Изменението на климата е факт, затова е време за действие.

...
Изменението на климата е факт, затова е време за действие.
Коментари Харесай

Зам.-министър Николова: Изменението на климата е факт и е време за действие


Изменението на климата е реалност, по тази причина е време за деяние. Това сподели зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова на конгрес, проведен от Министерство на околната среда и водите и Световната банка по отношение на подготовката на Националната тактика за акомодация към изменението на климата и проекта за деяние. По време на форума на тематика „ Изменение на климата – Време за деяние! “ в хотел „ Балкан “ в София беше показан напредъкът по създаването на стратегическия документ, който ще очертае рамката и предпочитани посоки за акомодация към изменението на климата в интервала до 2030 година

Подготовката на тактиката е в осъществяване на плана „ Национална тактика за акомодация към изменението на климата и План за деяние “, финансиран по Оперативна стратегия „ Добро ръководство 2014-2020 година “. Бенефициент по контракт BG05SFOP001-2.001-0007/10.04.2018 година е Министерство на околната среда и водите, а реализатор – екип на Световната банка (СБ).

„ Последиците от климатичните промени оказват влияние освен върху секторите на стопанската система, само че и в обществената сфера и опазването на здравето, биоразнообразието и екосистемите “, сподели зам.-министър Атанаска Николова. Тя беше безапелационна, че страната ни би трябвало ясно да сложи своите стратегически цели в по-широк времеви небосвод, с цел да може оптимално да се пригодим към необратимите климатични процеси. Николова акцентира, че България се намира в един от районите, изключително уязвими от изменението на климата основно посредством повишение на температурите и интензивни рискови превалявания, стихии, наводнения и интервали на суша, горски пожари и свлачища. „ Рискът е по-голям за хората и бизнеса, които са по-малко готови и по-уязвими “, съобщи зам.-министърът. Стратегията е подкрепена от оценки на уязвимостта и риска за 9 основни бранша: „ Селско стопанство “, „ Енергетика “, „ Транспорт “, „ Туризъм “, „ Градска среда “, „ Горско стопанство “, „ Воден бранш “, „ Биоразнообразие и екосистемни услуги “ и „ Здравеопазване “.

„ Необходимо е акомодацията към промените на климата да се включва във всички районни проекти за развиване. Мерки за това ще залегнат и в бюджета на Европейски Съюз през идващия програмен интервал “, сподели Нарцис-Полин Йелер от Звеното за акомодация към климатичните промени в Европейска комисия, DG CLIMA. Според ръководителя на екипа от СБ Еолина Милова макроикономическите разбори сочат, че България би изгубила планувания до 2050 година стопански напредък от 1,5% до 3%, в случай че не се подхващат ограничения. На конференция в границите на форума Милова уточни като образец, че единствено в земеделието с всяко вложено eвро ще се предотвратят вреди в размер на 4 евро. Зам.-министър Атанаска Николова добави, че се планува Европейски Съюз да усили средствата за ограничения по акомодация към климатичните промени от 20% на 25% през бъдещия интервал 2021-2027 година Очаква се тактиката да бъде призната от Министерския съвет до края на годината.

В проекта за деяние към тактиката се дефинират цели и цели за възстановяване на адаптивния потенциал и ограничения по браншове с график за осъществяване, нужни запаси и виновни институции. Основните видове действия са ориентирани към: създаване на институционален капацитет; повишение на осведомеността по въпросите, свързани с акомодация към климатичните промени; създаване на резистентност към изменението на климата, което включва и подсилване ръководството на инфраструктурата и материалните активи – с необикновен акцент към отбраната на тъй наречените сериозна ифраструктурата като ВиК, електропреносна мрежа и пътна мрежа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР