Изненадата в изборите е голямата подкрепа, която действащият президент получи

...
Изненадата в изборите е голямата подкрепа, която действащият президент получи
Коментари Харесай

Милен Керемедиев пред Dir.bg: Няколко щата могат да обърнат резултата

Изненадата в изборите е огромната поддръжка, която настоящият президент получи от латиносите във Флорида. Америка не е разграничена на расова основа - това демонстрираха тези избори. Много чернокожи също поддържаха Тръмп. Бюлетините, изпратени по пощата, могат да извърнат резултата в една или друга посока. А оборване ще има. За Европа Байдън е по-добрия избор - по-предвидимия президент. Това сподели в изявление за Dir.bg Милен Керемедчиев, някогашен зам.-министър на стопанската система и на външните работи.

- Не се оправдават прогнозите за бърза победа за Джо Байдън. Това изненадва ли ви, господин Керемедчиев?

- Не, не ме изненадва. И при предходни избори социологичните изследвания не отразяваха действителността, ето преди 4 години да вземем за пример Хилари Клинтън водеше и даже завоюва като % с над 3 милиона гласоподаватели повече, 2.5%, само че в последна сметка загуби. Но тя загуби, тъй като уникалността на изборния развой в Съединени американски щати, където се гласоподава за представители, които избират идващия президент, трансформира доста крайния резултат. Трябва да се има поради и че доста от гласоподавателите, така наречен безмълвно болшинство, на което разчиташе и Никсън преди 50 година, а преди 4 година то оказа помощ и на Тръмп, през днешния ден още веднъж му оказва помощ. Това е болшинство от най-вече бели и в положително обществено състояние гласоподаватели, които не афишират за кого ще гласоподават, даже крият това и в този момент твърдо застават зад Тръмп. Всъщност изненадата в изборите беше огромната вълна испаноговорящо население, латиносите, което във Флорида поддържа Тръмп.

- Тоест, факторът " раса " към този момент не въздейства или въздейства по-малко. Така ли е, съгласно Вас "?

- Категорично, да, счита се, че Байдън печели най-вече гласовете на чернокожото население. Но това не е тъкмо по този начин. Има доста чернокожи, които поддържат Тръмп, стопански добре поставените американци, които са удовлетворени от политиката на президента по отношение на бизнеса и гласоподават за него. Така че не може да кажем, че Америка е страна, разграничена на расова основа. По-скоро е разграничена въз основата на демократични хрумвания и консервативни стопански, буржоазен дори хрумвания, които проповядва Тръмп.

- И двамата претенденти оповестиха, че са спечелили, само че не избързаха ли, има милиони гласове още непреброени. Тръмп желае прекъсване на броенето. Ще се стигне ли до оборване на резултати?

- При всички положения ще се стигне до оборване на резултати. Съгласен съм с Байдън, който сподели, че би трябвало да проявим самообладание, тъй като в доста щати, да вземем за пример в Пенсилвания, беше неразрешено броенето и сортирането на бюлетините, изпратени по пощата, да стартира авансово. Те би трябвало занапред да отворят пуснатите по пощата пликове, да броят и да ги отразят в изборния резултат. Това значи, че още най-малко седмица няма да знаем в избрани щати какъв ще е крайният резултат. И в случай че в действителност процентите на двамата в тези щати са доста близки, в допълнение броените бюлетини, изпратени по пощата, могат да извърнат резултата в някой щат в едната или другата посока. По-скоро Байдън избира тези бюлетини да бъдат включени, защото по-голямата част от последователите на демократите гласоподаваха точно по пощата и по този начин може да чака доста повече поддръжка от тези гласове. Докато Тръмп подтикваше своите последователи да гласоподават в урните в изборния ден и по тази причина техните резултати са по-бързо и елементарно регистрирани.

- Как мислите, кой победител би бил по-добър за Европа?

Ако изборите за американски президент бяха в Европа, Европейски Съюз и Англия, Байдън щеше да реализира победа, сравнима с тази на Лукашенко в Беларус. Но за наслада или страдание, американците избират своя президент. При всички положения Европа се надява с Байдън Америка да стане предвидим сътрудник най-вече в икономическото и военното съдействие. При втори мандат Тръмп ще бъде доста по-яростен последовател на тематиката " Америка първа " и ще продължава да раздрусва всички международни организации като Организация на обединените нации, Световната комерсиална организация, НАТО, Европейския съюз. Тоест ще продължаваме да сме очевидци на доста по-променящ се свят, в случай че Тръмп завоюва.

- Благодаря ви за това изявление, господин Керемедчиев
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР