Измина една година, откакто Световната здравна организация обяви пандемия от

...
Измина една година, откакто Световната здравна организация обяви пандемия от
Коментари Харесай

Година по-късно - сбъднатите и несбъднатите прогнози за COVID-19

Измина една година, откогато Световната здравна организация разгласи пандемия от . От тогава вирусът стартира да унищожава живота по целия свят. В първите месеци се нароиха прогнози - едни се основаваха на обстоятелства и научни теории, други на политически ползи и дезинформация. The Washington Post припомня осемте най-разпространени прогнози от преди година и разбор за това кои от тях се сбъднаха.
Коронавирусът ще бъде сезонно заболяване като грипа - погрешно
 В Азия си живеят обикновено, а ние се затворихме като в Средновековието В Азия си живеят обикновено, а ние се затворихме като в Средновековието
Ако преди година някой беше задал въпроса по какъв начин най-бързо може да се овладее пандемията, несъмнено болшинството би заложило доверието си на...
Макар заболеваемостта от грип устойчиво да се усилва в студените зимни месеци и да се намалява напролет и лятото, коронавирусът не следва тази скица. Американските лекари да се притесняваха, че ще им се наложи да се сблъскат с двойна зимна стихия - COVID-19 и грип броят, само че броят случаите на заразяване с грип остава невисок. Вероятно, това е непряк резултат от ограниченията, свързани с - обществената отдалеченост, работата и ученето от у дома, маските, честото миене на ръцете.
Маските не са нужни - погрешно
Носенето на маски се оказа една от най-оспорваните противоепидемични ограничения. Първоначално от Центъра за надзор и  профилактика на болести в Съединени американски щати уверяваха здравите американци, че не е нужно да носят маски отвън медицинските институции. Частично това беше обвързвано с дефицита на маски за медицинските служащи. Но това изказване се оказа рисково погрешно. Сега на американците се предлага да употребяват двойни маски.
Бежанските лагери ще пострадат от вируса най-силно - нееднозначно
Бежанските лагери са дом за огромни групи хора с високо разпространяване на по-рано съществуващи болести. Те постоянно са лишени от базови  запаси за здравето и хигиената. Все отново апокалиптичните прогнози за разпространяването на вируса в бежанските лагери, в по-голямата си част, не се оправдаха. Лагерите бяха затворени при започване на пандемията. През миналите месеци бежанците се сблъскаха с доста по-строги ограничавания за напредване, спрямо хората, които живеят в регионите, където тези лагери са ситуирани.
 Изумление и зложелателство: Това ли е Германия, която познавахме? Изумление и зложелателство: Това ли е Германия, която познавахме?
Ако предишното лято ни бяха запитали коя страна ще се оправи най-добре в рецесията с ковид, мнозина безспорно щяха да заложат на Гер...
Препълнените плажове ще станат  местата с най-голямо разпространяване на ковид - погрешно
Според специалистите на плажовете вирусът се популяризира по-малко свободно, в сравнение с в пространствата. Все отново през миналата година имаше доста опасения, че многолюдните плажове ще станат основните места за разпространяване на COVID-19. Някои европейски държавни управления проследяваха броя на посетителите на плажовете. Други използваха дронове за следене на обществената отдалеченост. Но епидемиолозите настояват,  е тези опасения са неоснователни - главните огнища на болестта не са били свързани с визитата на плажовете.  Все отново мероприятията свързани с тях, да вземем за пример организирането на купони, спомагат за разпространяването на вируса, считат специалистите.
Увеличаване на случаите на домашно принуждение - вярно 
В момента, в който китайският град Ухан разгласи първото затваряне през януари юристите започнаха да предизвестяват, че в такива условия ще нараства броя на случаите на домашно принуждение. Така и стана.  Домашното принуждение, от което непропорционално страдат най-много дамите, набъбна в целия свят, когато множеството държавни управления приканиха хората да останат вкъщи. С това се усили икономическият и душевен натиск  върху жертвите. 
Загубата на работа, затварянето на училищата  въздейства непропорционално мощно върху дамите - правилно
 Доц. Ангел Кунчев: Ще имаме едно положително и умерено лято Доц. Ангел Кунчев: Ще имаме едно положително и умерено лято
Решението да пожелаеме карантина е не да спрем потока към Занзибар, а с цел да сме сигурни, че няма да внесем африканския, нигерийския вариант....
Последиците от пандемията имат своето друго въздействие според от демографията. Съществува един повсеместен факт -  в целия свят е по-вероятно дамите да изгубят работата си и да поемат върху себе си по-голямата част от бремето по грижите за децата в изискванията на напън,  обвързван с отдалеченото образование, затварянето на учебното заведение и домашните отговорности. В продължение на няколко месеца пандемията изтри икономическите достижения,  за които дамите се бориха с десетилетия. За някои специалности това беше загуба на напъните нацяло потомство.  
Забраната за пътувания ще спре разпространяването на вируса - нееднозначно 
Когато през предходната година бяха затворени границите доста хора не можаха да се върнат в точния момент у дома и останаха блокирани в други страни в продължение на няколко месеца. Някои страни се пробваха да запазят избрани ограничавания за пътувания и ги ожесточиха още веднъж, когато вирусът стартира да се популяризира по-бързо. Ограниченията в напредването и взаимоотношението сред хората, както и преди има своето решаващо значение за забавянето на разпространяването му, само че с цел да бъдат възбраните за пътувания ефикасни това би трябвало да стане в границите на редица добре обезпечени ограничения, като тестване преди пътуването и карантина при връщането, считат специалистите. 
Приложенията за следене на контакти ще станат нова норма - невярно 
Нивото на следенето на контактите на носителите на се разграничават мощно в другите страни и вътре в страните. Някои държавни управления влага обилни запаси в приложения за следене на контактите. Критиците и скептиците показаха подозрения във връзка с правата на неприкосновеността на персоналния живот.  Някои страни вкараха ефикасни способи за следене на вируса и своите лични жители.  Китай, Южна Корея, Сингапур и Израел направиха следенето на контактите значима част от своите тактики. Но в по-голямата част на света тези приложения не станаха известни. Европейците, насочени към конфиденциалността възразиха против тази концепция поради опасения, че приложенията няма да могат да защитят персоналните им данни. В Съединени американски щати легалните ограничавания и неналичието на централизирана стратегия  нанасят щети  върху доста от напъните на равнище щат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР