Изминалата 2023 година беше изключително динамична и наситена със събития,

...
Изминалата 2023 година беше изключително динамична и наситена със събития,
Коментари Харесай

Новогодишната реч на Си Дзинпин е ключ за разбиране на бъдещето

Изминалата 2023 година беше извънредно динамична и наситена със събития, както в икономическия живот, по този начин и в политиката и геополитиката. Това беше година на превратности, промени и ускорено раждане на новия многополюсен свят. За страдание беше и година на спорове и опълчване, за които няма аспект да бъдат прекъснати в околните месеци. Отминаващата 2023 година беше година и на подбудени, както от Ковид пандемията, по този начин и от геополитическото опълчване, стопански разтърсвания. През интервала 2020-2022 бяха нарушени световните логистични вериги, а поради войната в Украйна (и след това войната в Газа или събитията в Червено море) и отхвърли от евтини енергийни запаси се стигна даже до криза в доста от страните от Европейски Съюз и стопански проблеми по целия свят. На този декор за световна котва на икономическия напредък се утвърди Китай. И в този смисъл новогодишната тирада на президента Си Дзинпин е изключително значима и се трансформира в своего рода пътна карта за идната 2024 година.

Китайският президент в речта си, несъмнено, направи преглед на отиващата си 2023 година преди да ни разкрие какво може и би трябвало да чакаме през идващата 2024 година. Според Си през 2023 са преодолени съществени провокации. Той напомни по какъв начин Китай е траял да възстановява живота след Ковид пандемията и да възобновява стопанската система и нейното висококачествено развиване. Тук си коства да прибавим от себе си, че на фона на изпадането в криза на редица развити страни, възобновяване на Китай през 2023 година в действителност беше удивително. Страната освен реализира, само че и надвиши таргета си от 5 % стопански напредък за годината (спрямо свиването на стопанската система в страни като Германия, Швеция и други).

Вътрешният пазар на Китайската национална република се трансформира в мощен генератор на напредък и непоклатимост, вдигайки упованията и очакванията освен на китайския бизнес, само че и на всички интернационалните сътрудници на Китайската национална република. И това стана точно с помощта на фискалните и финансови ограничения и тласъци на китайското държавно управление.

Въпреки редица компликации свързани с пост-пандемичното възобновяване, не се сбъднаха съвсем злобните " прогнози " на някои западни анализатори за стопански колапс на китайския колос, а " потребността от понижаване на риска и обособяване " се появи като зловредна изразителност, поради равнището на взаимосвързаност на стопанските системи на Китай и Европейския съюз да вземем за пример.



Китайският водач в речта си напомни по какъв начин страната му е усъвършенствала системата на модерната промишленост, а в същото време са се издигнали нови интелигентни, развити и зелени браншове в стопанската система. Тук е нужно да напомним, че Китай неслучайно се трансформира в най-големия производител на електроавтомобили, на литиеви акумулатори и други сходни значими технологии, а също и водач в сферите на изкуствения разсъдък и роботиката.

Той загатна развиването на нововъведенията в страната с бързи темпове, привеждайки като образец първия търговски полет на самолета С919 да вземем за пример, който съставлява сполучлива разработка за пътнически аероплан на Китайската корпорация за търговски летателни средства (COMAC). Факт е, че сега китайският вътрешен пазар е една пета от световния въздушен трафик и растежът му е по-бързо, в сравнение с този в Европа и Съединените щати, заради което беше естествена появяването на C919, която е разумна причинност от отдавнашните китайски старания за развиване в авиостроенето.

Си Дзинпин като образец за нововъведенията уточни и изстрелванията на галактическите кораби " Шънджоу " и подабянето на дълбоководната подводница " Фъндоуджъ ". Нека да напомним защо става въпрос. През октомври от космодрума " Дзицюен " на ракетата притежател " Чанджън 2F-YAO17 " бе изстрелян китайският галактически транспортен съд " Шънджоу-17 " с трима тайконавти на борда. Това представляваше вторият полет в границите на плана за пилотирани галактически полети на Китай и 30-ият от началото на програмата. Това е 493-ият полет на ракета-носител от серията " Чанджън ".

Впрочем, това не са единствените китайски галактически триумфи в последно време. Нека да напомним, че първата китайска задача на Марс пусна цветни фотоси на Червената планета, давайки една усъвършенствана карта за научните и проучвателен задачи на цялото човечество там. Китайската панорамна карта на Марс е от най-модерните и напреднали и бе открита за необятната общност като следващо доказателство, че Пекин развива галактическата си стратегия за цялото човечество, а не като някои други страни за тясно елитарни и даже военни цели.

Друг миг в речта на Си Дзинпин беше припомнянето на възраждането на Североизточен Китай, бурното развиване на Новата зона Сюн`ан, както и на икономическия пояс по поречието на великата река Яндзъ, а също и при Големия залив Гуандун-Хонконг-Макао, които съгласно китайския водач са образци за нова глава в развиването на страната.

Но може би най-важните детайли в речта на Си Дзинпин, бяха насочени и към интернационалната общественост и външната политика. Той сподели, че Китай се стреми " освен към личното си развиване, само че в същото време се отваряме към целия свят и поемаме отговорностите си на огромна страна ".

Отговорности, които както виждаме Китай взема насериозно. Справка обстановката в Близкия изток, където първо Пекин съумя да реализира историческо стопляне и помиряване сред Саудитска Арабия и Иран, възстановяване на филантропичната обстановка в Сирия, а в този момент се бори за спокойно урегулиране на израелско-палестинския спор.

В речта си китайският водач напомним, че Пекин е бил хазаин на срещата на върха сред Китай и страните от Централна Азия, а също и на третото издание на Форума за интернационално съдействие " Един пояс, Един път ". Според него, при редица дипломатически и интернационалните мероприятия, Китай е посрещнал посетители и още по-важното, другари, от целия свят. Това отразява повишената дипломатическа интензивност на Китай, който заема все по-активна роля в интернационалните връзки предвид на относителната си икономическа и геополитическа тежест, както и обстоятелството, че страните в Азия, Африка и Тихия океан все по-често се обръщат към Пекин като към неутрален съдия.

Не би трябвало да се заблуждаваме, че това отразява единствено обстоятелството, че Китай е най-важната в стопански проект страна в света сега и дава отговор за една трета от световния стопански напредък. Това се дължи и на неповторимата политика на Си Дзинпин, която не търси така наречен " игра с нулева сума ", както я назовават американците (т.е. " игра ", при която има единствено един победител), а противоположното, залага на взаимноизгодни връзки, при които по опция всички ще са удовлетворени.

" Независимо от измененията, мирът и развиването постоянно ще бъдат основното, а световното развиване може да бъде реализирано само посредством взаимноизгодно съдействие ", сподели в речта си Си Дзинпин, с което удостоверява по-горните думи, че правилото на взаимната полза е крайъгълен камък на китайската външна политика.

И от това можем да си създадем извода, че както през 2023 година, по този начин и през 2024 година, Китай ще продължи да натрупа другари и сътрудници като залага на правилото на взаимната полза и уважението, вместо на " играта с нулева сума ", " сдържането ", военните и политически интервенции като отиващия си геополитически хегемон Съединени американски щати, които с държанието си започнаха да губят позиции на всички места от Близкия изток до Африка и Източна Азия. Тук е нужно да напомним да вземем за пример, по какъв начин опитите на Съединени американски щати да пресечен китайско-арабските връзки не се увенчаха с нищо. Обратното, ролята на Китай в Близкия изток става все по-важна и основна.

Същото важи и за обстановката в Източна и Югоизточна Азия, където Съединени американски щати се пробват да въвлекат страни като Виетнам да вземем за пример, в своята игра на " въздържане " на Китай, само че вместо това Си Дзинпин и виетнамското държавно управление откриха нова глава в двустранните връзки и оповестиха, че връзките сред двете културно и идеологически близки страни, ще послужат като образец и основа за концепцията на китайския водач за създаване на " световна общественост на споделената орис ".

Си Дзинпин отвори една значима тематика. Догодина е 75-ата годишнина от основаването на Китайската национална република. Не може да имаме подозрение, че с изключение на с обилни празненства, тази годишнина ще би трябвало да се означи и с съответни достижения на китайското държавно-политическо управление и стопанска система. Ето за какво Си Дзинпин сподели, че " ние ще продължим да вървим решително по пътя на модернизацията в китайски жанр, ще прилагаме изцяло, тъкмо и всеобхватно новите хрумвания за развиване, ще ускорим построяването на неговата конструкция, ще се стремим към висококачествено развиване, като търсим в това време салдото сред ползите на развиването и сигурността ".

С други думи, досегашната китайска политика ще продължи да залага на неповторимия и саморасъл път на " социализма с китайски характерности " и " модернизацията в китайски жанр ", вместо да копира сляпо западните неолиберални трендове, които се демонстрираха непригодни в новите условия на 21-и век, на пандемии, войни и многополюсен свят. Очевидно е от думите на китайския водач, че Пекин ще постави съществени старания, с цел да не изпадне в клопката, в който Западът изпадна след втората половина на ХХ век, където в името на ползите на развиването, бяха пожертвани сигурността, а също и последователно качеството на живот на жителите, интернационалния мир и не на последно място, околната среда и проблемите на екологията.

Много значим миг, който сигурно е бил чут деликатно в дипломатическите коридори е изявлението в речта на Си, че Китай ще продължи да поддържа Хонконг и Макао, насърчавайки преимуществата и интеграцията им за дълготрайна непоклатимост и разцвет. С други думи, неповторимият модел " една страна, две системи " ще продължи, а двете зони - Хонконг и Макао ще продължат да бъдат генератори на впечатляващ стопански и финансов напредък, само че в това време няма да бъдат допускани задгранични намеси и опити за всяване на ужас, каквито имаше преди време.

Тук Си Дзинпин акцентира доста значимо, че обединяването на континентален Китай с китайската островна провинция Тайван, е историческа наложителност. Целият свят и преди всичко тези, които предизвикват сепаратизма в Тайван, а точно Съединени американски щати, би трябвало да схванат, че това е алена линия за Китай. Тайван е бил обвързван с континентален Китай през по-голямата част от историята, обитаем е от преди всичко китайци и е културно обвързван с останалите провинции на страната. Освен това, никое китайско управление не може и няма да допусне, подобен огромен остров до крайбрежията му, да бъде трансфорат в бастион на сепаратизма, на милитаризацията и да се употребява за нарушаването на мира и стабилността в Източна Азия, което желаят ястребите във Вашингтон. И въпреки всичко би трябвало да се означи, че Си Дзинпин на никое място не е загатнал в речта си за военно решение на тайванския проблем, а в противен случай, приказва за това, че " сънародниците от двата бряга на Тайванския пролив би трябвало да работят дружно, с цел да споделят щастието от великото национално възобновление ".

" Понастоящем някои места в света към момента се намират във военни спорове. Китайският народ знае доста добре какъв брой безценен е мирът и желае дружно с останалите страни да построи общественост на споделена орис и един по-красив свят с взор към бъдещето на човечеството и за богатството на всички нации ", сподели още китайският водач, явно правейки отпратка към войните в Украйна, в линията Газа, събитията в Червено море, Африка и освен.

Това е де факто значимата поръчка на Си Дзинпин, че през 2024 година Китай ще продължи да бъде оня " пожарникар ", който гаси геополитическите пожари разпалени от други сили. Пекин има полза от поддържането на мира и стабилността, както в Азия, по този начин и по целия свят и ще се постарае да минимизира заплахите от спорове, а също и да ограничи и даже контролира и приключи актуалните военни и геполотически стълкновения, защото те заплашват сигурността на цялото човечество, на Китай и не на последно място, нарушават търговията, логистичните връзки и взаимноизгодното развиване и връзки.

За да построи " световна общественост на споделената орис ", Китай сигурно ще би трябвало да заеме даже още по-активна роля в омиротворяването на огнищата на спорове, предлагайки на воюващите страни вместо борба, превръщане към взаимноизгодното съдействие, търговия и огромни инфраструктурни планове. Но по всяка възможност в Пекин са наясно, че има по-безотговорни интернационалните артисти, които противоположното, ще търсят още по-големи военно-политически ескалации, заради което ще са нужни съществени старания от интернационалната общественост.

Ако би трябвало да обобщим, ключът, който Си Дзинпин ни дава за идната 2024 година е, че ни чакат провокации и проблеми, тъкмо както имахме такива и през 2023, само че Китай ще поеме с още по-голяма ангажираност ролята си на велика страна, която работи за основаването на " световна общественост на споделената орис ", туширайки споровете и насърчавайки междурегионалното развиване и съдействие. Ще се засилят огромните китайски геоикономически, инфраструктурни, търговски и стратегически планове паралелно с китайските дипломатически офанзиви за мирни решения на споровете и връщане на интернационалните връзки в руслото на интернационалното право. През 2024 година ще има и доста неповторими благоприятни условия, които ще се отворят пред интернационалната общественост и Китай, от които да се надяваме, че човечеството ще се възползва, с цел да бъде тази година по-добра от отминалите три години.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР