Изменението на климата се превърна в една от най-дискутираните и

...
Изменението на климата се превърна в една от най-дискутираните и
Коментари Харесай

Перспективите пред модифицирането на климата от човека

Изменението на климата се трансформира в една от най-дискутираните и настоящи тематики на нашето време. Нарастващите проблеми, свързани с световното стопляне и неговите отрицателни последствия, накараха човечеството да изследва опциите за ръководство на времето. Единственият въпрос е до каква степен са стигнали човешките същества в ръководството на метеорологичното време.

Вече е допустимо да се разпръскват облаците, само че това в допълнение води до промени във времето. Освен това съществуват опасения, че несъразмерната интервенция може да провокира отблъскващ развой на тераформиране. Историята на нашата планета е видяла доста етапи, в които метеорологичните модели са се променяли доста, като по този метод са станали причина за изгубване на типове и произшествия. Така че би трябвало ли индивидът да се намесва в делата на природата?

Глобалното стопляне да вземем за пример води до увеличение на рисковите метеорологични феномени, като мощни стихии, суши, наводнения и гръмотевични стихии. Тези събития могат да имат съществени последствия за екосистемите, селското стопанство, стопанската система и живота на хората.

Възможно ли е да променяме метеорологичното време?

Атмосферата е комплицирана система с многочислени взаимоотношения сред разнообразни фактори, като слънчева радиация, ветрове, температура, мокрота и аерозоли. Времето се образува от тези фактори и техните взаимоотношения, което прави прогнозирането и смяната на времето една прекомерно комплицирана задача.

Метеорологичните условия значително се дефинират от атмосферните циркулации, като ветрове и течения. Една от най-известните циркулации са пасатите – непрекъснати ветрове, духащи от изток на запад в тропиците.

Друг е въпросът дали би трябвало да вършим сходни промени. От една страна, световното стопляне и вероятните закани от изменението на климата се утежняват с всяка минала година. Засегнати са цели екосистеми. Изменението на климата съставлява опасност за устойчивостта на околната среда и действието на екосистемите. Промените в температурните режими, преваляванията и съществуването на вода могат да окажат негативно влияние върху доста процеси, в това число фотосинтезата, здравето на растенията, възпроизводството на животните и взаимоотношенията в границите на видовите общности.

Но другата страна се допуска, че всяка смяна, даже видимо позитивна, ще докара до негативна противоположна връзка. Тъй като природата е неповторима и не всички нейни процеси са добре проучени, всяка смяна може да бъде сериозна. Някои повече или по-малко пресметнати индикатори могат да задвижат цикъл от огромни промени, които изцяло да трансформират климата на Земята.

Облачното инженерство

Един от методите за влияние върху времето е използването на геоинженерни техники. В рамките на тези подходи се преглеждат и техниките на облачното инженерство. Инженерингът на облаците има капацитета да въздейства върху климатичните промени и преваляванията, което може да бъде потребно в разнообразни области, в това число селското стопанство, водоснабдяването и ръководството на засушаването.

Някои облаци могат да доближат големи размери. Например гръмотевичните облаци могат да доближат височина над 12 км и диаметър над 30 км

Тези процеси се основават на опцията да се въздейства върху физичните и химичните свойства на облачните частици, като да вземем за пример техния размер, централизация и химичен състав. За постигането на тези цели се употребяват няколко метода.

Как се разпръскват облаците

Един от тях е разпръскването на облаците или тяхното разреждане. То има за цел да промени оптичните свойства на облаците, с цел да понижи плътността им или да усили тяхната бистрота. Методът включва потреблението на специфични аерозолни субстанции, чието въвеждане в атмосферата води до образуването на микроскопични частици, върху които се образуват спомагателни кондензационни ядра. Това от своя страна води до образуването на по-голям брой по-малки облачни капчици, които могат да понижат успеваемостта на облака при отразяване на слънчевите лъчи.

Как се провокират превалявания от дъжд

Другият способ е стимулирането на облаците да пораждат превалявания. Този развой се базира на смяна на свойствата на облаците, тъй че те да произведат повече превалявания от нормалното. Един от методите за това е облаците да се инжектират с химикали, като да вземем за пример соли или криогенни частици. Тези субстанции спомагат за увеличение на кондензацията на водните пари и образуването на по-големи капки, което спомага за образуването на по-интензивни превалявания.

Подобен способ се употребява в Русия, когато се организират военните паради, само че това се прави авансово, тъй че дъждът да падне по-рано и да не засегне съответния регион.

Въпросите, свързани с облачното инженерство, включват евентуални въздействия върху околната среда и етични алтернативи. Така да вземем за пример смяната в образуването на облаците може да повлияе на водния баланс в района и да окаже влияние върху екосистемите, селското стопанство и водоснабдяването. Съществуват и опасения за странични резултати, като нараснала киселинност на водните системи, утежняване качеството на въздуха или промени в метеорологичните модели в другите райони.

Въздействие върху климата посредством интервенция в океана

Процесът на торене на океаните включва прехвърлянето на въглероден диоксид от атмосферата към океанското дъно. Според Кралското сдружение, макар че процесът може да бъде иницииран от хората, триумфът му зависи от интензивността на фитопланктона. Въпреки многото опити препоръчаният проект провокира угриженост измежду някои учени, които се притесняват, че необятното потребление на метода може доста да промени океанските екосистеми на разнообразни дълбочини.

Океаните са източник на огромна част от кислорода на Земята. Океанските водорасли създават към половината от целия О2, който дишаме

За доставянето на огромни количества желязо в океана се употребяват специфични кораби. Желязото е належащо на микроскопичните морски водорасли, известни като фитопланктон, за производството на храна и техния напредък. Когато се добави желязо, фитопланктонът пораства по-бързо.

Фитопланктонът всмуква въглеродния диоксид от атмосферата и освобождава О2. Когато фитопланктонът почине, той потъва на океанското дъно и отнася със себе си всмукания въглерод. Въглеродът, потопен в дълбините на океана, може да остане изолиран от атмосферата за повече от 100 години.

Друг способ включва пренасяне на дълбоководната океанска вода към повърхността посредством изпомпване през огромни изкуствени тръби. Този развой разпръсква по-хладната и по-хранителна вода покрай повърхността. В някои случаи този развой води до по-ниски температури на въздуха, защото студената повърхностна вода гълтам повече топлота от атмосферата.

Но изследванията демонстрират, че с цел да се реализиран устойчиви резултати, системата за издигане на водата би трябвало да работи непрестанно. В противоположен случай погълнатата топлота ще бъде освободена, което ще докара до противоположния резултат на стопляне.

Космическата геоинженерия

Всички геоинженерни планове са основани, с цел да трансформират климата на Земята. Въпреки това не всички от тези планове са предопределени да се реализират на нашата планета. Космическото геоинженерство включва отдалечаване от Земята, с цел да се създадат по-големи промени. Пример за такива „ нововъведения “ е слагането на специфични системи, които отчасти отразяват светлината и основават сенки над избрани зони.

Отдавна се приказва за сходни съоръжения, които включват слагането на големи огледални „ платна “, които могат да отразяват част от слънчевата светлина. Това основава сенки в избрани райони и спомага за охлаждането на въздуха.

Слънчевата интензивност, като да вземем за пример слънчевите петна и слънчевите изригвания, може да повлияе на времето и климата на Земята. Някои проучвания демонстрират, че измененията в слънчевата интензивност могат да провокират съмнения в температурата и метеорологичните условия на нашата планета

Някои хрумвания включват основаването на аерозолни щитове в стратосферата, които да отразяват част от слънчевата светлина назад в космоса. Други способи включват увеличение белотата на облаците, тъй че те да отразяват повече от слънчевата сила.

Защо тези концепции към момента не са претворени в действителни системи, макар че има доста хрумвания и макети? Понастоящем единственият фактор, който може да направи галактическото геоинженерство сполучливо, а може и да го провали, е мащабът. За разлика от избора на съответен аспект на времето за смяна на Земята, който разрешава да се създадат точни промени, измененията на времето от космоса засягат цялата планета.

Такива огромни промени не могат да бъдат съответно тествани, до момента в който задачата не бъде осъществена. А и никой не може да планува по какъв начин планетата ще реагира на неочакваното захлаждане и намаляването на светлината.

Опасностите от изкуственото изменение на климата

Промяната на метеорологичните модели посредством геоинженерство може да има рискови последствия. Първо, всяка интервенция в комплицираните атмосферни процеси може да провокира непредсказуеми верижни реакции. Липсата на схващане и надзор върху тези процеси може да докара до отрицателни промени във времето и климата, както на локално, по този начин и на световно равнище.

Всяка забележителна смяна на времето може да докара до промени в климатичните условия както в районен, по този начин и в международен мащаб

Второ, тези способи могат да основат дисбаланс в екосистемите и да обиден биоразнообразието. Като цяло тези способи провокират доста разногласия в научните среди. И за това има основателна причина. За всяко ръководство на времето би трябвало да се реализира най-малко задълбочено схващане на всички процеси, които протичат в природата. В противоположен случай човечеството рискува да утежни нещата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР