Изминалата 2021-а година беше много богата на спортни събития. След

...
Изминалата 2021-а година беше много богата на спортни събития. След
Коментари Харесай

Световният спорт през 2021-а година: Олимпиадата се завърна, свалиха Хамилтън от трона на Ф1

Изминалата 2021-а година беше доста богата на спортни събития. След като поради ковид през 2020-а година отпаднаха Олимпиадата, Европейското състезание по футбол и доста международни и европейски шампионати в другите спортове.

Олимпиадата

Най-големият състезателен конгрес се организира с година забавяне в столицата на Япония - Токио. Олимпиадата остана в историята като първата, която се организира без публиката. Японските управляващи взеха решение да не позволяват аудитория поради ковид и по този начин залите и стадионите останаха празни. Както постоянно Олимпиадата имаше своите герои, провали и спортисти, които останаха в историята на игрите.

Считаният за новия Майкъл Фелпс - американецът Кейлъб Дреслер беше номер 1 в плуването - той завоюва пет олимпийски златни медала и сложи шест върха. Така броя на медалите му от игрите към този момент стана седем, откакто завоюва и два златни медала в Рио през 2016-а година. Любопитно е, че досега Дреслер е със седем медала от игрите и всичките златни.



В леката атлетика италианците направиха най-голямо усещане. Миналата година беше годината на Италия, която завоюва титли на няколко фронта, само че в леката атлетика беше най-голямата изненада. Марсел Джейкъбс изненада всички и победи на бягането на 100м., а Джанмарко Тамбери подели купата на високия скок с Мутаз Баршим от Катар. Поделянето на златния орден се случи за първи път от 1924г. и остава вечно в историята на игрите.

Съединени американски щати приключи с максимален брой медали общо 113-и и 39 златни, на второто място остана Китай с 38 златни оценки и 88 медала, а домакините от Япония приключиха трети с 58 медала, от които 27 златни.

Какво се случи в света на футбола може да видите тук:

Тенис

Световният номер 1 сърбинът Новак Джокович имаше опцията да стане единственият тенисист в света, който печели Големия шлем, Олимпиадата и Турнира на първенците. Джокович започва стремително и завоюва Аустрелиън оупън, Ролан Гарос и Уимбълдън, само че не съумя да стане едвам вторият тенисист след Род Лейвър, който печели всички трофеи от Шлема в една година, откакто загуби на финала в Ю Ес Оупън, в който победи руснакът Даниил Медведев. Немецът Александър Зверев завоюва олимпийската купа, а Турнирът на първенците беше извоюван също от Зверев.

Формула 1

Краят на превъзходството на Люис Хамилтън пристигна. Британецът, който можеше да стане първият водач от Формула 1 с осем трофеи беше детрониран от нидерландеца Макс Верстапен. Така Хамилтън продължава да е със седем трофеи, колкото има и легендата Михаел Шумахер. Драмата през сезона беше доста огромна в последната обиколка. Макс Верстапен стана за първи път международен първенец с 395.5 точки, а Хамилтън остана втори с 387.5 точки. Хамилтън не беше губила купата от 2016-а година. На третото място приключи Валтъри Ботас от Финландия с 226 точки. След изгубената купа Хамилтън се скри от медийното пространство и започнаха много спекулации дали той изобщо ще остане във Формула 1 следващата година.



WRC

Французинът Себастиан Ожие се приближи до единствено една купа от своя съотечественик - Себастиан Льоб в Световния рали шампионат. Ожие победи със международната купа за осми път, а Льоб е с девет трофеи. Ожие завоюва купата с 230 точки, а втори остана британецът Елфин Еванс. Трети стана белгиеца Тиери Ньовил със 176 точки.

Moto GP

Световната купа през тази година завоюва французина Фабио Куартараро, който приключи сезона с 278 точки, втори приключи Франческо Бания от Италия. Бания завърши сезона с 252 точки. Трети е Йоан Мир от Испания с 208 точки. Сезонът обаче ще остане в историята със сбогуването с един от най-великите в спорта - Валентино Роси. Италианецът завърши спортната си кариера. Роси има 89 победи, 199 подиума и седем международни трофеи в Mogo GP. Пред Роси остана единствено сънародника му Джакомо Агостини, който е с осем международни трофеи.

Снукър

Марк Селби съумя да стане за четвърти път в кариерата си международен първенец в снукъра. Веселяка от Лестър съумя да победи във финала против опитния Шон Мърфи в трагичен край приключил при 18:15 фрейма. Именно Селби е и номер 1 в международната класация.

Баскетбол

Милуоки Бъкс съумя да завоюва едвам за повторно в историята си купата в НБА след купата през 1971. Водени от суперзвездата Янис Антетокунбо Милуоки завоюва с 4:2 победи във финалната серия и победи с купата. В Евролигата при мъжете победи турският Анадолу Ефес, който завоюва във финала против Барселона с 86:81. При дамите в Евролигата първенец стана УМК Екатеринбуг, който се оправи на финала с испанския Перфумериас със 78:68. На Олимпиадата при мъжете победи Съединени американски щати след забавен край с Франция, който приключи при 87:82. При дамите още веднъж победи Съединени американски щати, американките не дадоха никакъв късмет на домакина Япония след 90:75.

Волейбол

През тази година се организираха Европейски шампионати за мъже и дами, а Италия победи и в двете. При мъжете италианците се постановиха на финала против Словения с 3:2 гейма, а при дамите Италия завоюва финала против Сърбия и то посред Белград с 3:1 гейма. В Шампионската полският ЗАКСА победи с 3:1 италианският Тренто, а при дамите Имоко Конелиано от Италия победи в страхотна драма турският ВакъфБанк с 3:2 гейма.



Бокс

Антъни Джошуа беше свален от трона в тежка категория. Британецът загуби от украинеца Александър Усик. Победата за Джошуа беше още по-болезнена, тъй като той загуби в Лондон. Тайсън Фюри също се боксира през 2021-а година и един от главните кандидати за международната купа съумя да победи за втори следващ път Деонтей Уайлдър.

Зимните спортове

В алпийските ски французинът Алексис Пинтуро завоюва за първи път международната купа при мъжете, а при дамите купата отиде при словачката Петра Влъхова, която също за първи път победи със международната купа. В биатлона норвежката доминация беше цялостна. Йоханес Тингес Бьо завоюва третата си поредна купа, а Тирил Екхоф завоюва за първи път купата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР