Изненадващо посещение от най-висок ранг заинтригува стотици хора в интернет

...
Изненадващо посещение от най-висок ранг заинтригува стотици хора в интернет
Коментари Харесай

Китайският посланик и съпругата му на еко туризъм в Паталени...

Изненадващо посещаване от най-голям сан заинтригува стотици хора в интернет пространството. Китайският дипломат Н. Пр. господин Дун Сяодзюн, дружно със брачната половинка си госпожа Ся Джишун и още тринайсет души от Китайското посолство в България, посетиха красивото пазарджишко село Паталеница.



Целта на визитата е била да се допрян до малко лавандулово поле с красива панорама към Северните Родопи, в чието подножие се намира и селото. Освен за красиви фотоси, китайските посетители са потърсили и локален черешопрозиводител, с цел да закупят дребна част от продукцията му. Така посланикът, неговата брачна половинка и част от екипа му собственоръчно си набраха няколко кг от вкусните български череши, които непосредствено бяха занесени в посолството, с цел да ги опитат и останалите дипломатически служащи.



Китайските посетители бяха сюрпризирани напълно инцидентно и от друга група – български самодиви от град Белово, които подготвяха изненада за красивия кразник Еньовден в лавандуловото поле под Паталеница. Така двете групи по натурален път се смесиха и си направиха общи фотоси за спомен, което спомогна за това визитата им в селото да стане един паметен миг.



На края на своята аудиенция китайските посетители се допряха и до дребния Баткунски манастир, който се намира в гората над село Паталеница. Зоокътът на манастира изненада прелестно дипломатите, а разказите за най-старата лоза на Балканите ги очарова. Сред тях имаше и българоговорящи като госпожа Ма Ци. Тя е изучавала Българска лингвистика в Пекин и Велико Търново. Един от най-интересните моменти за българистката бе опитът да прочете надпис на старобългарски, който е вграден в една от стените на манастирската обител. Опитът беше успешен. Така китайските посетители научиха, че преди няколко епохи Димо е построил чешма за Баткунския манастир.



Посещението на дипломатите приключи с разходка из прохладните родопски гори, а Паталеница получи нови другари от най-голямата по население страна в света.

*Автор - Павел Гълъбов
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР