Изминалата година ще остане като една от най-буреносните в историята

...
Изминалата година ще остане като една от най-буреносните в историята
Коментари Харесай

След ерата Елизабет II: Идва ли краят на британската монархия?

Изминалата година ще остане като една от най-буреносните в историята на английското кралско семейство, белязана от гибелта на кралица Елизабет II единствено няколко месеца откакто тя отпразнува невижданите седем десетилетия на трона, написа Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

През февруари Елизабет, която счупи съвсем всички върхове като монарх, отпред на династия, датираща от Норманското настъпление в Англия преди 1000 години, означи 70 години отпред на Обединеното кралство с четири дни национални празненства.



Но към този момент имаше признаци за влошеното здравословното положение на 96-годишната кралица. Публичните й изяви станаха редки и тя съумя да се появи едвам на няколко събития по случай платинения си празник.

На 8 септември, единствено два дни откакто беше снимана по какъв начин назначава нейния 15-ти подред министър-председател, единственият монарх, който множеството британци бяха виждали онлайн и който за по-голямата част от останалия свят бе просто „ Кралицата “ - умря в шотландския си дом. Причината за гибелта бе напреднала възраст, пишеше в формалното удостоверение.



В актуалния свят Елизабет бе несравнима - водач, който се е срещал с съвсем всяка огромна фигура след Втората международна война и чието дълготрайно царуване остава надминато само от френския крал Луи XIV, умрял през 1715 година

Това беше краят на една епоха освен за британската нация, само че и за нейното семейство. Първородният й наследник автоматизирано стана крал Чарлз III, а в сходство с едно от последните стремежи на Елизабет, втората му брачна половинка Камила стана кралица консорт.



Един от първите актове на новия монарх, 41-ви след Уилям Завоевателя, бе да даде на най-големия си наследник и правоприемник Уилям и брачната половинка му Кейт купите принц и принцеса на Уелс, които са за престолонаследника и брачната половинка му. Предишната принцеса на Уелс беше починалата Даяна.

Кралица Елизабет II съумя да преведе монархията към модерния свят, преодолявайки доста рецесии, сполетели нейното семейство. Над бъдещето на институцията без нея обаче са надвиснали значително тъмни облаци.



Братът на Чарлз принц Андрю остава личност нон грата след правосъдно дело в Съединени американски щати за полово принуждение. Наболели са доста въпроси, в това число полицейско следствие по отношение на изказвания за предоставяне на пари в брой на благотворителните организации на Чарлз в подмяна на почести.

Най-болезнен от всичко е разривът с по-малкия наследник на Чарлз принц Хари и брачната половинка му Меган, които в този момент живеят в Калифорния и насочат редовно рецензии към кралското семейство.



На 10 януари излиза биогрофията " Резервен " - записките на Хари, в които той, съгласно издателя, споделя своята история със " сурова и непоколебима почтеност ".

Интервю на Хари и Меган с водещата на токшоу в Съединени американски щати Опра Уинфри през март 2021 година раздруса институцията и кралското семейство в този момент тръпне в паника да види дали ще има още изобличителни разкрития в книгата.

Основното събитие за годината ще бъде коронацията на Чарлз III - тържествено и религиозно събитие, водено от архиепископа на Кентърбъри, нравствен глава на англиканското паство. Церемонията ще включва церемониал и други вековни обичаи. Коронацията на Чарлз ще бъде втората, предавана по телевизия, след тази на неговата майка през 1953 година



Въпреки това, защото Англия е затънала в рецесия, церемонията ще бъде с понижен мащаб, тъй като кралските особи си дават сметка, че не прилича да вършат прекомерно скъпо и величествено шоу.

По същия метод принц Уилям няма проекти за грандиозно публично встъпване в длъжността на принц на Уелс, каквото беше на татко му през 1969 година



74-годишният Чарлз ще бъде коронясан за крал освен на Англия, само че и на 14 други страни, в това число Австралия, Канада и Нова Зеландия. Но доста от нациите на Карибите като Ямайка, Антигуа и Барбуда и Бахамските острови дават индикации, че желаят да се откажат от монарха като държавен глава.



2023 година – без значение дали е доминирана от неговата коронация, вътрешносемейните кавги или отводите от монархическо ръководство - евентуално ще зададе тона за бъдещото царуване на Чарлз III.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР