Измина една четвърт от официалната предизборна кампания, плюс поне четири

...
Измина една четвърт от официалната предизборна кампания, плюс поне четири
Коментари Харесай

Всички искат да съборят ГЕРБ, но нямат желание

Измина една четвърт от формалната предизборна акция, плюс най-малко четири месеца от действителното й начало. Вече и слепите би трябвало да са прогледнали кое му е най-забележителното на този избор до момента. То е, че всички играчи, които могат да стъжнят живота на омразния им Бойко Методиев Борисов, вършат по този начин, че никак да не му е зле. Българска социалистическа партия се саморазрушава, Слави Трифонов очевидно не натиска педалите, а милиардерът в заточение Васил Божков се появи с мандатоносител, издигнал Митьо Пищова на президентските избори и чийто водач се снима гол на кметските. Ако някой счита, че „ войната против Борисов ” е изцяло сериозна, значи е цялостен добряк.

Всички тези хора може и да мечтаят да пратят ГЕРБ в небитието, само че явно не отиват на вота с тази задача. А цялата тази тематика непосредствено

 

разшифрова и най-голямата предизборна загадка до момента:

 

по какъв начин по този начин ГЕРБ, откакто едвам оцеля при митингите есента (Борисов се кръстеше пред икона), води във всички социологически сондажи. Отговорът е явен – води, тъй като тия, които евентуално могат да смъкват партията оттова, не щат.

Преди да напомним по какъв начин тъкмо главните съперници на ГЕРБ вземат участие в надпреварата, би трябвало да се създадат две разяснения. Първото е, че точно три през последната година бяха значимите субекти като контрапункт на Борисов предвид на възможния му провал – БСП в качеството (вече) на исторически зложелател, Трифонов, сходно на други шоумени, създали политически пробиви в Европа, и Божков като човек, който може да си купи половин България, т.е. и политиката й. Всички останали са заряд (ДПС не ги броим, обособена бира). Второто конкретизиране касае същността на надпреварата, на изборите по принцип. Ситуацията постанова да се напомни, че те са най-много лудо съревнование за печелене на гласоподаватели.

 

Трябва да правиш и невъзможното,

 

с цел да ги привлечеш. Нужни са голяма персонална сила и интензивност на доста фронтове. Но кой е най-активният през днешния ден? Кой ходи и в последната паланка, с цел да го видят хората? Кой обгръща всяка една тематика? Корнелия Нинова или пък Слави Трифонов? Нямат си джипове, антураж, фейсбук профил или телевизия, която да ги следва неразделно навсякъде? Или пък ги налягат по-важни задания? Не, най-активният е Борисов. Той, въпреки и любимец, е нагазил пламенно в акцията, в която те като кандидати от дълго време трябваше да бъдат.

Българският политически опит, колкото и безпаричен да е, предлага много образци на сполучливо предизборно държание. За сътворяване от нищо в нещо: превръщането на Яне Янев от карикатурен „ димкаджия ” в народен представител след серия корупционни разкрития през 2009 г.; пробивът на тръгналия политически от нулата Николай Бареков през 2013 година след невероятни обещания. Има образци и за сполучлива акция на огромна партия в качеството й на съпротива: отново Борисов, който през 2009 година крещеше под прозорците на премиера Станишев:

 

„ Излез, в случай че си мъж! ”

 

Може някои от тези прояви да са били аморални, бутафорни или провокация, само че бяха по разпоредбите на политическата игра. Никой не може да упрекна създателите им, че не са положили оптимални старания за привличане на гласоподаватели. Хубаво е тези акции в действителност да бъдат помнени, с цел да се знае какво тъкмо носи триумф на изборите в България. На техния фон държанието на сегашните (псевдо)опозиционери  още повече бие на очи.

През септември – октомври (в разгара на митингите, без да ги оглавява) Българска социалистическа партия бе изравнила доверието с ГЕРБ. Властта се търкаляше по улиците, партията просто трябваше да се наведе и замръзне - инерцията сама щеше да дотъркаля трофея в ръцете й. Но се случи противоположното - водачът Нинова се " създаде ". Последователно тя направи следното: изгони Георги Гергов и разруши пловдивската организация, натири Красимир Янков, доскара се със Сергей Станишев, дефинитивно загуби Елена Йончева, също и кмета на Перник Станислав Владимиров, забута Калоян Паргов в девета глуха, подреди листите така, че на доста места последваха отводи. А и по адрес на Румен Радев стрелна неодобрение, и каузи против политолог и публицист заведе.

 

С който можа – с него се скара

 

А отсреща нищо като лица и послания за отплата. Още по-голяма нула и в този момент в акцията - най-големият конкурент на ГЕРБ няма нито една впечатляваща проява. В резултат Българска социалистическа партия отива на избори по-разбита и безинтересна от всеки път. Нинова е чудноват, но със сигурност интелигентен човек. Толкова доста автоголове за малко няма по какъв начин да са инцидентни. Председателката на партията явно употребява вота, с цел да пристрои правилни редици зад себе си. И едвам след това да чака „ заек ” при междукоалиционните баталии.

Слави Трифонов от самото начало е подценяван от немалкото си критици. В началото скептицизмът против него бе безпочвен предвид на историческите натрупвания у нас. Куп фактори – известност, умеене да поддържа връзка, пари, политически и бизнес познанства..., сочеха, че той е кадърен на знамение. Ако не царско, то най-малко трикратно по-голямо от чудото на „ Атака ” през 2005 година (партията взе 300 000 гласа тогава). Но скептиците се оказаха прави, тъй като

 

Трифонов не разви потенциала си

 

Кампанията му започна отдавна, само че на практика е затворена в лимитираната публика на малкия екран му. А на най-популярната сцена - Facebook, ярките изяви на водача на „ ИТН ” през последните 50 дни са: четири заяждания с ГЕРБ за непозволена пропаганда, три поради афинитет към дотации или други държавни парици, два вопъла „ ГЕРБ убиват децата ни или ги пържат из медиите ” (по мотив нещастието с шахтата палач и абсурда със сина на президента), ругаене на Борисов, че не си е сменил на уеб страницата фотографията с Тръмп, откакто президент стана Байдън; малко яд към социолози, медии, разграничаване от Нинова и Божков. А, и честитката за 3 март с Ванката най-отпред. Цялата работа е „ тиха вувузела ”. Никаква акция и при Трифонов, мирува на третото място. Дори представянето на участниците в листите мина безгрижно, едвам се регистрира, че ги има.

А по отношение на Божков очакванията бяха, че крупна финансова фигура като него ще даде благо и драго за ефикасен инженеринг против Борисов. Малка страна сме, елементарно може да се реализиран доста неща. Но откакто инженерингът се оказа партия от фирмени чиновници и бутафорна групировка мандатоносител, се видя, че даже неговият

 

математически разум не занулява Борисов

 

Получаване на кандидатдепутатски имунитет – такава, видя се, е цялата игра на Божков.

Джуджетата в пиесата – демократи и републиканци за България, или ония, дето се изправят против мутрите, са дейни, не може да им се отхвърли. Правят акция съгласно силите си, мъчат се да бъдат видяни, карат се за положително или неприятно, само че таванът им е невисок. Всъщност можеха да дадат огромен принос в битката против ГЕРБ, в случай че се трансфорат в мост за съдействие на по-големите. Не се и пробваха.

На какво се дължи цялата тази любезност към Борисов, няма по какъв начин да се каже. Ако тя бе изолирана, може да се изясни с самостоятелни неточности, само че е налице събитие. Възможно е да иде тирада за задкулисие, което подрежда резултати, обединения и други насъщни потребности. Или пък царува боязън да не се скача доста против Борисов, тъй като прокуратурата ще се развихри отсреща. Каквато и да е повода, резултатът е един -  всички желаят да съборят ГЕРБ, само че нямат предпочитание. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР