Изминаха хиляди години от смъртта на много владетели на древни

...
Изминаха хиляди години от смъртта на много владетели на древни
Коментари Харесай

От Нефертити до Александър Велики: мистерията на неоткритите гробници

Изминаха хиляди години от гибелта на доста владетели на антични страни и нации, познати ни през днешния ден. Но някои от тях оставиха забележителна диря в историята. Единственото, което остава незнайно, е мястото на погребението им. И учените не се отхвърлят от вярата да намерят гробниците. Daily Mail състави топ 5 на гробниците на антични владетели, чието местонахождение към момента е обгърнато в тайнственост.

Гробницата на кралица Нефертити от Древен Египет
 Нефертити Кралица Нефертити принадлежала към 18-та династия на владетелите на Древен Египет. Снимка: Daily Mail
Кралица Нефертити принадлежала към 18-та династия на владетелите на Древен Египет. Това е интервалът, в който страната става същинска международна мощ. Тя е брачна половинка на фараон Ехнатон, който е прочут с религиозните си промени, които са отстранени от сина му, фараон Тутанкамон.

Нефертити ръководи Древен Египет от 1370 до 1330 година пр.н.е., първо със брачна половинка си, а по-късно няколко години след гибелта му сама. Някои учени я считат за майка на Тутанкамон, само че по-късно се оказа, че тя е негова мащеха, а самият фараон, умрял на 19 години, е резултат от връзката на Ехнатон със сестра му. Поне това показват някои учени. 

Що се отнася до кралица Нефертити, нейната гибел и мястото на погребението към момента са мистерия за учените. Египтолозите считат, че тя е умряла няколко години след Ехнатон и повода за гибелта й може да е чума, поразила Древен Египет.

Археологът Никълъс Рийвс счита, че гробницата на Нефертити се намира до гробницата на Тутанкамон и дава много безапелационни доказателства за това.

Въпреки че други учени също са сканирали региона за скрити стаи и не са разкрили нищо там, Рийвс към момента не се отклонява от концепцията си и към момента се надява да открие гробницата на Нефертити, където допуска.
Гробницата на брачната половинка на фараона Тутанкамон Анхесенамон  Тутанкамон, Анхесенамон Анхесенамон Снимка: wikipedia
Анхесенамун е името на третата от шестте известни на учените дъщери на фараона Ехнатон и кралица Нефертити. Жената е съпругата на фараона Тутанкамон, макар че в действителност те са полубрат и сестра, т.е. имат един татко и разнообразни майки.

Когато Тутанкамон умира на 19-годишна възраст, той оставя брачната половинка си, която навършва 21, сама и без деца. Но Анхесенамун скоро се дами за идващия фараон на Древен Египет на име Айе, който ръководи страната от 1327 до 1323 година пр.н.е. Но какво се е случило с младата жена след гибелта на Айе, не е известно.

Преди 12 години в една от гробниците в Долината на царете в Египет археолозите откриха женска мумия. ДНК анализът сподели, че тази жена е майка на две близначки, чиито мумии са открити в гробницата на Тутанкамон. Смята се, че децата са умряли в доста ранна възраст.

Но последващият разбор сподели, че е невероятно да се дефинира тъкмо коя е откритата жена. Следователно по какъв начин е умряла Анхесенамун и къде е заровена Анхесенамун, към момента е мистерия.
Гробницата на Александър Велики  Александър Велики Александър Велики върху откъс от древноримска мозайка от Помпей Снимка: wikipedia
Александър Велики е цар на Македония сред 336 и 323 година пр.н.е. Тази страна се е намирала в северната част на Древна Гърция. Историята с право счита Александър Велики за един от най-успешните генерали в историята.

Той печели всички борби по време на акцията си в Азия и основава голяма империя, която се простира от Гърция до Индия. Но на 32-годишна възраст той умира във Вавилон през 323 година пр.н.е.

Александър е заровен първо в Мемфис, Египет, а по-късно в края на 4 или началото на 3 век пр.н.е. останките му са препогребани в град Александрия, в северен Египет. Но учените към момента не знаят къде тъкмо се намира гробницата на Александър Велики.

Наскоро египетски учени предложиха версия, че гробът му се намира в оазиса Сива, на 50 км от границата с Либия, само че доказателства за това не бяха открити.

Причината за гибелта на Александър Велики също е тайнственост, макар че учените са показали както тресчица, по този начин и инфекциозно заболяване, а някои считат, че той може да е бил погубен или починал от неврологично заболяване.
Гробницата на хунския водач Атила  Атила Атила. Фрагмент от фреска на Йожен Делакроа Снимка: wikipedia
Не по-малко извънреден пълководец в историята е водачът на номадския народ на хуните - Атила. Той ръководи обширните територии, които съумява да завладее от Германия до Каспийско море от 434 година сл. н. е. до гибелта си през 453 година

Древните римляни назовават ​​Атила „ Бич Божий “ поради разрушителните му завоевателни акции надълбоко в Римската империя. Смята се, че Атила е умрял на 58-годишна възраст през първата му брачна нощ при мистериозни условия, а някои учени даже считат, че новата му брачна половинка може да го е умъртвила.

Какво се е случило с тялото на Атила и къде е заровен, към момента не е известно. Древните истории пишат, че Атила въпреки всичко е бил заровен някъде, а тялото незабавно е сложено в троен ковчег, който е изработен от злато, сребро и стомана. Напоследък се появи съмнение, че гробницата на Атила се намира на територията на модерна Унгария и учените желаят да намерят това място.
Гробницата на Чингис хан  Чингис хан Чингис хан. Репродукция на портрет от китайската династия Юан, 14 век Снимка: wikipedia
Сега е известно, че известният създател на голямата Монголска империя Чингис хан е живял от 1162 до 1227 г. Държавата му се простирала върху голямата територия на Азия.

Някои историци считат, че във всички завладени територии той е имал доста дами, които са му родили стотици деца. Следователно има мнение, което се поддържа от някои учени, че в този момент на планетата живеят към 16 милиона потомци на Чингис хан.

До 1227 година Монголската империя окупира обширна част от Централна Азия и Китай. Според историците съвсем 40 милиона души са починали вследствие на неговите завоевания.

След гибелта му на 72-годишна възраст от неочаквана болест, монголският държател е заровен на скрито място, което в никакъв случай не е намерено.

Според легендата Чингис хан е заровен някъде в степта в североизточна Монголия, само че всеки, който е видял погребалната върволица, е неотложно екзекутиран. Поради това тайната на гроба му в никакъв случай не е разкрита.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР