Изненадващо министерството на финансите предложи днес на международните пазари голяма

...
Изненадващо министерството на финансите предложи днес на международните пазари голяма
Коментари Харесай

МФ изтегли външен дълг от €1.5 млрд. с по-ниска лихва от очакваното

Изненадващо министерството на финансите предложи през днешния ден на интернационалните пазари огромна емисия 10-годишни облигации в евро на стойност 1.5 милиарда евро. В рамките на един ден бяха събрани офертите и сполучливо пласирани книжата.
При голям интерес от страна на вложителите, чиито предложения надвишиха 7 млрд евро, страната ни е пласирала дълга при доходност 4.75-4.80%, заяви " Капитал ".
За поемането на нов външен дълг не беше оповестено авансово. Първоначално по данни на брокери страната ни е очаквала рента около 5.20-5.25% за емисията 10-годишни облигации.
През септември предходната година България още веднъж излезе на интернационалните дългови пазари, когато пласира облигации за 2.25 милиарда евро при рента 4.125% за 12-годишни облигации.
Въпреки че страната ни е без нов бюджет и е в условия на така наречен „ удължителен закон “, правителството има право да тегли дълг, само че в границите на покриването на остарели отговорности. През март има голям падеж по еврови облигации и евентуално днешната емисия има за цел да обезпечи финансиране за него. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР