят или купуват нови, разяснява кметът на общината Милко Армутлиев. Друга причина за увеличаващото се население е дърводобивът. Заради работата тук се заселват от ден на ден фамилии. Напълни се и учебното заведение, в което има 180 деца, добави кметът.

В момента е много натоварен вторичният пазар на жилища. Има интерес, като порастват цените им. Ако преди 20-ина години жилищата на бившето минно дружество можеха да се купят за 500-1000 лева, през днешния ден всеобщата им цена е 12-17 000 лева За реновираните, каквито също се продават, притежателите желаят 30-40 000 лева, добавя кметът.

Още по тематиката четете ТУК
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР