Изминаха три години, откакто МВР в Турция въведе Системата за

...
Изминаха три години, откакто МВР в Турция въведе Системата за
Коментари Харесай

Мобилно приложение спасява близо 230 хиляди от домашно насил...

Изминаха три години, откогато Министерство на вътрешните работи в Турция вкара Системата за уведомяване за незабавна помощ за дамите (KADES) и последните данни на министерството дават обещаващи резултати. Мобилното приложение разрешава на дамите да уведомяват неотложно силите за сигурност при положение на домашно принуждение. То към този момент е изтеглено повече от 2,6 милиона пъти от Интернет. Изявление на министерството заяви, че е получило 227 936 незабавни позвънявания от консуматори и на всички е било отговорено.

Простото приложение, налично за всички операционни системи за смарт телефони, служи като паник бутон за дами, които са изправени пред домашно принуждение или се опасяват от вероятно нахлуване от страна на техните сътрудници. Министерството споделя, че междинното време за реакция на полицията и други чиновници по сигурността на всяко позвъняване е четири до пет минути.

Министерството съобщи, че също по този начин интензивно наблюдава причинителите на домашно принуждение посредством Центъра за наблюдаване на електронни гривни. Той следи придвижването на хората, с наложени санкции след случаи на домашно принуждение.

Домашното принуждение се среща постоянно в Турция макар ограниченията, въведени през годините. Десетки дами са убити всяка година, а единствено през октомври 18 дами са станали жертва на фемицид в цялата страна. Няма точни данни за случаите на домашно принуждение, защото дамите, претърпели побой и изтезания от гаджета, съпрузи, както сегашни, по този начин и някогашни, постоянно се опасяват да подадат наказателни тъжби заради евентуални репресии. В някои случаи, когато се подават тъжби, дамите ги отдръпват по-късно, защото разчитат на издръжката от своите насилствени съпрузи. Някои добре документирани убийства на дами провокираха публичен яд, което докара до манифестации на женски организации против насилието.

Парламентарна комисия, натоварена с следствието на домашното принуждение и убийствата на дами, ще разгласява отчет, съдържащ оферти за разрешаване на казуса. Вестник Сабах заяви в неделя, че отчетът включва радикални оферти като разрешаване на съпрузите да ревизират престъпното си минало преди брака и издаване на удостоверения на бъдещи двойки след присъединяване в предбрачна просветителна стратегия за фамилния живот.

Туба Вурал Чокал, народен представител от ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) поддържа концепцията и прикани за улеснение на бракоразводните процедури и за улеснение на брачните процедури. Тя също по този начин прикани за наемане на специалист по психиатрия, във всяка квартална клиника, който да се оправи със случаи на домашно принуждение.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР