Изнасяме над 1/4 от електроенергията, произвеждана у нас. Сбъркан е

...
Изнасяме над 1/4 от електроенергията, произвеждана у нас. Сбъркан е
Коментари Харесай

Велев: Задава се цена на тока от около 600 лева, схемата за помощ не е адекватна

" Изнасяме над 1/4 от електрическата енергия, създавана у нас. Сбъркан е пазарният модел в търговията с електрическа енергия. В БЕХ се складират пари, изсмукани от труда на хората ", това сподели в ефира на " Твоят ден " по ръководителят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

" Задава се цена на тока от към и над 600 лв.. Това е възможност, за която би трябвало да се готвим. Схемата за помощ и отплата не е съответна. Това не е единствено български проблем, от асоциации в Европа също упорстват за нови ограничения и обезщетения на бизнеса ", добави той.

Според него не би трябвало да има предел на финансовата помощ. " Това в действителност не е помощ за бизнеса, а връщане на надвзетото ", добави той.

Велев предвижда, че в случай че няма смяна в ограниченията, ще има ограничение на активност, закриване на работни места и даже на предприятия, висока инфлация.

От бизнеса чакат отговор за желаната среща с премиера Кирил Петков. На 4 януари, пък, ще има общо заседание на всички работодателски организации, на което ще бъде решено по какъв начин ще се работи.

Според икономиста Кузман Илиев ограниченията с обезщетенията на усложнения бизнес са краткосрочни, а те могат да бъдат и нездравословни, в случай че не се мисли дълготрайно. " Не може да противопоставяме бизнеса на производителите на електрическа енергия ", безапелационен бе той.

Според него се следи заличаване на промишлеността в международен проект. " На световно равнище има недостиг на електрическа енергия. АЕЦ сега крепи всички останали. България би трябвало да обнови енергийната си тактика ", счита още Илиев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР