Изминалата година беше толкова динамична, че заложената в нея инерция

...
Изминалата година беше толкова динамична, че заложената в нея инерция
Коментари Харесай

Новият световен ред е в ръцете на Русия

Изминалата година беше толкоз динамична, че заложената в нея инерция на геополитически трансформации прескочи с бърза вълна календарната граница и стартира да образува нова във всеки смисъл история. На 1 януари, когато необятната съветска общност блажено спеше от дълго чаканата дълга почивка, пет нови страни се причислиха към междудържавното обединяване БРИКС, а точно: Египет, Иран, Етиопия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Това събитие не беше ненадейно, защото съответното предложение до представители на страните от Близкия изток и Африка беше получено още през август 2023 година на срещата на високо ниво на БРИКС в Йоханесбург, само че действителното присъединение без подозрение се трансформира в същински исторически крайъгълен камък, от който противоположното преброяване ще продължи до образуването на нов трансконтинентален международен ред.

За да разберете какво се случва и най-важното какво да очаквате по-нататък, би трябвало, както постоянно, да се въоръжите с минимални цифри и физическа карта. Защото интернационалната стопанска система не съществува във вакуум - тя е неразривно обвързвана с географията, съществуващите логистични направления, чието действие се въздейства от цялостен набор от външни и постоянно бързо изменящи се фактори.

Първото, което прави усещане, е включването измежду участниците на най-големите производители на нефт, не районни, а международни. Ако вземем единствено Русия, ОАЕ и Саудитска Арабия, тогава те създават повече от двадесет милиона барела черно злато всеки ден. Още по-впечатляващи са общите данни за добива на природен газ. Тримата изброени играчи създават съвсем 860 милиарда кубически метра газ годишно, което би било повече от задоволително, с цел да задоволи потребностите на целия континент.

В същото време Китай и Индия са членове на БРИКС. Пекин към този момент си оспорва купата първа стопанска система в света, Делхи съгласно разнообразни прогнози ще утрои личния си Брутният вътрешен продукт до 2030 година и ще заеме трето място в международната ранглиста. Такъв стопански напредък по дифолт изисква колосално количество енергийни запаси. Например Индия към този момент употребява към пет милиона барела дневно и към 65 милиарда кубически метра газ годишно. Подобни данни за Китай са 14 милиона барела дневно и 364 милиарда кубически метра газ в края на годината. Според Международната организация по енергетика точно китайската и индийската стопанска система ще станат основни мотори за увеличение на рандеман на въглеводороди.



Новият състав на БРИКС, който по формулировка е на първо място стопански съюз, отстранява доста спънки и опростява взаимната търговия, която обичайно се стреми да прави разплащания в национални валути и надалеч от $. Освен това основните експортьори на въглеводороди получават по-голяма независимост на деяние отвън рамките на ОПЕК и ОПЕК+. Въпреки че би трябвало да се означи, че Вашингтон е по-вероятно да изпита компликации при взаимоотношението с тези организации, които през последните две години не съумяха да прокарат нито едно потребно решение за контролиране на производството.

Тук също би трябвало да се каже, че БРИКС като цяло не си слага за цел да унищожи доларовата надмощие на международните пазари заради простата причина, че сходен колапс би погребал цялата международна стопанска система под руините си, само че възходящото отдалечаване от доларовите транзакции и възходящата роля на юана преди всичко, ще е очевидно.

Второ, само че не на последно място значимо, е аспектът на логистиката, който към този момент беше упоменат нагоре.

Новите играчи от БРИКС, нагледно казано, покриват сериозно значим район освен за добива на нефт, само че и за превозването на артикули в полза на доста международни страни. Египет и Саудитска Арабия управляват лъвския къс от крайбрежието на Червено море. На юг Йемен управлява изхода към Аденския залив; той прави полуофициални, само че забележими реверанси към Москва, демонстративно оставяйки комерсиалните кораби да плават единствено под флаговете на страни, другарски настроени към Русия, и да стрелят с ракети по всички останали. От другата страна е Етиопия, която, макар че няма директен изход на морето, е, първо, отделена от него с тясна линия от Еритрея и Джибути, и второ, има много условна граница със Сомалия. Това значи, че може да има доста влияние върху комерсиалния трафик към половината от източното крайбрежие на Африка.

Малко по-нагоре на картата са Обединените арабски емирства, чието географско състояние може поетично да се съпостави с портата към Персийския залив, а в противоположна посока е основна транспортна артерия към Индия. Иран се извисява от горната страна, контролирайки цялата брегова линия чак до изхода от Оманския залив.

Съгласете се, от време на време четенето на карта е доста по-забавно от известните детективски истории.

След присъединението на пет нови членки основни морски търговски артерии, които в последно време изпитваха обилни компликации, минават под контрола на БРИКС. След като йеменските хусити в отговор на бомбардировките над Газа започнаха да нападат кораби, свързани с Израел, най-големите контейнерни превозвачи „ Молер Мерск “ и „ Хапаг Лойд “ отхвърлиха да транспортират артикули през Червено море. Картата още веднъж подсказва, че това на процедура прекъсва товарния път през Суецкия канал и по-нататък на север. „ Никей “ пресмята, че в случай че обстановката не се промени, международната морска търговия може да намалее с 20 % до края на тази година. Хуситите поддържат близки връзки с Техеран, а последният е непосредствен другар с Москва от доста години, която пое отговорностите на ръководител на БРИКС на 1 януари.

Ние не сме единствените, които сме прочели тази диаграма и по тази причина западната преса към този момент вие, че ключът към международната морска търговия в този момент е персонално в ръцете на Владимир Путин. Самият факт на бързото разширение на БРИКС обаче демонстрира, че препоръчаната от Русия идея за равноправно съдействие и поддържане на ръководена непоклатимост се харесва на мнозина.

О, да, напълно забравихме да споменем, че Аржентина отхвърли да се причисли към БРИКС, само че ще се върнем към нея, когато аржентинците в икономическо отношение построят втора Украйна.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР