Изминалата година беше пълна с научни открития, дори ако се

...
Изминалата година беше пълна с научни открития, дори ако се
Коментари Харесай

Най-удивителните научни открития за 2021 г.

Изминалата година беше цялостна с научни открития, даже в случай че се изключат всички, свързани с ковид, съобщи организация Хина.

През 2021 година учените реализираха огромен прогрес в лекуването на доста болести и някои от техните открития са революционни. Ето шестте най-интересни научни открития.

Решения за психологичното здраве

През последните години медикаментите с психеделични резултати дадоха обещаващи резултати при лекуването на няколко психологични болести, а две изследвания, извършени през 2021 година, единствено в допълнение потвърдиха тяхната успеваемост в композиция с терапия.

За хора, страдащи от ПТСР, MDMA или ектазия, това може да улесни всекидневието. В третата фаза на клиничното изпитване, резултатите от което са оповестени в списание Nature Medicine, 67% от пациентите с MDMA, получаващи логопедична терапия, са имали такова усъвършенстване, че към този момент не дават отговор на изискванията за диагноза два месеца след лекуването.
Изследван е и псилоцибин, дейната съставна част на „ магическите “ гъби. Това проучване демонстрира, че лечението с халюциноген доста понижава признаците на меланхолия, която другояче е устойчива на лекуване.

В предходно изследване на псилоцибин като антидепресант (април до ноември), две сесии на психеделици са работили „ най-малко толкоз добре “, колкото дневната доза на антидепресанта есциталопрам.

Кръвен тест, откриващ 50 типа рак

Новооткрита технология може да открие повече от 50 ракови болести в ранен етап въз основа на едно взимане на кръв. Този способ се назовава Test Gallery и е създаден от биотехнологичния колос Illumina. Методът търси фрагменти от ДНК в кръвта, които биха могли да алармират за съществуването на рак. Тези фрагменти могат също по този начин да локализират тумора с висока акуратност, давайки на пациента огромно преимущество при диагностика и лекуване.

В клинично изследване, включващо хора, които към този момент са били диагностицирани с рак, пробата на Gallery разпознава 51,9 % от раковите болести, без значение от стадия им. Този тест може да бъде извънредно потребен при разкриване на ракови болести, които не са били диагностицирани при постоянни прегледи.

Лекарите споделят, че този и сходни проби би трябвало да подобрят равнищата на сензитивност, само че откакто това се случи, те ще бъдат от огромна изгода за хората, защото биха могли да избегнат следствията от химиотерапията за тялото.

Първо лекуване за прогерия

Прогерията е генетично заболяване, което предизвиква прибързано стареене при почти 400 деца по света. В момента няма лекуване за закъснение на болестта, което в множеството случаи е съдбовно след 13-годишна възраст.

Ново лекарство, създадено през 2021 година, може да удължи живота на децата, родени с това положение, с към две години и половина. Това е първото и само утвърдено от FDA лекуване за синдрома на прогерия на Хътчисън-Гилфорд. Действа като предотвратява натрупването на мутирали протеини. Тези дефектни протеини се назовават ​​прогерини и предизвикват клетъчна гибел и увреждане на сърцето и костите. Децата с тази диагноза нормално умират от сърдечна непълнота или инсулт.

Имплант за укрепване на челен кръстен лигамент

Предният кръстен лигамент е най-честият източник на пострадване на коляното, съгласно отчет от 2016 година в Journal of Clinical Orthopedics and Trauma. Въпреки че това е постоянно срещано пострадване, то може да бъде доста мъчно за възобновяване и възобновяване на скъсана предна кръстна връзка може да изисква голям брой интервенции или даже цялостна реорганизация. Това от своя страна изисква премахване на крепко сухожилие за трансплантация и дълготрайно възобновяване.

Новоразработен имплант на коляното, неотдавна утвърден от FDA, може да подтиква заздравяването на предния кръстен лигамент. Това твърди доктор. Марта Мъри, основен ортопедичен хирург в Бостънската детска болница.

Революционният имплант е изработен от говежди колаген и капки кръв на пациента и свързва раздраните елементи на предния кръстен лигамент. Процедурата по слагане е минимално трудоемка и заздравяването е по-бързо от реконструкцията.

Таблетка против гъбична зараза

Противогъбично хапче е първото ново противогъбично лекарство през последните 20 години. Спира растежа на кандида, гъбичките, които предизвикват вагинални гъбични инфекции.
Лечението на гъбични инфекции от време на време може да отнеме доста време. Новото лекарство обезпечава стъпка напред от съществуващите противогъбични медикаменти.

Формула за изкуствено мляко, сходна на майчиното

Двама учени създадоха първаъа лабораторно основана кърма. Тя се прави с кафези с хранителни субстанции и такива на майчиното мляко. Състои се от млечни кафези, ситуирани в млечните жлези.

Млякото се назовава Biomilq и е хранително по-сложно от предходните формули. Учените зад това изобретение въпреки всичко не настояват, че то е съвършен сурогат на майчиното мляко, тъй като не отразява харненето на майката и не предава имунната отбрана от майка на дете.

Този артикул би трябвало да бъде разполагаем на родителите в границите на три години.
Свързани вести 9 научни открития, които носят имената на известни личности
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР