Измамите през различни методи за комуникация стават все по-разнообразни. Американската

...
Измамите през различни методи за комуникация стават все по-разнообразни. Американската
Коментари Харесай

Ръст и на измамите през SMS-и

Измамите през разнообразни способи за връзка стават все по-разнообразни. Американската Федерална комисия по търговия (FTC) разгласява отчет и предизвестие, че има растеж на измамите посредством SMS-и, оповестява CNET.

FTC пресмята, че единствено в Съединени американски щати през 2022 година са били изгубени 330 млн. $ през SMS измами. Това е двойно повече по отношение на 2021 година и скок от пет пъти по отношение на 2019 година

Докладът показва, че ползата към SMS измамите е почнал да пораства доста през първите 6 месеца на пандемията. От тогава темпото се усилва и измамниците намират от ден на ден хрумвания и сюжети по какъв начин да употребяват текстовите известия.

FTC са анализирали 1000 случайни SMS-а, които са били част от машинация. Голяма част от тях употребяват подобен метод - показват се за добре познати компании. Най-разпространени са подправените SMS-и сякаш от банка, като споделят, че би трябвало да оторизират паричен превод, като отворят прикачената интернет връзка.

Ако жертвата кликне на линка, ще бъде обвързвана с подправени чиновници, които стартират да разпитват за персоналните данни. Този вид SMS-измами са скочили 20 пъти от 2019 година насам.

Втори по известност са подправени SMS-и от куриерски компании или мобилни оператори. Други по-често употребявани сюжети са подправени предложения за понижения, подправени оферти за работа или подправени вести за проблем с персонален профил в онлайн магазин като Amazon.

FTC напомня, че нито една банка няма да изисква персонални или финансови данни по SMS. Експертите предлагат на хората да внимават при всякаки сходни претенции и да не прибързват да отварят линковете, които им оферират.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР