Измамници в интернет. Лъжат потребители, че притежават кадри с неприлично

...
Измамници в интернет. Лъжат потребители, че притежават кадри с неприлично
Коментари Харесай

Измама в интернет - заплашват с мейл, че имат наши кадри с неприлично съдържание

Измамници в интернет. Лъжат консуматори, че имат фрагменти с непристойно наличие, които ще бъдат публикувани в мрежата, в случай че не се заплати откуп. Заплахите се популяризират по електронните пощи. През последните седмици са се засилили и нарушителите, които пробват да източват данни от дебитните карти посредством подправени имейли от институции и банки, съобщи Българска национална телевизия.

Най-популярната спам акция през последните месеци може да стресне всеки. Неизвестни лица заплашват посредством имейл, че имат клип на интернет потребителя с порнографско наличие и се желае стабилен откуп, с цел да не го разпространят. За да се аргументират прибавят и негова ключова дума - добита посредством хакерска офанзива.

Тази спам акция върви от африкански страни. Сумите, които се желаят като откуп, платени по компании за бързи преводи или крипто валути, варират от 500 до 9000 $. Аз самият на служебния ми мейл, който ясно демонстрира каква е длъжността ми, получавам приблизително по три такива известия на ден, споделя комисар Явор Колев - шеф на отдел " Киберпрестъпност " към ГДБОП.

След приключването на дадения за откупа период не се случва нищо, а след време измамниците могат да повторят опита, макар че сте сменили цитираната от тях ключова дума. През последните седмици извънредно дейни са и нарушителите, изпращащи писма от името на банки, институции, арбитър реализатори и компании, с които ни приканват да влезем в посочен уебсайт.

Това са уеб сайтове, които наподобяват същинските страници на финансови институции, като ни споделят, че нашият акаунт в интернет банкирането ще бъде закрит, тъй като не е бил деен и би трябвало да активираме акаунта си като въведем потребителско име и ключова дума. Впоследствие да въведем данни от платежен инструмент, съобщи Колев.

Кои са първите неща, които би трябвало да ни създадат усещане, когато получим подозрителен имейл?

Задължително би трябвало да се гледа имейла на изпращача и не това, което написа, защото всеки може да си напише всякакво име, а да видят самия домейн. Когато е същински мейл, в случай че се изпраща от банката " Х ", то би трябвало да бъде х.bg, изясни IT специалистът Николай Кръстев.

Ежедневно в ГДБОП получават десетки сигнали за опити за такива измами и предизвестяват: в интернет няма 100-процентова сигурност, само че в случай че съблюдаваме избрани правила за сигурността на личните си данни, шансът да се окажем излъгани е дребен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР