Измина точно един месец, откакто новото правителство се закле и

...
Измина точно един месец, откакто новото правителство се закле и
Коментари Харесай

Милен Велчев: Няма да се разминем без теглене на заем

Измина тъкмо един месец, откогато новото държавно управление се закле и пое ръководството. През този месец в отговор на няколкото паралелни рецесии беше натрапен мораториум върху цените на тока за битовите консуматори, настъпи комплициране с размера на пенсиите и към момента страната стои без Бюджет. Очакванията са той да бъде показан идната седмица. Трябва ли бюджетът на страната да бъде още веднъж антикризисен, с повече обществени заплащания, с повече разноски и ще има ли ограничения против инфлацията - тематиката в " Бизнес. БГ " разяснява някогашният министър на финансите Милен Велчев.

Забавянето на бюджета е изцяло обикновено, ще са нужни няколко седмици да се нанесат корекции, които подхождат на политиките, декларирани от новото държавно управление, изясни Велчев.

Както всеки бюджет и новият би трябвало да бъде реален и да подхожда на икономическия цикъл и нуждата от макроикономически салда, да съдържа принадлежности за подкрепяне в пандемията, само че не за сметка на обременяване в допълнение на бъдещите генерации с нов дълг, съобщи финансистът.

Няма да се разминем без изтегляне на заем, изрично акцентира Велчев. Много по-важно е какъв е дефицитът, който се залага - това е цифрата, която би трябвало да се следи, добави той.

Възможно пояснение за предпочитание за актуализация е, в случай че не знаем какъв брой тъкмо ще са приходите, дали ще се усилят с 10 или 20 % от пандемията, изясни Велчев.

Аз не считам, че сме в по този начин конюнктура, мисля, че стопанската система е влезнала във фаза на по-голяма предсказуемост и можем с задоволителна степен на акуратност да предскажем какви ще са приходите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР