Изненадващ спад в използването на въглища в САЩ и Европа

...
Изненадващ спад в използването на въглища в САЩ и Европа
Коментари Харесай

Забавя се растежът на глобалните въглеродни емисии през 2019-а

Изненадващ спад в потреблението на въглища в Съединени американски щати и Европа е оказал помощ за се забави растежът на световните излъчвания на въглероден диоксид (CO2) през тази година, като за това също по този начин способства и сниженото търсене в Китай и Индия, демонстрира изследване, представено от " Ройтерс ".

Докладът, представен на срещата на Организация на обединените нации за климата в Мадрид, сподели, че възходящият вкус за нефт и газ значи, че светът към момента е надалеч от постигането на фрапантните понижения на излъчванията на парникови газове, нужни за попречване на пагубно световно стопляне.

Независимо от това потреблението на въглища е спаднало внезапно в Съединени американски щати и Европа, което е спомогнало за закъснение на планувания напредък на излъчванията на въглероден диоксид до 0,6% през 2019 година спрямо 2,1% през миналата година.

По-бавният напредък на търсенето в Китай, който изгаря половината въглища в света, и Индия, в композиция с цялостния по-слаб стопански напредък, също е спомогнал за закъснение на възходящия поход на излъчванията, се добавя в отчета, прочут като Global Carbon Budget 2019 (Глобален въглероден бюджет 2019).

" Слабият напредък на излъчванията на въглероден диоксид през 2019 година се дължи на непредвиден спад в световната приложимост на въглища, само че този спад е непълен за превъзмогване на постоянния растеж на потреблението на природен газ и нефт ", акцентира Глен Питърс, проучвателен шеф в основания в Осло проучвателен център за климата CICERO.

Питърс добави, че излъчванията на CO2 от изкопаеми горива в международен мащаб евентуално ще бъдат повече от 4% по-високи през 2019 година спрямо 2015 година, когато беше признато Парижкото съглашение за справяне с климатичните промени.

Публикуван от изследователската група Global Carbon Project в няколко университетски списания, в това число Nature Climate Change, отчетът съставлява първата целогодишна оценка на нарастването на излъчванията на въглероден диоксид през 2019 година

Авторите акцентират, че маркираният напоследък напредък на възобновимата сила и електрическите транспортни средства - в най-хубавия случай - просто е забавил растежа на излъчванията от изкопаеми горива, които би трябвало да спаднат бързо, в случай че светът желае да реализира ограничение на световното стопляне с 1,5 градуса по Целзий до края на века, което е записано в Парижкото съглашение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР