Изненадващо политик от Турция, която е в НАТО, съзря опасност

...
Изненадващо политик от Турция, която е в НАТО, съзря опасност
Коментари Харесай

Турски политик: НАТО е опасност за Турция. Не пускайте кораби на САЩ в Черно море

Изненадващо политик от Турция, която е в НАТО, съзря заплаха за самата Турция от разширението на НАТО.

" Източното разширение на НАТО заплашва освен Русия, само че и нашата страна ", това сподели водачът на турската партия " Ватан " ( " Родина " ) Догу Перинчек пред РИА Новости, съобщи Факти.

" На пръв взор наподобява, че напредването на Пакта в източна посока заплашва Русия. Но то заплашва и страната ни, " съобщи политикът.

По думите на генералния секретар на " Ватан " военната помощ, която Северноатлантическия алианс оказва на Украйна, е  опасност и Турция. " Съединени американски щати и техни съдружници въоръжават украинските въоръжени сили и аз не изключвам вероятността спорът (между Киев и проруските сепаратисти) да се разрасне и да се трансферира в целия Черноморски район, което би имало отрицателни последствия за нашата татковина. Ето за какво, като първа крачка, ние не би трябвало да допуснем бойни кораби на Съединени американски щати да влизат в Черно море ", добави той.

Украинският външен министър прикани хората да не се поддават на апокалиптични предсказания

" Ние това го приказваме от години. Съединени американски щати поддържат Кюрдската работническа партия, която води война против Република Турция от десетилетия. Америка оказва помощ на Фетуллах Гюлен (ислямският просветител, който от години живее в Съединени американски щати, е упрекван за подстрекател на пуча против турския президент Реджеп Ердоган през юли 2016 г.). Вашингтон доставя оръжие на Гърция, с която имаме редица несъгласия. Цялата политиката на Съединени американски щати е ориентирана против нашата татковина ", безапелационен бе водачът на " Ватан ".

Перинчек (роден през 1942 година в Газиантеп, в Югоизточна Турция) е правист по обучение. Той през 60-те години на предишния век основава крайнолявата Турска работническоселска партия. Перинчек на няколко пъти е бил задържан, осъждан и освобождаван предварително от управляващите в страната си. Перинчек преименува партията си на " Ватан " през 2015 година и от този момент е неин закрепостен водач. Формацията се афишира за лява и външнополитическата ѝ стратегия се опира върху антиамериканизма и доближаването с Русия.

Името на Перинчек стана известно отвън Турция през 2007 година Тогава той бе наказан в Швейцария за отказване на Арменския геноцид (избиването на към 1,5 милиона души в Османската империя по време на Първата международна война) на 90 дни затвор и санкция в размер на 3000 франка. След продължителни чувания Европейският съд по правата на индивида постанови, че швейцарските управляващи са нарушили правото на свободно изложение на турския политик.

Гърция и Турция са членки на НАТО от 1952 година Между двете страни съществуват редица несъгласия. Основният проблем е Кипър. Анкара през юли 1974 година окупира към една трета от острова и сътвори Севернокипърската турска република. В отговор Атина стартира да стопира Турция за участие в Европейския съюз.

Анкара и Атина имат разногласия за няколко дребни острова в Средиземно море и за правата на етническите гърци в Турция и мюсюлманското малцинство в гръцката част на Тракия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР