Изменението на климата „дистопично бъдеще вече е тук“

...
Изменението на климата причинява извънредни ситуации с правата на човека
Коментари Харесай

Изменението на климата причинява извънредни ситуации с правата на човека по целия свят, казва ръководителят на ООН по правата на човека, като специално подчертава „спиралните щети“ на Ирак от глобалното затопляне.

Фолкер Тюрк посочи скорошни примери за „екологичния ужас, който е нашата глобална планетарна криза“, включително в Басра, Ирак, където „сушата, изгарящата жега, екстремното замърсяване и бързо изчерпващите се запаси от прясна вода създават безплодни пейзажи от развалини и прах”.

„Тези спираловидни щети са извънредна ситуация за правата на човека за Ирак и много други страни“, каза Тюрк пред Съвета по правата на човека на ООН в Женева в понеделник.

„Изменението на климата тласка милиони хора към глад. Унищожава надежди, възможности, домове и животи. През последните месеци спешните предупреждения се превърнаха в смъртоносна реалност отново и отново по целия свят“, каза той.

„Нямаме нужда от повече предупреждения. Дистопичното бъдеще вече е тук. Имаме нужда от спешни действия сега.“

Той говори, след като през уикенда лидерите на най-богатите страни от Групата на 20 (G20) подкрепиха целта за утрояване на капацитета за възобновяема енергия до 2030 г., но не успяха да се ангажират с постепенно премахване на изкопаемите горива.

Climate Action Network обяви в понеделник, че милиони протестиращи срещу климата от цял ​​свят ще поискат прекратяване на използването на въглища, нефт и газ възможно най-скоро. Поредицата от демонстрации трябва да съвпадне с ключовата среща на върха за климата на 20 септември в Ню Йорк, чийто домакин е генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

С оглед на рекордните глобални температури тази година Гутериш миналата седмица призова за много повече амбиции в борбата срещу изменението на климата, за да се предотврати „най-лошият климатичен хаос“.

Екологични групи – включително Greenpeace, Extinction Rebellion и Friends of the Earth – стоят зад глобалните климатични демонстрации, които се очаква да започнат в петък.


„Лицемерно разработване на повече изкопаеми горива“

Парижкото споразумение от 2015 г. за борба с изменението на климата има за цел да ограничи покачването на температурите до възможно най-близо до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалното време, за да се избегнат най-опустошителните въздействия от изменението на климата. За да се изпълни обещанието, са необходими нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.

За да остане затопляне от 1,5C, не трябва да се стартират нови проекти за добив на изкопаеми горива, предупреди преди години Международната агенция по енергетика. Въпреки обещанията на правителствата, плановете за производство на въглеводороди продължават да се прилагат в световен мащаб.

А на миналогодишната среща на върха на UN COP27 за климата повече от 80 държави настояха заключителното изявление на срещата да включва призив за постепенно премахване на изкопаемите горива.

Страни като Съединените щати, Великобритания, Канада, Австралия и Норвегия – сред развитите нации, исторически отговорни за създаването на настоящата извънредна климатична ситуация – „се обърнаха и лицемерно продължиха да разработват повече изкопаеми горива“, каза групата Oil Change International.

Ще се проведе марш в провинция Синд в Южен Пакистан, която беше опустошена от безпрецедентни наводнения миналата година.

„Ние настояваме за постепенно премахване на изкопаемите горива сега“, каза Фарук Тарик от комитета Kissan Rabita, колектив от фермери в региона.

„Индустрията с изкопаеми горива и нейните поддръжници носят отговорност за климатичната криза и поддържат хищническа и разрушителна икономическа система, която вреди както на хората, така и на планетата.“


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР